Borkóstoló a covid idején – Homoky Dorka a Pancs Boltban

Spontán az utcán kortyoltunk bele a legújabb Homoky borokba…

Nyulasi Gábriel István írása

Kóstolni pandémiában…

Már többször hangoztattuk, hogy nem vagyunk hívei az online kortyolásoknak, ezt már több helyen is leírtuk itt és itt. Valahogy kortyolni kell, akkor is ha minden borbár zárva van már november óta és a remény elúszni látszik, hogy ez rövid időn belül változni fog. Nagyon-nagyon hiányoznak már a közös élmények, hogy újra kérjünk egy pohár bort a pultnál, izguljunk egy borásszal együtt, hogy hányan jönnek el végül a kóstolóra, hogy a bormoziban lekapcsoljuk a villanyt és induljon a film. Erre még várni kell, de addig is jönnek az új borok!

Homoky pét nat
Homoky pét nat

Homoky Dorka folyamatosan fejlődik!

Dorka olyan borász, aki egyre tudatosabban és természetesebben készíti borait. Három éve írtunk is egy kóstolójáról, ahol teltház előtt mutatta be borait. Figyelemmel követjük munkásságát és mondhatjuk, hogy szépen faggatja tállyai dűlőit mindenki örömére.  Hitvallása röviden a saját honlapjáról átvéve: „A szőlővel és borral való foglalkozás nálunk családi hagyomány. A szüleim, a nagyszüleim és a dédszüleim ezzel foglalkoztak. Ebben nőttem fel, ez vett körül gyerekként. A célom most Tállya dűlőinek a megismerése a borokon keresztül, és a szőlőben és a borászatban is a lehető legtermészetesebb módon dolgozni.” Homoky Dorka Egyik kóstolójáról (A Borozz a Borásszal sorozat keretében) írtunk is pár éve: Dorka az úton – Homoky kóstoló a Vinopianoban! 

Ha nincs borbár, ott a Pancs Bolt!

Sajnos a VinoPiano Borbár sok társával egyetemben november óta nem fogadhat vendégeket. Már lassan 4 hónapja, hogy porosodnak a székek, nem áll senki a pultoknál. A 2020-as esztendő amúgy is hányatott volt. Jól indult az elejen, majd márciusban bezárás, nyáron óvatos nyitás, majd ősszel újra zárás. Csak pár hónapot élhetett a borbár, akkor is félszegen, nem kevés szorongással. Az Élesztőudvar speciális hely, hiszen a sör temploma, ahol békésen megfér egy borbár is. Illetve minden vasárnap a Pancs Gasztroplacc piac  kínálja kézműves, őstermelői termékeit. Ebből nőtte ki magát a Pancs Bolt, mely várja a piac napról lemaradókat, illetve azokat akik egészségesen és környezettudatosan (zero waste) szeretnének táplálkozni és ráadásul még a VinoPiano Borbár borait is kínálja ezekben a nehéz időkben. 

Homoky töltés
Homoky töltés

Spontán kóstoló a bolt előtt… 

Így jutottunk el a spontán Homoky Dorka kóstolóhoz a Pancs Bolt előtt. Dorka, mint mindig vasparipán érkezett (bicajjal) hiszen az  igazi kerékpárfanatikusokat a hideg téli időjárás nem riasztja el attól, hogy nyeregbe szálljanak. Jó esetben, Vajas Balázzsal a Pancs Bolt és a VinoPiano Borbár vezetőjével a bárban szoktuk megejteni a kóstolásokat. A bár sajnos még egy darabig zárva lesz, de nem adjuk fel.  

Jöjjön két Homoky bor

Dorka kezdetnek kipattintott egy vadonatúj Pét-natot, mely elhozta a télbe a nyár ízeit. Tényleg fagyos volt az időjárás, a borok néhány perc alatt pár fokosra hűltek. A kóstolás pár hónapja volt bőven a télben, a már bezárt borbárok időszakában, ami sajnos most is tart. 

Homoky kóstoló
Homoky kóstoló

Homoky Dorka Pét-nat 2020-as 

A bor 14-15 g cukorral lett letöltve és Nyergesek, Dongó dűlő héjon erjesztett és Hetény (dűlők termésének) házasítása. Furmint és hárs alkotja ez a Pét-natot. Frissítő bubik, a cukorból maradt benne mindössze 2g, az alkohol 12,5 környékén állt meg. A bortörvényünk szerint 1-2,5 bar nyomás alatt gyöngyözőborról, 3 bar-tól habzóborról vagy pezsgőről beszélhetünk. Dorka bora a maga 3,4 bar-os nyomásértékével bőven a pezsgők tartományába tartozik. A Pét-natok kedves arca, nem nyúzza a felhasználót, hanem ellenkezőleg, egy igazi gyümölcslé bájával ajándékozza meg a fogyasztót. Nagyon friss volt kóstoláskor, főleg őszibarack, körte és alma. Egy igazán élvezetes nem mindennapi Pét-nat, viszont mindennap elkortyolnánk egyet. 

Homoky Dorka Birtok Héjon Erjesztett 2019-es (narancsbor)

A tállyai Dongó és a Görbe dűlők termése Hárslevelű és Sárgamuskotály alkotja és kb. 800 palack készült belőle. Kézzel szüretelt és gondosan válogatott, szeptember végi szüret. A borászati eljárások zúzás-bogyózás, héjon erjesztés 10 napon keresztül, préselés, spontán erjedés, acéltartályban, házasítás, érlelés acéltartályban, palackozás, derítetlen, szűretlen. A maradék cukor minimális 0,8 g/l, az alkohol 13%, a savak viszonylag simulékony 4,6 g/l-es tartományban vannak. Ez a bor iskolapéldája a narancsboroknak, nagyon friss és gyümölcsös karakter. Nincs benne semmi túlzás, igazán jóivású tétel. Intenzív, de nem harsogóan túláradó. Gyönyörű az egyensúly, tanítható és mondhatni egy igazán elegáns, narancsboros tokaji érzés. Mézes narancsos, citrusos, ropogós alma, vilmoskörte, licsi. A háttérben felsejlő ásványosság a finom tanninokkal, kerek történet.

Homoky Héjon Erjesztett
Homoky Héjon Erjesztett

Tavasz van már nagyon… 

A kóstolás pár hónapja volt bőven a télben, a bezárt borbárok időszakában, ami sajnos most is tart. Ma már itt a tavasz, de a helyzet csak fokozódik pandémiás szempontból. Várjuk Az ihatóbb Magyarországért nevében is a további borokat, majd várjuk végre a hétköznapi kortyolásokat. Talán a nyarunk újra a miénk lehet, és újra szabadon koccintunk majd. Addig is jó kortyokat Kedves Olvasó, már csak pár karton bor és jöhet a Nyitás! 

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )