Dorka az úton! Homoky kóstoló a VinoPianoban

A Borozz a Borásszal vendége ezúttal Homoky Dorka volt Tállyáról…

Badics Kata írása

Homoky Dorka tállyai borásznő 2018 februárjában kapta kézhez szőlész-borász diplomáját, de már 6 éve készíti saját borait. A 10 hektáros családi szőlőbirtokon 2012-ben kért területeket édesapjától, több különböző dűlőben is. Az önálló elképzelések szerint művelt kezdeti 1 ha ma már a családi birtok felét teszi ki.

IMG_20181205_190656

Keresem az utam…

Az elmúlt időszakról azt is mondhatnánk, hogy a saját útkeresésnek és kialakításnak az ideje volt.

A tanulás és a lyoni tanulmányút mellett jelentős szülői háttértámogatás nélkül nem is működhetett volna zökkenőmentesen. A hegyaljai hagyományokra és tapasztalatra építve, de már új szemlélettel közelít a szőlőműveléshez. Minimális beavatkozással, felszívódó szerek használata nélkül, a szőlőnövény jó erőnlétben tartásával, hozamkorlátozással, zöld szürettel, 1-1,5 kg-os tőketerheléssel.

Kísérleteket végez az eróziónak kitett dűlők takarónövényzettel való bevetésére és művelésére.

A “vízen túli” tállyai Hetény dűlőben a sorok között termesztett növények visszaszorítják a gyomokat, szerves anyagokban gazdag, laza talajt biztosítanak, növelik a biodiverzitást és javítják a szőlő ellenálló képességét. A virágos Hetény látványban sem mindennapi.

De vissza Dorkához! … A tállyai borásznők (lásd Éless Tímea is) először Bölcsész karra jártak, hogy jól kiforrott döntéseket érleljen meg az ott eltöltött idő…

 

Természethűen…

Központi figyelmet fordít a tállyai dűlők megismerésére és természethű borokkal szeretné bemutatni területeit. Elsősorban dűlőszelektált száraz borokat készít, kíméletes préseléssel, spontán erjesztéssel, acéltartályban erjesztve, többnyire maradékcukorral. Az adott évjáratnak, dűlőnek megfelelően a bor tartályos és/vagy hordós érlelést kap, nem ritka ezek házasítása sem.

 

A VinoPiano Borbár december 5-ei teltházas kóstolóján az alábbi borokat ízlelhettük:

 

  1. Birtokbor száraz Furmint-Hárslevelű 2016
  2. Hetény Furmint-Hárslevelű 2016
  3. Sas alja Hárslevelű 2016
  4. Nyergesek Furmint-Hárslevelű 2015
  5. Szent Tamás, Mád Furmint 2015
  6. Birtokbor édes 2017 (tartályminta)
  7. Tokaji Aszú 2014

IMG_20181205_190728

A gazdag évjárat – és borstílus repertoárból  egyik személyes kedvencemet a 2015-ös Nyergeseket és a nagyon nehéz évjáratban született Tokaji Aszút emelem ki.

 

Nyergesek Furmint-Hárslevelű 2015

A tipikusan andezites dűlő termése, 70% Furmint és 30% Hárslevelű szőlőből. A tartályos erjesztést követően a bor egyik fele félévig tartályban, másik fele pedig használt hordóban érlelődött. Az érlelést követően a vibráló, lendületes savak miatt kapott még egy félév palackos érlelést is.

Nyár közepén kóstoltam a tételt utoljára, akkor a kissé bodzás illatú, inkább neutrális íz világ dominált, sok ásványossággal, jó savakkal. Most a zöldfűszeres frissesség, a kellemes cukor-sav arány és a hosszan tartó lecsengés fogott meg. 4,5 g cukor, 6,7 g sav, 13,5 % alkohol

 

Tokaji Aszú 2014

A szülők tulajdonában lévő Homoky Pince és Homoky Dorka közös alkotása, egy nagyon nehéz évjárat kellemes eredménye…

Az andezites, melegebb, szelesebb területek (Nyergesek- Sas alja- Bártfi) többször, nagy gondossággal átválogatott, botrytiszes, főként Furmint terméséből. A 36 órás áztatást követő préselés után hosszan tartó hordós erjesztés következett, majd 2 évig hordós érlelést kapott.

Még fiatal, de gazdagon gyümölcsös, barackos, citrusos, szép szárított kamillás jegyekkel.

A magas maradékcukor és a magas sav harmóniában tartja. 204 g cukor, 12 g sav, 9% alkohol

Boldog Aszúday-t!

 

Azt hiszem, újra egy tartalmas kóstoló részesei lehettünk, és akik több éve követjük Dorka munkáját, látjuk, hogyan fejlődik évről-évre, nem csak Ő, hanem a borai is…

IMG_20181205_194747

Merre tovább?

100%-ban a borászat irányába! A saját területekre, a saját borra és az önálló pincére koncentrálva…

A tavasszal elnyert a Jövő Borásza ösztöndíjat 2019 elején szeretné ausztrál vagy francia lehetőségekre váltani, tehát több hónapos külföldi szakmai útra készül. Emellett tervei között szerepel, hogy bele kóstol a borkereskedelembe is, és szülei borait is menedzseli. Nem kevés vállalás! Sok erőt és szép sikereket kívánunk hozzá!

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )