Lelkekbe lopakodó októberi BorMozi

Az Őszi BorMozi frenetikus sikere után az októberi rendezés nem volt kétséges…

Nyulasi Gábriel István írása

Ide nekünk az oroszlánt a Lopakodó lelkekkel…

Megnőtt az önbizalmunk, február után több mint 7 hónapnyi tétlenségre covidolt hónap után megkezdtük újra a bormozi sorozatgyártását. Szeptember után az Októberi BorMozin a hét bor mellé Kim Ki Duk “csendes” filmjét a Lopakodó lelkeket tűztük műsorra. Jó választásnak bizonyult a réteges alkotás a réteges borokhoz.

Podmaniczky

Elsőre Balaton!

Miután összegyűlt a nép az istenadta nép, melyben szigorúan jegyzeteltek is az első sorból, született is egy cikk a BorPortré oldalára: kilkk! A dél-balatoni régióval hangoltuk fel a közönséget. Jól ismerjük a Podmaniczky Pincészetet a  Balatonföldvári központjával szerintem az egyik leggyakrabban szerepelt pincészet az övéké a BorMozik történetében. Kicsit a pincéről: Családunk már több generáció óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borkészítéssel. A Balaton déli partjára, Balatonföldvárra 1979-ben költöztünk. Itt rögtön egy kisebb szőlőskertet vásároltunk és pincét építettünk. Akkoriban még csak hobbyként gondoltunk a borászkodásra, de az évek múlásával a birtok közel 20 hektárnyi szőlővel bővült, pincénk, feldolgozónk korszerűsödött. Podmaniczky Chardonnay 2019 – Egy jó indulás volt, komolyabb tétel, de azért elég friss, zöldalma, citrusok főleg, közepes testtel. Látszik, hogy ez a bor már feljebb lesz poziciónálva, ez már egy magasabb rendű harmónia. 

Hajdu
Hajdu

Második állomás Bükk! 

Hajdu Roland és borászata,  a Bálványosság etalonja és Hajdu Roland újra a “góré” vagyis az elnök az Egyesületben vagyis a Szövetségben, kik azért küzdenek, (sokat írtunk már erről pl.: itt! )hogy a Bükk megmeneküljön. Lássuk picit Roland önvallomását:Célunk a borokon keresztül a termőhelyek és szőlőfajták együttműködésének minél eredetibb közvetítése. 5,8 ha művelt területünkön minősített ökológiai művelést folytatunk. Hajdu Roland vagyok a Bükki Borvidékről. Történetem nem nevezném különlegesnek, de talán nem is hétköznapi. Ha kedved tartja, kérlek, tarts velem! Miskolcon születtem, 1976., Vasgyári Kórház. Édesapám Bogácson látta meg a napvilágot 29 évvel korábban, így adódott, hogy e Bükk által védett dél-borsodi falu gyermekkorom második otthona lett. Kezdetben barna Wartburgunk volt.” Hajdu Roland Bálvány 2019 – Az olasz adja a kis kesernyét, a chardonnayből némi test és a zenit a játékos gyümölcsösség. Nagyon szépen középre tart ez a bor, jó a gasztróba is, semmiben nem esik túlzásba. Közepes test, textúra, hosszúság, persze azért ott vannak a jellegzetes bükki savak is.

Elindult a film, lopakodtak a lelkek, alakult a cselekmény, melyben megismertük, milyen egy koreai városban mindig egy másik lakásban nyugóvóra térni… Alakult a Szerelem, belemélyedhettünk egy bántalmazó kapcsolatba is…

Somló Kincse
Somló Kincse

Somló az Istenadta Somló!

A Somló Kincse Kézműves Kispince egy igazi kézműves borászat a Somló-hegyen, mely a Szent Márton dűlőből szüretel. Halljunk a Pincéről, a Pincétől: “A bor, melyet világra segítünk, egy nagyon különleges élőlény. Önálló lény a hordóban, ekként viselkedik ha kitöltesz belőle egy pohárnyit és ugyancsak saját élete van az anyaföldre visszahulló cseppnek. Élet-halál-újjászületés misztériuma, melyet Isteni üzenetként magában hordoz. Milyen tudomány az, ami borkémiaként címkézi, vagy biológiai határozókulcsokat ad a megértéséhez?! Andrási László gondolatai. Jöjjön a bor, vagyis a Somló Kincse Kézműves Kispince 1868 nevezetű cuveé, amely 2019-es évjáratú. A 1868-as esztendő Osztrák-Magyar Monarchia bovidéki felmérését tükrőzi, miszerint Szigeti és Sárfehér a két főfajta található nagyrészt a Somló-hegy boraiban. Ahogy ezt a bort is a szigeti=furmint, és a sárfehér az öregszemű sárfehér nem tévesztendő össze az aranysárfehérrel – alkotja. Alma, körte, virágok, némi frézia, fehérvirággal, és sok-sok ásványosság, bazalt, kis kovakő tökéletes harmóniában. Érződik a boron, hogy fiatalka még, később még többre lesz képes, ha marad belőle.
Adjunk a romantikának az Országház 2020-as borával!

Minden egy romantikus sétával kezdődött az elbűvölő Szitahegyen. A tulajdonosok az ezredforduló környékén szerettek bele a területbe, ahol 2001-ben 0,5 hektáron megalapították a Petrányi Pincét, mely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően immáron 3,5 hetáron gazdálkodik és 2015-ben borterasszal és étteremmel egészült ki. 2018 márciusa óta Bakó Ambrus szakmai felügyelete alatt készülnek boraik, többségében reduktív technológiával. Petrányi Olaszrizling 2017 – Tartalmas és egyenes bor -írják róla és egyetértünk. Egyik fele 6 hónapig acéltartályban, másik fele pedig 6 hónapig harmadtöltésű barrique hordókban érlelődött. Nagyobb test, jó savak, és ásványosság abból a hűvösebb ásványi karakterből. Hosszú lecsengés, kicsit magasabb alkohollal, ami picit hevít, de benne van, hiszen van az a test ami ezt elbírja bőven. Egy igazi jó Csopaki tőrőlmetszett olasz válogatás a Szitahegyi dűlőről.

Petrányi
Petrányi

A Szent György-hegyen ott a Sárkány lelke! 

 (Szent György-hegy / Badacsony) Hittel, természettel, szeretettel – A Bajnóczy Pince egy biodinamikus és organikus szemléletű, a badacsonyi borvidéken a lehető legnagyobb természeti hűségre törekvő borászat. Szabó Tünde és Halmosi Áron (a pince vezetői) hisznek a szőlő és a bor természetességében, spirituális, mindent átható erejében. Elérhetőség: http://bajnoczypince.hu/Bajnóczy Szóval a bor: Sárkány lelke Szürkebarát 2017 Bajnóczy Pince  “Félig meddig narancsbornak is mondhatná az ember, egy kis pinkes beütéssel köszönti fogyasztót a pohárban vizuálisan. Olajos magvak, közepes test, savak ásványossággal. Gondolkozós bor, belemerülsz a sárkánylélekbe, amely nem annyira tüzes, hanem elegáns és rejtélyes. Sósság, citrusok, kis egressel. Szerettük.” Írtuk róla tavaly (klikk!), de most valami fantasztikusan összeért az anyag, nagyon ott volt a “szeren”, lenyügőzően elegáns ásványok!

 

Vörösökkel zártunk, a film kissé kérdőjeleket hagy az emberben. Mély, spritiuális boncolgatások, hétköznapi gondok egyaránt tarkították az alkotást, ettől is olyan szerethető. Mi az ami valóban megtörténik, mi a valóság valódi szelete? Vajon a szerelmesek tényleg boldogok lehetnek ebben az árnyékvilágban? Hogy lehet így élni, ez egy harmónikus létezési forma? Nem lesz a szerelmük is előbb-utóbb “árnyékszerelem”? Erre már nem ad választ a film, ki-ki ízlése és vérmérséklete alapján találhatja ki a folytatást…Mi azért bízunk a boldog és felemelő befejezésben!

IMG_20201015_213830-01-01

Vissza a Balatonhoz!

Visszatérő bor, igazán kellemes és jóivású a Peter’s Syrah 2017 – Egy egyensúlyban lévő pirosbogyós mix, némi borsos utánérzéssel. Savakban, zamatban többet is elbírna, de nem vagyunk elégedetlenek. Nagyon felhaszálóbarátra kerekedett a bor. Nézzük Péter mit gondol: “Feind Péter vagyok, borász. Elindítottam a saját márkámat sok évi családi vállalkozás után. Gazdálkodom, szüretelek, borokat készítek, kereskedem. Balatoni éttermekben kóstolhatod a boraimat, és nemsokára a boltok polcain is megjelenünk! Egyelőre 5 fajtával álltam elő, de rengeteg tervvel és óriási lelkesedéssel vetem bele magam a következő szüretbe, hogy jövőre minél több étteremben, boltban még szélesebb palettával találkozhassatok a Peter’s BalatonnalPeter’s Balaton. Az én Balatonom.”

VIMAVIN
VIMAVIN

Igyekezz a Mátra zár!

Vimavin Manufaktúra Pincészet – Viktor és Mariann álma… “Kik vagyunk? Első generációs borászat. Két borásszal, közel 3,5 hektárnyi területtel. Honnan indultunk? – Elképzelések. – Álmok. – Merészség. – Véletlenek. De hisz tudjuk, hogy azok nincsenek. 2013-ban ezeket egy közös halmazba tettük. Hisz hiszünk abban, hogy az álmok valóra válnak.” Etyekről és a Mátrából is szüretelnek. Már voltak BorMozin ugyanebből a dűlőből: a Peres dűlőből. A bor hű volt a nevéhez: Vimavin Hipnózis 2019 – Fajta: Portugieser 100%, Termőhely: Gyöngyöspata – Peres dűlő, Szüret: október eleje, Technológia: oxidatív (többször töltött ászok hordó),  alk: 13,04 % (nem pontos adat) Az analitika többi részével nem is untatnánk a nagyközönséget, elég annyi, hogy van maradékcukorka minimális és van masszív savszerkezet. Elsöprő lendület illatban, cigánymeggyes, málnás, szilvás rohammal veszi be az orrot. Kitöltve a pohárban a külső is vibráló mélylila, hiszen friss a bor. A korty is lendületes, hipnotikus a meggyes svung, itt is jön akár az orrban, málnás szilvás, szegfűszeges, fűszeres zamat, a savképletben fiatalos kócosság, komplex a bor, nagyon intenzív.

Az est győztese, a közönségbor:  Vimavin Hipnózis 2019 – Gratulálunk!

Következő BorMozi november 19-én: információk, jelentkezés itt: Klikk!

IMG_20201014_163757-01

Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )