Folly Arborétum és Borászat – Ahol az Arizoniai Ciprus találkozik a Kéknyelűvel

Kerekedik a történet Follyéknál, minden bor egyben fatörzs is…

Nyulasi Gábriel István írása

 

A saját élményeinkből tudunk igazán táplálkozni…

Sajtóanyag alapján nem szeretünk dolgozni, szükséges a saját tapasztalás. Szeretjük a mi szemünkön, a mi orrunkon, nyelvünkön keresztül informálni az olvasót, hallgatót. Hiszen az átvett hír csak átvett hír. Más lenyomata valamiről, amit mi nem érzékeltünk. Persze lehet adni visszhangot (másolni az anyagot) és van amikor nincs is más lehetőség. Ilyenkor is szeretjük a saját szánk íze szerint visszaadni az értesülést. Nem azért mert annyira egyedinek és korszakalkotónak vélnénk a mi szavainkat, hanem a hitelesség szempontjából tartjuk fontosnak. Ha nem tesszük, akkor tényleg csak egy copypaste oldal lennénk és nem érdekelnének a Kedves Olvasók! 

Már a csavarzár is ciprusos...
Már a csavarzár is ciprusos…

Mintát ad a kéreg!

A Folly Arborétum egy már négy generációs családi történet, melynek a gyökerei (fás hasonlat) 1905-re nyúlnak vissza. A boros vonal, a birtok pedig a 19. századra tekint vissza, ekkor került a terület a Folly család birtokába a hozzá tartozó pincével együtt. Természetesen az 1950-es évek kollektivizálása ezt a területet sem kerülte el, de a rendszerváltozás után a család vissza tudta szerezni örökségét. Mondhatjuk, hogy a család, a fák és a borászat összenőttek ezért is volt célszerű ezt a történetet a borászat arculatában is megjeleníteni. Ezért a 115 éves arborétum fáinak kéregmintázata köszön vissza a Folly borok új címkéin. 

 

Egy bor, egy fa!

Ez az új külső a palackokon híven kifejezi a család tevékenységét szépen összeköti az arborétum és a borászat történetét. Tíz év után újítja meg az arculatát a borászat többek között ezekkel a kéregmintázatú címkékkel. Az új arculat első tagja a Kéknyelű, melyen az Arizónai ciprus (Cupressus arizonica) kérgét fedezhetjük fel. Olyan a címke vizualitása, hogy először zavarba is jön az ember, hogy most vajon fotót vagy grafikát lát éppen. Elegáns címke, már most várjuk a sorozat többi tagját!

Kéknyelű a parketten
Kéknyelű a parketten

Arizóniai ciprus

“Az Arizónai ciprus (Cupressus arizonica) egy magas, oszlopos, szárazságtűrő és napot szerető fenyő. Lombozata szürke, szürkés zöld, enyhén illatos. Az északi féltekéről származó nemzettség a ciprusfélék (Cupressaceae) családjának névadó nemzettsége. A simatörzsű változat kérge bőrszerű lemezekben válik le, a leválásuk koruk szerint sárga, zöld, vörösbarna végül szürke foltokat formálnak. A Folly Kéknyelű címkéjének “képadója” az arborétum nádasháza mellett található, a kút mögött. A fát a 70-es években ültette Folly Gyula, Folly Réka édesapja.” – a sajtóanyagból… 

 

Újabb fás hasonlattal élünk…

Folly Arborétum és Borászat Kéknyelű 2019-es: Tiszta, friss illatú kéknyelű ásványos-citrusos lehelet. Friss, hiszen még életének elején jár ez a 2019-es bor, mondhatnánk egy fás hasonlattal, hogy “csemete korában” bontottuk ezt a bort. Orrban jönnek az ásványok, citrusok, kis szőlővirágok, fehérhusú gyümölcsök, abszolút hozza a badacsonyi kéknyelű kötelező köreit. Belekortyolva zamatban is hozza a már az illatjegyekben felfedezett összetevőket. Kiegészülve azzal, hogy a savkészlet igen férfias szikársággal látja el a borunkat, terroirkövető ez nem vitás. Közepes hosszúságú lecsengésében határozott kesernyével búcsúzik, kíváncsiak leszünk erre a borra pár év múlva is! Van benne potenciál, sűrűbb szövésű textúra, harmonikus. 

Ciprusos
Ciprusos

 

Folly – A Balaton édenkertje

Az arborétumban több mint 400 fenyőfajta és 200 lombos fa- és cserjeféle él, itt akár órákat elbolyonghat az ember… Ez tényleg egy valódi édenkert és van étterem is ha megéheznél közben, illetve a borászat borai mellett saját teákat, szörpöket is kóstolhatsz a helyszínen. Várnak tehát a Folly Élmények! – részletek és további információk: folly.hu

Köszönjük ezúton a Folly Arborétum és Borászatnak a bormintát, mellyel fokozni tudtuk a fent említett saját élmény faktort!

 

Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )

 

Kategória Bor