Évzáró BorMozi – Elgondolkoztató svéd lezárással…

Éppen csak lezártuk az évet és máris itt a nyakunkon Az Év Első BorMozija január 23-án!

Az Év Első BorMozijának elérhetősége: klikk! 

A svéd formula

Egy olyan filmet választottunk évzárásra, amivel azért ki lehet húzni a szünetet is. Annyi gondolkodási lehetőséget, annyi szellemi muníciót ad egy-egy Bergman alkotás, hogy csak győzni kell a megemésztését. A rétegek szépek, az élmény intenzív és tiszta. Lehet sakkozni a halállal, vajon milyen sors jut a rideg középkorban egy tréfás kedvű színésznek? A hetedik pecséttel(1957) zártuk az évet, a résztvevők szerint is  elég jól! 

St. Martinus (Szent Márton) (Királyleányka és Tramini) 2019

St. Martinus (Szent Márton) (Királyleányka és Tramini) 2019

Hit nélkül nem megy!

Hiszünk a magyar borban, hiszünk évezredes hagyományaiban. Ennek a tradíciónak az egyik örököse alanyi jogon a Pannonhalmi Főapátság Pincészete.

Nem is kezdhettük volna jobban a kóstolást, mint a borászat St. Martinus (Szent Márton) (Királyleányka és Tramini) 2019 borával.

A pannonhalmi monostor szerzeteseinek életét századokon át nap mint nap végigkísérte a szőlő és a bor, a második világháborút követő államosítások azonban elpusztították a közel ezer évig virágzó apátsági szőlő- és borművelő hagyományt. A közelmúlt változásai által biztosított lehetőséggel élve a Pannonhalmi Főapátság és a MKB Bank Zrt. elhatározta, hogy összefogással visszahozza nemzeti kultúránk e fontos részét. Elérhetőség: https://pannonhalmifoapatsag.hu/

A Pannonhalmi Főapátság pincészetének újbora az előző évjáratok jól bevált receptjét követi. Lendületes savképletéért a királyleányka, illat- és zamatvilágáért pedig a fűszeres tramini felel. Friss, kerek, gyümölcsös. Ezzel a szentháromsággal lesz egy igazán szerethető, jóivású borocska ez a tétel. Főleg zöldalma, az a ropogósfajta, a savak lendületesek, de felhasználóbarát mennyiségben vannak jelen. Fehér húsú gyümölcsök kis körteérzés, fehérborssal. Harmonikus, nagyon kerek bor, jó nyitás.

 

Vegánnak való vidék…

A Generosa 2018 Gedeon Birtok (Kunság) Visszatérő borunk, már szerepelt a bormozi itallapján( 2019.Őszi BorMozi) Vegán bor, reduktív bor, még a citusok játékának szelídülését érezhetjük rajta. A vibrálás lecsengett, az alma megérett, ezt bizony már inni kell most.

Sárkány lelke Szürkebarát 2017 Bajnóczy Pince (Szent György-hegy / Badacsony)

Sárkány lelke Szürkebarát 2017 Bajnóczy Pince (Szent György-hegy / Badacsony)

Sárkányokkal táncoló

Sárkány lelke Szürkebarát 2017 Bajnóczy Pince (Szent György-hegy / Badacsony) Hittel, természettel, szeretettel – A Bajnóczy Pince egy biodinamikus és organikus szemléletű, a badacsonyi borvidéken a lehető legnagyobb természeti hűségre törekvő borászat. Szabó Tünde és Halmosi Áron (a pince vezetői) hisznek a szőlő és a bor természetességében, spirituális, mindent átható erejében. Elérhetőség: http://bajnoczypince.hu/ Szóval a bor: Félig meddig narancsbornak is mondhatná az ember, egy kis pinkes beütéssel köszönti fogyasztót a pohárban vizuálisan. Olajos magvak, közepes test, savak ásványossággal. Gondolkozós bor, belemerülsz a sárkánylélekbe, amely nem annyira tüzes, hanem elegáns és rejtélyes. Sósság, citrusok, kis egressel. Szerettük.

Ezek után jöhetett a svéd alapanyag a lélek és szellem további mozgatására. Pestis, középkor, vándorélet… Aztán újra a borok!

 

A megfejtés: Kőfejtő!

Nagy-Somlói Olaszrizling 2017 Kőfejtő Pince (Somló)Tóth Péter a borász a Kőfejtő Pincéről: “A Kőfejtő pince a Somló hegy nyugati oldalán van, a Séd dűlőben, az egykori Kőfejtőhöz közel, körülötte pedig a kb 1 ha szőlő található. A talaj homok alapon bazaltmurva. A szőlőt családom segítségével magam művelem, én is telepítettem 2004-2008 között. A mikroklíma az ásványosságon kívül magas hőösszeget jelent. A bor nagyon hasonlóan viselte magát mint a Nagy Somlói Kóstolón (2019. nov. eleje): Mint egy pékség úgy fogad, kenyeres, kiflis élesztős, lisztes illatjegyekkel indít. Aztán háttérbe húzódik a pékáru alosztály és jön a citrusos riolit lágyan. Nem feszes a szerkezetet, inkább a megszokott jól iható Somló arcát mutatja. A BorMozin még jobban össze volt érve, szépen fejlődik!

Nagy-Somlói Olaszrizling 2017 Kőfejtő Pince (Somló)

Nagy-Somlói Olaszrizling 2017 Kőfejtő Pince (Somló)

Egy kis ihletet is kaptunk…

Ihlet cuveé 2015 Kamocsay Prémium (Neszmély) Kamocsay Ákosról: 1997-ben Angliában ő az „Év Borásza“, 1998-ban a londoni Wine Challenge-n Cserszegije elnyerte az „Év fehér Bora“ díjat, 2004-ben a Hilltop lett az „Év pincészete“, 1999-ben Magyarországon az „Év Bortermelője“ díjjal honorálták munkásságát. Illetve a borunk a mozin: hárslevelű, chardonnay és chenin blanc házasítás. Többszörös visszatérő a BorMozikon, volt már díjnyertes is és most sem vallott szégyent, bár egy kicsit már túl a csúcson egy picivel, mégis megcsillantotta az erényeit. Egyben volt a test, a savak is a helyükön. Kis barack, trópusi mix lecsendesülve.

 

Amikor beszakad az asztal egy mádi bor alatt…

Bomboly FurmintHárs 2007 Lenkey Pincészet (Tokaj-hegyalja)“Géza szerény ember, de méltán magasztalhatjuk őt a mádi borok hosszú érlelési potenciáljának felfedezéséért. Kóstolói villámgyorsan betelnek, ő az aki megtalálta az egyedi hangját a magyar borpiacon. Igaz, ez húsz év kemény munkájába került, de Géza nem pihen és továbbra is faggatja a dűlőit mindenki nagy örömére.” Elérhetőség: https://lenkeypinceszet.hu/

A Bombolyon Október végén szüretelték, a must spontán,zempléni tölgyfahordókban erjedt borrá, majd érlelődött ott 18 hónapon át, a palackozásig. Furmint 55% – Hárslevelű 45% – eddig a rideg tények. A bor hatalmas: olyan érettség, olyan réteges, komplex textúra, nagyon egyben van. Géza maga választotta ki ezt a bort a filmhez és jobban nem is járhattunk volna a választással. Riolitos ásványosság, mazsola, lime befőtt, zsírkréta, szegfűszeg, kajszi. Gyönyörű aranysárga, csakhogy hullámozzunk az érzékek között. És 12 éves is elmúlt ez a bor, még több ilyen kellene!

Újra a szentek élete…

Szent Márton(duplázunk Szent Mártonból) Rozé 2018 Gál Pincészet és Szőlőbirtok (Kunság) és imádjuk Éváékat és a rozéikat is. Gálné Dignisz Éva 2013-ban kiérdemelte az Év Bortermelője címet. (ő volt az első nő a műfajban) Zweigelt és Pinot alkotja a rozét, nem várunk tőle hömpölygő gyümölcsáradatot, de azért így is szépen teljesít. Eper, csipkebogyó, kis savanyú cukorka az orrban. A savak már nem annyira virgoncak, az íz áradóan még erőteljesen hosszú: eper, ribizli, citrusok. 

Bomboly FurmintHárs 2007 Lenkey Pincészet (Tokaj-hegyalja)

Bomboly FurmintHárs 2007 Lenkey Pincészet (Tokaj-hegyalja)

Ez kérem a bisztróbor…

Fontányi Redy (vörös cuveé) 2018 Fontányi Pincészet (Villány) A Fontányi Borászat családi vállalkozásként működik a Villányi Borvidék Siklósi régiójában. Őket megérintette kötelék a föld és a szőlő között, az erős és elszakíthatatlan mint maga e liánszerű növény. A Redy nem okozott csalódást, finom alkatú, fűszeres, jóivású vörösbor. Magában és étel mellé is kiváló. Légies test, szeder és áfonya az illatában, zamatos gyümölcsösség a kortyban, harmonikus, vidám bor. 60% portugieser, 26% kékfrankos, 14% cabernet franc

 

A desszert a végére!

Tokaji Furmint Mézesmály 2011 Dorogi Testvérek (Tokaj-hegyalja) Filozófia: Tokaj nekem lehetőséget jelent a folyamatos tanulásra. – Dorogi István – A Dorogi Testvérek Pincészete 1999-ben alakult önerőből első generációs kis családi birtok. Az akkor fél hektáros családi birtok az azóta eltelt időben hét hektárosra hízott köszönhetően a birtok által termelt profit folyamatos visszaforgatásának. A cél édes borok terén egyensúlyban lévő illatos, krémes textúrájú bort készíteni, ahol a fajta és a terroir egymás értékeit kiemelve és kiegészítve harmóniában jelenik meg a palackban. A pince az abszolút természetesség híve, a borok fahordóban erjednek, az erjesztés spontán zajlik. Beszéljünk a borról is, ami egy igazán szép édes bor. Szépsége, krémes textúrája elérte a pincészet célját. Gyönyörű kajszis aszalványok és az egyensúly (sav/cukor)tanítható jellegű. Lassan kilenc éves bor, de van benne potenciál. Desszert mellé, vagy desszert helyett is ajánljuk!

Tokaji Furmint Mézesmály 2011 Dorogi Testvérek (Tokaj-hegyalja)

Tokaji Furmint Mézesmály 2011 Dorogi Testvérek (Tokaj-hegyalja)

Vissza Bergmanhoz.

Mikor van vége a dalnak? Meddig játszhatunk? Hiszünk vagy nem hiszünk? Hinni akarunk? Nem tudunk hinni? Mi az élet értelme? Van értelmes cselekedetünk? Sok-sok kérdést tesz fel a film és lehet, hogy sokan megtalálták a választ a filmben. Sakk-matt a filmben, de maradtak túlélők… A Halál aratott, de az élet ment tovább.
Meglepetés született a közönségszavazáson, hiszen ritka a rajt-cél győzelem: Gratulálunk a Pannonhalmi Főapátság Pincészetének, a St. Martinus (Szent Márton) (Királyleányka és Tramini) 2019 borával megnyerte a szavazást!

Most már tényleg nincs más hátra – jelentkezz a következő (január 23.) BorMozira: Az Év Első BorMozijának elérhetősége: klikk! 

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )