Turay Családi Pincészet – Úton a természethű borok felé

A neszmélyi Turay családdal egy tanulmányúton ismerkedtem meg és a Mitiszol fesztiválon újra találkoztunk.

Nyulasi Gábriel István

A birtokot a 2018-as évtől bioorganikus gazdálkodás szerint műveljük, miszerint bioszerekkel permetezünk, hogy meglévő szőlőink immunrendszerét megerősítsük. … A szőlőtelepítés folyamatosan zajlik, 2018 őszén a meglévő 2 ha mellé további 0,4 ha terület került birtokunkba, amelyre rezisztens szőlőfajtákat választottunk, többek között solarist, kékfrankost és olaszrizlinget. Fajtáinkat a területi adottságainknak megfelelően válogatjuk, így az agyagos, márgás, mészköves talajhoz remekül társulnak meglévő tőkéink: rozália, olaszrizling, generosa, hárslevelű, pinot noir, cabernet sauvignon.” – turaypince.hu

A Turay Családi Pincészettől, Turay Kamill válaszolt kérdéseinkre…

Turay vendéglátás
Turay vendéglátás

– A Turayak már a 17. századtól készítenek bort, van hagyomány bőven… Milyen emlékeitek vannak a múltból?
– A baji pincészet alapításának gondolata is már az ősi családi tradíció miatt fogant meg a fejünkben. Édesapám még felnőttként, jómagam gyermekként vettem részt a Turay-család lévai birtokán folytatott gazdálkodásban, így nem hagyhattuk, hogy a 17. századig visszanyúló hagyomány a semmibe vesszen a régi pince eladásával. A dédnagyapám a szőlőben érezte magát otthon, ott töltődött fel, minden folyamatot saját kezűleg csinált: a legendás családi szüretek után a szőlőt hol kísérletezésképpen egész fürtösen, hol bogyózva a kézi préssel préselte. A bort finom seprűn tartotta, és sohasem szűrte, elegendő volt a fejtés, amelyet szivattyú nélkül, a gravitáció segítségével végzett. A borok aztán régi ászok hordókban pihentek a pincében. Egyszóval a mai nézetnek megfelelően naturális borokat készített, minimális kénezéssel. Azt gondolom, hogy a régi borkészítés, a szőlészeti munkák sokkal inkább természet közeliek voltak, mint az a fajta borkészítés, amelyet ma a borászati-szőlészeti iskolákban tanítanak. A dédnagyapám még ismerte a szőlő rezdüléseit, együtt élt a szőlővel a bor valódi kialakulását fejlődését, nekem már meg kell tanulnom ezt és elfelejteni a modernkori technikákat, hogy közel kerülhessek ahhoz, hogy mit jelent a természetet tisztelve, szőlész-borászként alkotni. Azt gondolom, hogy a ma élő embernek nagyon át kell gondolnia, hogy tényleg minden fajta technikai újítás szükséges-e az életébe, vagy vannak olyan területek, ahol az ősök tudására kell hagyatkozni, annál inkább is, mert ők még közelebb álltak a természethez, sokkal jobban tisztelték annak törvényeit.

IMG_20190912_101727

– Milyen volt 2019-es szüretetek, milyen borok lesznek szerinted?
– A 2019-es év csak úgy elsuhant, mivel a saját 2,5 ha mellé még 5 ha szőlő kezelését vettem át. A saját területeinket harmadik éve bioorganikusan műveljük, a bérelt terület azonban nagyon elhanyagolt állapotban volt és ott is be kellett vezetni a bioművelést. A szüret szépen lezajlott, nagyon sokan segítettek nekünk abban, hogy minden időben a pincébe kerüljön, a családon kívül a barátok is részt vesznek ilyenkor a folyamatokban. A májusi esőzéseket nehezen heverte ki a szőlő, magasabb cukortartalommal dolgozunk idén, a második kísérleti pezsgőalapunknál pedig a korai szedésnek köszönhetően igazán játékos savakkal.

– Milyen formában álltok át a természethű borok készítésére?
– A naturális bor felé vezető úton az első lépés a szőlő bioorganikus művelésre való átállítása volt. Ez azt jelenti, hogy nem használunk felszívódó vegyszereket a permetezéskor, csakis kizárólag kénnel, rézzel és narancsolajjal permetezünk, a hazai bio szabályozás által jóváhagyott szerekkel. A szőlőben a sorközöket birkáink tartják karban, illetve folyamatosan rovarhoteleket és madárodúkat telepítünk a biodiverzitás fellendítésének érdekében. A borok készítésénél minimális ként használunk, csak szűrünk és derítünk, de ezeket a folyamatokat is szeretnénk elhagyni, illetve tejesen a spontán erjesztett borkészítésre átállni. Ez egy hosszabb folyamat lesz, mivel meg kell teremtenünk a saját terroirunkra jellemző pinceflórát, ami akár évekbe is telhet. Több naturális borásszal kapcsolatban állunk, akik mindig örömmel segítenek, ha bármilyen kérdés merül fel a natúr borkészítés során.

IMG_20190912_101414

– Milyen stílusúnak kell lennie szerinted egy jó neszmélyi bornak?
– Számomra egy jó neszmélyi borról azonnal kitűnik, hogy erről a borvidékről való. Feszes savak, a hűvös klímának köszönhetően lágy gyümölcsösség és az adott talajnak megfelelő mineralitás jellemezhet egy jó neszmélyi bort. Nagyon jó adottságokkal rendelkezik ez a terület ahhoz, hogy kiváló pezsgőket készítsünk, nem véletlen, hogy az Esterházy-család is ezen a tájon termelte az alapborhoz való szőlőt.

– Milyen tervei vannak a pincészetnek 2020-ra?
– A 2020-as év tervei is a fenti irányba visznek minket. Cél, hogy még inkább a naturális vonal felé mozduljunk, cél, hogy még több pezsgővel kísérletezzünk és cél, hogy olyan borok szülessenek, amelyek tökéletesen visszatükrözik az itteni terroir hangjait.

IMG_20190912_103027

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )