A Boldogság Fesztiválja – BOLDOGkisfalud Feszt 06.25-27.

Egy fesztivál a boldogsághoz, hagyományteremtő célzattal indul a BOLDOGkisfalud Feszt.

Nyulasi Gábriel Isván írása

Rendezvény neve: BOLDOGkisfalud Feszt Időpont: 2021.06.25-27. Helyszín: Bodrogkisfalud Információk: katt ide!

Kisfalucska Welcome drink

Ez a fesztivál a boldogságnak van szánva!

Nem tehetsz mást, most már boldognak kell lenned! Bodrogkisfalud atmoszférája, az emberek, a helyek, a programok mind-mind erre irányulnak. Ez egy boldog hely, a névadó Bott Judit borász volt, aki kitalálta a fesztivál nevét. Hiszen a boldogság a bölcsek szerint benned van, ám ha kívül is megteremtik ehhez a lehetőséget, akkor nyert ügyed van! Itt mindenki arra törekszik, hogy boldog legyél, neked csak el kell engedned magad… Ezek a fesztiválszervezők, a Kisfalucska Udvarház & Bisztró egy boldgoságfolyamot indítanak el június utolsó hétvégéjén. Menjünk bele egy kicsit a részletekbe!

Egy jó fesztivált be kell harangozni, boldogság egy ilyen sajtótúra!

Ha az első alkalommal szervezed meg a fesztiválod, érdemes minél több sajtómegjelenést generálni. Persze nem afféle kiküldött sajtóanyaggal, hanem a sajtó munkatársaival kell “megkóstoltatni” a fesztiválod, egy kis ízelítőt nyújtani nekik…Bodrogkisfaludon megtették! Minden adott volt a tökéletes sajtótúrához: jó idő, emberek, helyszínek, ételek, italok… Felidézzük az állomások hangulatát, amelyet majd bárki megtapasztalhat a fesztivál idején.

Igényes fesztiválfüzet

Három helyszínen folyik a boldogság fesztiválja

A Petőfi utcában kell csak sétálni és karnyújtásnyira minden egyben van. Emberi léptékű a fesztivál, hiszen “csak” három helyszínen zajlanak a programok. Könnyen bejárható, mivel a trió egy utcában található. Nem fáradsz el amíg átérsz az egyik történetből a másikba. A három helyszín, amelyeket mi is bejártunk: Kisfalucska Udvarház & Bisztró, Bodrog borműhely, Seven Hills Distillery… Jártunk már itt fesztivál beharangozón, (két éve) amikor Mindszethavi mulatságot szerveztek a másik faluval Bodrogkeresztúrral: katt ide!

Kisfalucska Udvarház & Bisztró, a megvalósult álom…

El kell jönni a faluba, Bodrogkisfaludba megtapasztalni azt a hangulatot amit áraszt az egész miliő…  “Természetbe járó, vidékre vágyó városiak álma valósult meg a Kisfalucska Vendégház felépülésével. 2009 decemberében jött az elhatározás, hogy valahol a Hegyalján, ahol a víz, az erdő és a bor karöltve járnak, vendégházat építünk magunknak, a barátainknak, és mindazoknak, akik hozzánk hasonlóan gondolkodnak.”- Kisfalucska Udvarház & Bisztró – cím: Bodrogkisfalud, Petőfi u. 16.

Kisfalucska szobabelső

Reggelivel indult az élménysorozat…

Tényleg álomszerű az egész, ízlésesen berendezett (minden lakosztálynak más hangulata van) apartman szállások, kiváló konyhával (ahol a hely alapanyagokból dolgoznak) és a kilátás sem semmi, hiszen akinek szerencséje van az rögtön egy gólyafészket tanulmányozhat folyamatosan az ablakából, de a másik oldalon akár a Bodrog partjára is rátekinthet…

A bejáráskor rögtön reggelire Harangodi mangalica (bio, kézműves termék) válogatással kezdtünk (a mazsolás volt a legkülönlegesebb, de a vargányás is megér egy misét) és zempléni sajtokat, illetve monoki pogácsával lazítottuk az ízeket. Welcome drinknek és kísérőnek egy Kisfalucska Igazgyöngyözön félszáraz 2019-es gyöngyözőbor, jóivású, ásványos, citrusos, tűzköves, krétás, szép savakkal ellátott bort a Szélkiáltó Pincészet készítette kellemes buborékos indítóitalt fogyasztottunk. Aztán emeltük a nyomást a Kisfalucska Pezsegős 2020-as habzóborával, amelyben bubizott a karamell, spontán erjedt tétel, a 13g cukor tökéletes egyensúlyt alkot a savakkal, kovás ásványok, citrusok mind jöhet! Az ebéd is frenetikus volt a Sült kápiapaprika levessel és a Mangalica szűzpecsenyével… Minden helyi termék a konyhán ami csak lehet és hamisítatlan bisztrós könnyedség az ízekben és kivitelben…

Mangalica szűzpecsenye

Gubicskó László, Szélkiáltó Pincészet

A borász, aki szívében mindig punk marad, ahogy a madarakat (ezért a pincészet neve) sem felejti el… Nem akar megfelelni senkinek sem Gubicskó László a Szélkiáltó Pincészet borásza. Ám nem is kell neki, hiszen nem a borból él, tehát nincs eladási kényszere és a közönség ízlését sem követi. Szóval nem egy “divatborász” László, hanem megy a maga útján, ahogy érzi. A Kisfalucskában mutatta be határozott karakterű borait, melyek jól passzoltak a fogásokhoz. Természetesen a legegyedibb bora, a Fekete Bárány 2017-es volt a sztár az asztalnál, amely egy félszáraz, (félig) szamorodni eljárással készült narancsbor. Első megközelítésben 13-as alkohol, 13g cukorka, 7-es a sav és 8 napon erjedt a héján. Furmint és hárs vegyesen amibe a botritys is szépen beköszönt. Markáns a bor, ásványok duruzsolnak, aszaltbarack, pici narancs, ahogy kell, korianderes fűszerezettség, hordóból is jön némi vonulat, kerekítő édesség. Izgalmas tétel, annyi szent.  

Szélkiáltó „C” Furmint

A Bodrog a nyugalom folyama

A folyót ki kell próbálni, ráfeküdni a hátára, vagyis hajózni egyet a festői tájban. Ahol vízimadarak spontán bemutatót tartanak, a vízparti fák méltósága és a békés folyam nyugalma óhatatlanul rádtelepszik, úgyhogy akár terápiás célzattal is ajánlható. Mi egy jogosítvány nélkül is vezethető 12 személyes bulipontonon szeltük a habokat (hifi, hűtő, grillező felszereltséggel), de mindenféle jármű kölcsönzésére van lehetőség a Kalóz Kikötő És Yacht Club jóvoltából.

A Bodrog…

Bodrog Borműhely az elegáns szálláshely 

“Hajdú János és Farkas Krisztián friss borász diplomával és nagy lelkesedéssel 2007-ben alapították a Bodrog Borműhelyt. Tokaj városától kilenc kilométerre, Bodrogkisfaludon található a borászat, a környező települések határában pedig a szőlőterületek”.Bodrog Borműhely Borászat – cím: Bodrogkisfalud, Petőfi utca 7. Ottjártunkkor még nem volt az összes szoba berendezve, de egy fantasztikus birodalmat hoztak össze úszómedencével, kerttel, szaunával, kóstoló teremmel. Az igényes és elegáns kikapcsolódás és szálláshely maradéktalanul megvalósult a helyszínen.

Bodrog Borműhely Aszú 2013

Beugró borsorral is kedveskedtek, megmutatták a cashflow történetet is a csavarzáras, reduktív, elérhető kategóriát. A Fresh egy 2020-as sárgamuskotály pici tétel 600 palackkal, de a Dry 2020-as az igazán nagyágyú a maga 30.000-es palackszámával. Ezt már vásárolt szőlőből is készítik és nagy segítség volt számukra a közösségi feldolgozó, amelyben ezt a mennyiséget is elbírja. 70% furmint és 30% hárslevelű, elegánsan száraz, szinte légies ásványosság, kifejezetten, piacos, felhasználóbarát a leheletnyi 2g maradékcukor pedig fokozza ezt az érzést. A Love 2020-es a maga 50g cukorjával, könnyed édesség, lime befőtt, kajszibarack.

Bodrog Borműhely felülről…

A komolyabb 2018-as dűlőszelektált tételek a Halas és a Lapis dűlő borai versenyeznek az ásványosságban. A Halas a “könnyedebb” hosszú ásványossággal, ánizs, vanilíás édesfűszeres, sós, citrus, kesernye. A Lapisban mélyebb az ásványosság, kicsit komplexebb a minerális rétegződés, több a fa is benne, markánsabb savérzettel. A 2017-es Mesés késői szüret 110g-os cukorkával, aminek Miklóscsabi volt a keresztapja. Szamorodnis technológia, kajszis gyönyörűség. Így jutottunk el 2013-as Aszúhoz, amely már virágkorát éli, kajszi, dohány, herba, kapor, zöldfűszerek tobzódása propoliszos, virágporos lecsengéssel. (illett a Rákóczi túróshoz)

Világhódító Tokaji GIN – Seven Hills Distillery

A harmadik fesztiválhelyszín a magyar ginkészítés egyik legújabb fellegvára a Seven Hills Distillery – cím: Bodrogkisfalud, Petőfi utca 2/B 

Sevenhills Tokaj Gin

Whiskyt szerettek volna készíteni, de előbb megalkották a világ egyik legjobb GIN-jét! Röviden összefoglalva ez a története a magyar gin egyik legragyogóbb csillagának. Réges-régen mintegy évszázada a magyar gin világszínvonalú volt és az úttörők között egy hegyaljai borkereskedő és likőrgyártó, vitéz Czajlik Lajos járt az élen. Úgyhogy vannak hagyományai a tokaji ginkészítésnek. Mészáros-Komáromy Dénes a világhírű magyar gin alkotójának lepárlótúráját nem érdemes kihagyni. Kis titkokat oszt meg velünk, történelmi kontextusba helyez minket és a huszonegy gin-összetevőből jónéhányat megtekinthetünk, megszagolhatunk testközelből üveg fűszertartókban. Nem utolsósorban meg is kóstolhatjuk a gint tisztán és koktélban is. Érdemes magában is kortyolni, mert tonikkal keverve már sok kis titkos aroma, “fűszerjáték” elveszik a koktélban. Hagyni kell neki időt a pohárban, hogy újabb és újabb rétegek jelenjenek meg ebből az illatkertből…

TOKAJ GIN DÍJAK: The Gin Masters 2020: MASTERS World Gin Awards 2021: World’s Best Contemporary Style Gin London Spirits Awards 2021: GOLD

Tokaj Gin világszám!

Miről szól a BOLDOGkisfalud Feszt? Szívvel lélekkel…

Minden korosztálynak, gyerektől a felnőttig… Bor, zene, boldogság… ez a BOLDOGkisfalud Feszt Tokaj-Hegyalja szívében, a Bodrog és a Zemplén ölelésében, Bodrogkisfaludon. Több, mint 50% felett a gyermekprogramok aránya, tehát a család fesztiválja (is) a rendezvény. Prémium borászatok, kézműves vállalkozások, gin, gasztronómia, zene, egy csipetnyi természet és az a hatalmas szív, amely itt dobog.  

Őrületes bulik, ahol meggyújtják a nagybögőt a színpadon és örömzenélnek amíg tart a műsor. A család az család, és itt a gyermekek is megkapják a magukét, ahogy már említettük. A kisebb és nagyobb gyermekek sem maradnak program nélkül: bábszínház-találkozó, vízi és szárazföldi kalandtúrák, valamint kreatív programsorozatok várják őket.

A rendezvény programjai nem belépősek, ugyanakkor felnőttek és gyermekek számára egy- egy fesztiválpohár megváltása szükséges a belépéshez.

Kisfalucska Gólyaéletkép

Kedves Látogató!

A legújabb szabályozás értelmében a BOLDOGkisfalud Feszten bárki részt vehet védettségi igazolvány nélkül, életkortól függetlenül! A fesztiválon taxiszolgáltatás segíti a szállások és a fesztivál közötti közlekedést! Találkozzunk június utolsó hétvégéjén, Bodrogkisfaludon! Mégegyszer az információk: katt ide!

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )