Hogy kerül Plinius a pohárba, illetve Metzger László a Bacardí Legacy Cocktail Competition-re?

2016. február 14. – Nyulasi Gábriel István –

Nyitni kell, hiszen a változatosság gyönyörködtet és friss szellemmel hatja át az embereket, az oldalakat. Az ihatóbb Magyarországért szíve a magyar borokért dobog, de a jó söröket és a koktélokat, párlatokat, kávékat, teákat is ihatóbbá szándékolja tenni. Jó persze, mondhatnánk, hogy ihatóak azok maguktól is a kocsmapult szélén billegve. Ám Metzger Lászlóval véletlenül összefutottunk a koktélkeverő körútján és ha így alakult már, akkor meg is kérdeztük a dolgok állásáról…

Hogy kerültél italközelbe?

Még egyetemistaként kezdtem el a vendéglátásban dolgozni. Hamar elkezdett komolyan érdekelni a dolog, nagyon szívesen kevertem italokat, és sok pozitív visszajelzést is kaptam. Meg egyébként is szívesen foglalkozom emberekkel, úgyhogy hamar leesett, hogy a bartending egy jó szakmalehetőség számomra.

Miért éppen Bacardí?

A rum az egyik legsokoldalúbb rövidital, és remek klasszikus koktélok alapanyaga (Daiquirí, Mojito, Classic Mai Tai stb.). A Bacardí különösen jól viselkedik koktélokban, így biztos voltam benne, hogy nevezni fogok a Bacardí Legacy Cocktail Competition-re, ami egyébként a világ egyik legrangosabb nemzetközi versenye.

Zöldség és gyümölcs

Napjainkban a sherry és a vermutok használata kevert italokban trendibb a zöldségeknél, de az ilyen összetevők alkalmazása egyáltalán nem áll távol a koktélok világától, gondoljunk csak a paradicsomlével készülő, zellerszárral is díszíthető és zellersót is tartalmazó Bloody Mary-re vagy Red Snapperre. Sok olyan vendégem is van, akik kígyóuborkával isszák a gin tonikot. Szóval azt lehet mondani, hogy világszerte elterjedt a zöldségek használata koktélokban, kevert italokban, de felhasználásuk korlátozottabb, mint mondjuk a gyümölcsöké vagy a friss fűszereké.

A döntő

A Bacardí Legacy Cocktail Competition magyarországi döntője február 23-án lesz, már nagyon várom. A tét óriási, ugyanis akit a zsűri a legjobbnak választ, az képviselheti hazánkat a San Francisco-i nemzetközi döntőn. A hazai mezőny nagyon erős, roppant tehetséges versenytársaim vannak, így az esélylatolgatásba nem mennék bele, de remélem a legjobbakat…

Borkultúra

A hazai sommelier szakmáról sajnos csak korlátozott képem van, így komoly véleményt sajnos nem tudok alkotni róla. Általános tapasztalatom viszont, hogy a magyar bor szeretete és népszerűsége egyre jobban kibontakozik (a külföldi vendégek is egyre jobban értékelik azt), így a felszolgálók és a bartenderek is egyre behatóbb ismeretekkel kell, hogy rendelkezzenek a borral kapcsolatban. Szerencsére egyre több új borbár is nyílik, és egyre többen ápolják a borkultúrát, amelynek igen komoly hagyományai vannak Magyarországon, gondoljunk csak a korai, 1700-as évekbeli tokaji ötlépcsős szőlőskert-besorolási rendszerre.

A Plinius koktélról, vissza 2000 évet…

Valami olyasmit szerettem volna, ami utal az alapanyagokra, már alapból van kulturális szempontból fontos hagyatéka, és jól is hangzik. Beletelt egy időbe, míg végül rátaláltam egy minden kritériumnak megfelelő névre, a Plinius-ra. Caius Plinius Secundus, az első századi, római polihisztor írta ugyanis a világ első enciklopédiáját, tehát kulturális szempontból hatalmas hagyatékot ajándékozott az emberiségnek, ezen kívül a zsályáról és a szilváról is írt ebben a jelentős művében. A szilvafát Európában a rómaiak juttatták el egészen a Brit szigetekig, így a név kontinensünk gyümölcstermesztési tradícióira is utal. Ennek a hagyománynak a fontossága pedig párhuzamba állítható a Bacardí által ránk hagyott és a mai napig ápolt felbecsülhetetlen örökséggel: a rumgyártás forradalmasításával (ún. párhuzamos lepárlás, speciális faszenes szűrés, 1862 óta használt élesztő, hogy csak néhányat említsek), ikonikus koktélokkal (Mojito, Daiquirí, Cuba Libre), és a családi hagyományok tiszteletével. (plinius.blog.hu)

Nem egy nyalókás szirup, hanem friss, fűszeres, sós-édes összetett ízélmény, amit szépen visz a lime-lé természetesen vibráló savjátéka. Persze ott a rum is, ami nem kevés, egy féldecis adag, de nem uralkodik, hanem szépen erősíti a koktélt. Ha valami egyedire vágysz, szeretsz gondolkodni is, átlátod a történelmi összefüggéseket, vagy csak szereted a rafinált lazítást: Akkor Neked való a Plinius!

A Plinius-t (a Bacardí Legacy Cocktail Competition szabályaihoz igazodva) könnyű elkészíteni, így otthon is gyorsan összepattinthatsz egyet. Íme a recept:

Bacardí Carta Oro: 50 ml

Sió Frissen Préselt Szilva: 25 ml

Friss lime-lé: 20 ml

Házi vaníliás cukorszirup: 15 ml

Zellersó: 1 csipet

Zsályalevél: 1 db

Rázd össze az alapanyagokat, majd teaszűrőn át töltsd a jéghidegre lehűtött pohárba! Fogyaszd mértékkel és felelősséggel! Egészségedre!

részlet a plinius.blog.hu leírásából…