Steier Máté kész a Bacardí Legacy online döntőjére

Steier Máté felkészült a Bacardí Legacy online döntőjére

Szeretünk koktélozni, nyáron ez különösen aktuális egy hűs medence partján… Már írtunk a témában: „A Bacardí különösen jól viselkedik koktélokban, így biztos voltam benne, hogy nevezni fogok a Bacardí Legacy Cocktail Competition-re, ami egyébként a világ egyik legrangosabb nemzetközi versenye.” A folytatásért: katt ide!

A világ legnevesebb koktélversenye, a Bacardí Legacy Coctail Competition a tavaly elmaradt döntő után 2021-ben az online térben folytatódik, ahol a világ legjobb bartenderei egy egyedülálló, innovatív rendszerben versenyeznek. Steier Máté – aki Bonita nevű koktéljával képviseli Magyarországot – mesélt az előkészületekről.

Steier Máté készen áll a Bacardí Legacy online döntőjére

Miami elmaradt, pedig Steier továbbjutott…

Mintha egy örökkévalósággal ezelőtt lett volna, hogy a Twentysix-ben egy elég komoly buliba torkolló estén szurkolhattunk a régió legjobb bartendereinek a Bacardí Legacy Cocktail Competition kelet-európai döntőjén, pedig ez alig több mint egy éve, 2020 februárjában történt. A zsűri akkor Steier Mátét, a Boutiq’Bar bartenderét és Bonita nevű koktélját választotta továbbjutónak, a Miamiban tervezett döntő azonban a koronavírus járvány miatt végül nem került megrendezésre.

Steier Máté 2016 óta tagja a Boutiq’Bar csapatának és a ranglétrát az inaséven és a rendszeres vizsgákon át végigjárva jutott el a Bacardí Legacy-n való indulásig és Magyarország képviseletéig a döntőben. 

A Bonita 100%-ig én vagyok…

“Az inspiráció a koktél nevét is adó szépség volt, ami a világot mozgatja, a játékosságot pedig a Bacardí Do What Moves You kampányának hatására vittem bele. Egy szép italt szerettem volna készíteni: az alapja Bacardí Carta Blanca, pici limelé, vaníliaszirup, baracklikőr, friss bazsalikom és abszint-mosás a poháron. Fontos volt számomra, hogy csak önmagamat adjam a versenyen, hiszen a Bonita 100%-ig én vagyok.”- mutatta be a győztes koktélt Máté

Lehet ezt online is? Bacardíval?

Az elmúlt közel másfél évben sokfajta tevékenységről derült ki, hogy online is tud működni, de egy koktélverseny online döntőjének elképzeléséhez még mindig jó adag fantáziára van szükség. Szerencsére a Bacardí megoldotta ezt és egy olyan rendszerrel állt elő, amely minden versenyzőnek biztosítja a kiegyensúlyozott feltételeket.

A döntőbe került bartenderek videóra veszik az általuk megalkotott koktél keverését, ugyanolyan időkorláttal és előírásokkal, mintha élőben versenyeznének – azaz 6 perc alatt kell két italt elkészíteniük, a felvételnek pedig vágatlannak kell lennie. A Londonban összeülő zsűri ezeket a videókat fogja egymás után megnézni, miközben egy velük egy helyiségben lévő bartender a videó instrukciói alapján elkészíti a koktélokat és ezeket kóstolják majd a zsűritagok. A versenyzők előre felvehetik a kapcsolatot az italukat készítő bartenderrel, aki adott esetben házi készítésű alapanyagok elkészítésével is segít. 

Június 22-én és 23-án 39 döntős versenyez a világ minden pontjáról, közülük választják ki a Top Ocho-t, vagyis a legjobb nyolcat, akik részt vehetnek a június 30-i végső megmérettetésen. 

Gózon Péter segítette a felkészülést!

Természetesen másmilyen a felkészülés egy élő rendezvény és egy videófelvétel esetében. Máté elmondta, hogy számára a legfőbb nehézséget a spontaneitás részbeni elvesztése jelentette, illetve hogy egyáltalán nem támaszkodhat a közönségre és a tőlük kapott visszajelzésekre.  Pozitívumként pedig azt emelte ki, hogy így volt lehetőség az elemzésre és a tökéletesítésre. Máté felkészülését Gózon Péter, a Bacardí magyarországi márkanagykövete – aki néhány éve maga is döntős volt a Bacardí Legacy versenyén – segítette észrevételekkel, illetve az előadásmód finomításával.

A márka a miami-i döntő kárpótlásául és a koronavírus járványra reflektálva a tágabb értelemben vett báripar támogatása felé fordult: minden versenyző számára lehetőséget ad egy 5.000 dolláros támogatás elköltésére, amelyet egy kreatív projektre vagy egy innovatív vállalkozásra fordíthatnak, segítve ezzel a báripar felemelkedését a világjárványt követően.

Mindenkinek meg kell találnia a szépet… Bonita…

Máté ötlete, hogy a Bonita alkoholmentes alapanyagainak keverékéből álló premixének elkészítésével és palackozásával még szélesebb körben, otthoni fogyasztásra is elérhetővé tegye a koktélt. Ehhez a platformot a Raise Your Spirit, a Boutiq’Bar által indított, többek között a bár koktéljainak fent említett premixeit kínáló oldal biztosítja majd, ahová a tervek szerint limitált kiadásként más Bacardí Legacy koktélok is bekerülnek majd, hogy minél többen megismerjék őket a hazai közönségből. 

Eredményhirdetés június 23-án!

A versenyzők prezentációi a Bacardí Legacy Coctail Competition Facebook és Instagram oldalán lesznek megtekinthetők június 22-én és 23-án, majd június 23-án angliai idő (BST) szerint este 7-kor itt hirdetik ki a döntőbe továbbjutó legjobb 8 bartender nevét is. A június 30-i döntő pedig élőben követhető lesz a verseny Facebook oldalán angliai idő szerint 16.30-tól.

(sajtóanyag felhasználásával)

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )