Sárkánylelkek a Szent György-hegyről – A Bajnóczy borok és az angyalok

Különleges pincészet az ásványosság egyik balatoni fellegvárából…

 

Csak online kóstolót ne…

Hogy miért ne? Mert nem jó, azért. Persze pótlékként, ha nagyon-nagyon szeretnénk a borásszal vagy másokkal egy virtuális térbe kerülni lehet reszkírozni. De vajon érdemes is? Természetesen előfordulhat, hogy kivételesen energikus az előadó, amit át is ad a publikumnak és megközelítőleg mindenkinek ugyanaz az élmény jut a pohárba. Igen, ezek ihletett pillanatok, amelyek még hús-vér kóstolókon sem mindig jönnek össze, nemhogy online változatban. Na, de elég a boomer-es fanyalgásból, jöjjön a Bajnóczy Pince!

 

Ahol a Sárkánynak is lelke van…

A Bajnóczy Pince egy biodinamikus és organikus szemléletű, a badacsonyi és a szekszárdi borvidéken (Ezt a szekszárdi területet már eladták) termelő borászat, amely kis mennyiségben, a természetességre törekedve készíti magas minőségű borait. A pince eredeti gyökerei egészen az 1920-as évekre nyúlnak vissza, környezettudatos – vagy mondhatjuk holisztikus és organikus törekvésűnek a borászatot. Angyali jelek is megjelennek ebben a szellemiségben a pincében és nem véletlen, hogy a sárkány lelke is bort kapott. A borászat ennek szellemében, elsősorban Olaszrizling, Rizlingszilváni, Kékfrankos és Cabernet Franc szőlőfajtákból termel borokat. A Bajnóczy Pincét Szabó Tünde vezeti, aki aki hisz a szőlő és a bor természetességében, spirituális, mindent átható erejében, az életre gyakorolt pozitív hatásában. – Bajnóczy Pince

Régebbi Sárkány lelke...
Régebbi Sárkány lelke…

Három Bajnóczy bor…

A Sárkánylelke sorozat a pincészet prémium szegmense, a legjobb minőséget képviselik organikusan művelt területről és hordózással iskolázva. Sárkánytangó is volt régebben a keresztségben a sorozat, de aztán a lélek kifejezőbb volta miatt lett a Sárkánylelke. Amikor a lélek került a címkékre folytatódott az evolúció a sárkányok szeme került rájuk. Két ízben igen erősen figyelt a sárkányok szeme a palackról, mely gyengédebb idegzetű fogyasztokban kellemetlen képzettársításokat okozott. A harmadik a mostanság forgalomba lévő címkén, már amolyan pecsétszerűvé szelídült a sárkányok szeme. Ebből is látható, hogy nem könnyű megtalálni az egyensúlyt az önkifejezés és a piac reakciói között. 

Sárkánylelke Olaszrizling 2018
Sárkánylelke Olaszrizling 2018

Bajnóczy Sárkánylelke Olaszrizling 2018 –  A Sárkánylelke olaszrizlingek Tünde dédapai birtokán (a pince előtti terület) termett szőlőből készülnek (40 éves a tőkék átlagkora). Kézi szüret, bogyózás, héjon áztatás 1 nap, majd prés. Must 10-12 hl-es öreg tölgyfahordókba kerül és végig ott erjed spontán módon. Általában következő év júliusáig pihen ugyanebben a hordóban, utána kerül tartályba, palackozásig (ami ált. év vége-köv.év eleje). A 2018-as csak 2020 júliusban lett palackozva, mert késett a palack Olaszországból. (szőlészeti-borászati paraméterek) Magáról a borról: Pattintott kövek, bazaltos füst, lime, olajos magvak, érintésnyi zellerszár. Jók a savak, van a kortynak eleje-közepe-vége. Kicsit kesernyés lecsengés, az összkép mindenképpen egy elegáns bor benyomását nyújtja. Halványan vegetálisba hajlik a korty, közepes a textúra, olyan bor ez ami többet tud majd egy pár év múlva, de már most élvezhető. Ezt tapasztalatból tudjuk hiszen a 2017-es évjáratra is érdemes volt várni, úgyhogy talán egy félév vagy év és még kerekebb lesz a történet.  

Sárkánylelke Pinot Gris 2018
Sárkánylelke Pinot Gris 2018

Bajnóczy Sárkánylelke Pinot Gris 2018 Saját maguk – szintén szervesen-művelt, de nem saját területről a Szent György-hegy déli oldaláról való. Bogyózás után 3-4 órát áztattuk, majd préselés következett. A must tartályban spontán erjedt hűtve, utána került hordóba (öreg tölgyfa 7 hl-es), 6 hónapra. Majd vissza tartályba, szintén 2020 júliusi palackozásig. Kevésbé lett “színes” mint a 2017-es… (szőlészeti-borászati paraméterek) Vagyis szürkebarát magyarul, megfelelően ásványos, nedves kő az egyik fő illatjegy a citrusok mellett, fanyar és filigrán. Fejlődik még a bor, nem mondjuk nyersnek, de érződik, (ahogy az előző tétel) hogy még egy-két év és akkor fog igazán kikerekedni. Így is jó a borunk van benne potenciál a kis szőlővirágos, herbás vonulatokkal itt is gyűjti még az erejét a tétel. Közepes a lecsengés és a test, ezt is érdemes még egy picit pihentetni. A 2017-es tétel is igazán 2020. Őszén került bomba formába, ezt a bormozin tapasztaltuk meg. Katt ide: Lelkekbe lopakodó októberi… 

örömkönny 2015
örömkönny 2015

Bajnóczy Szekszárdi Örömkönny 2015 – Saját telepítésű 12 éves ültetvény Gulyás-völgyben (Bodzás dűlő után, Keleti, É-K fekvés) A szőlő művelése félig “bio”, a távolság miatt nehezen volt kivitelezhető…A termést felhozták a Szent György-hegyre, bogyózás nyitott kádakba(tartályokba), nyílt klasszikus szekszárdi erjesztés kézi csömöszöléssel, spontán erjedés. 4 hét után szárazra kierjedt, préselés, bor tartályba került, almasavbontás spontán (esetleg fűtéssel), majd 5 hl-es 4-5 éves hordókban érlelték kb 1,5 évig. Ezek után újra tartályba került a bor és palackozás 2018 augusztusban. (szőlészeti-borászati paraméterek) Kékfrankos a lelkem, vagyis ő már nem sárkányos bor és tulajdonképpen az utolsó szekszárdi bora a pincészetnek, mivel ezt a területet már eladták a szőlővel együtt. Szóval az utolsó termések egyike, egy jól összeérett kékfrankos, gyönyörű meggyesség árad belőle megfelelő fássággal az integrálódott hordózásból, érett, de nem nehézkes, mégsem érzi annyira az ember, hogy sokáig kellene még tartani ezt a bort. A savak lendületesek, közepes a test, mozgékony ez a bor még így a muzealitás mezsgyéjén. Nem esik nehezére az embernek lenyelni a kortyot, megvan a komfort érzés. Ribizlis, fekete szedres, kis poros, agyagos tanninosság, nem zavaró mértékben, oxidáltság tényleg csak nyomokban. Összegzésül, fogyasszuk el mostanság ezt a szép kékfrankost. 

A pincészetben Szabó Tünde és Halmosi Áron közösen borászkodtak 2019-ig, majd a 2020-as évjáratban már Áron más vizekre evezett, akarom mondani ültetvényeken folytatta. Talán a közeljövőben üdvözölhetjük majd Halmosi úr új pincészetét… Addig is köszönjük a borokat!

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )

Kategória Bor