cle

A somlói plusz – A Clements Pincészet bemutatkozása

Az élet néha furcsa kanyarokra képes és megkínál kedves lehetőségekkel. Amikor a Somló a Gellértben járt és először találkoztam a Clements borokkal, még nem gondoltam, hogy hamarosan a megújuló VinoPianó fedélzetén kortyolhatom azokat a borász társaságában.

 

Somlóról, de kik ők?

Az alapítók – Curt Clements és felesége, Erika – beleszerettek a Somló hegy mesébe illő vidékébe és 2010-ben létrehozták a Clements-birtokot. A birtok folyamatos bővítés és fejlesztés alatt áll, mely ma 1,6 hektár területen fekszik.  A pincészet a hegy déli oldalán található Serétes- és Grófi-dűlő lankáin terül el, melyen a birtok szőlő termelése és borpalackozása ma 17000 m2-es területen működik. (Clements Pincészet bemutatkozó anyag)

Az eseményen készült további képek itt érhetőek el!

Szabó László, borász tölti borát

Szabó László, borász tölti borát

VinoPiano ahol hirtelen megtörténnek a dolgok

Szóval, pop-up a világ és most a VinoPiano Borbárban e kifejezés nevében rántjuk össze a kóstolókat Az ihatóbb Magyarországért csapatával. Mi is ez a pop-up? Az előugró ablak vagy popup, pop-up (angol: „felugró”, e. kb. ~ popáp) a különböző számítógépes programokban felugró ablakok közös elnevezése. (wikipédia) Tehát lazán, hirtelen belevágunk a kortyolásba, azért tartjuk a poharat, de amúgy a lazaság az úr.

 

Apa és fia a jó borokért együtt

Szabó László, a Clements birtok borásza és fia, ifj. Szabó László együtt borászkodnak a Clements birtokon. A család több generáció óta foglalkozik szőlőműveléssel, borászattal. Az apa minden idejét a családi szőlőbirtokon töltötte, így örökölve meg nagyszülei, szülei szőlő iránti szeretetét, mely a szenvedélyévé vált. Ezzel a szenvedéllyel sikerült fiát is beoltania, aki szőlész-borász mérnöki diplomával a zsebében segíti a pincészet borainak tökéletesedését. Céljuk, hogy a somlói boraikban a magasabb rendű harmóniák jelenjenek meg a szín, illat és a zamat vonalaiban.

cle1

A borok

Juhfark 2015: Teljesen reduktív technológia (erjesztés, érlelés) Alkohol: 12,5% A szőlő a Ragaljában található Serétes-dűlőből lett szedve. Könnyű gyümölcsösség, friss a bor, somlói fröccskészítésre ingerlő. Nem kell rajta túl sokat gondolkozni. Pici citrus, halvány ásvány, és megfelelő savak. Aztán jöhet a szisszentés! A juhfarkkal nagy tervek vannak most a Somlón, kíváncsian várjuk a fejleményeket.

Olaszrizling+ 2015: Öreg tőkék. Alkohol:13% Terület ugyanaz, mint juhfark. 5-6 óra héjon tartás. gyenge prés. Reduktív erjesztés. Rövid fahordós érlelés. Ez a bor azért pluszos, mert a készítői úgy gondolják, hogy a somlói ékszerdobozon belül is, még több pozitív tulajdonsággal rendelkezik az innen szüretelt szőlő. Tehát kérem a terroir, és tényleg ebben az olaszrizlingben tökéletesen tetten érhető a somlói jelleg, de mégis könnyed eleganciával párosul. Szépek az ásványok, a savak is a helyükön vannak, mindez teljesen lazán egyesül ebben a borban. Kellemes kesernye a végén, de olyan jóivású a tétel, hogy újra kell tölteni. Vajas Balázs a VinoPiano Borbár tulaja, nem véletlenül választotta be, ezt a gasztronómiában is kiválóan alkalmazható tételt. Tehát Budapesten elsőként itt lehet majd kapni a Clements Pince borát!

Olaszrizling 2014: Grófi-dűlő, új telepítés, Alk: 13%. Reduktív erjesztés, hosszú, több hónapos fahordós érlelés. Ez már egy igen érett bor, ami rögtön a pohárba töltve a mélyebb sárga színvilágon is látszik. Tűzkő, bazaltos, sósság a jellegzetes somlói ásványmix remek savakkal megtámogatva. Kerek a történet csak az a kár, hogy ebből a tételből már a pincénél is alig találni pártucat palackkal.

A jó hangulatú kóstolón a végére már tényleg mindenki tudott „somlóiul” és a sorozat folytatódik! Június 29-én az első női Év Borásza díj boldog tulajdonosának, Gálné Dignisz Évának a kedves és csodaszép leánya, Zsuzsi mutatja be a népszerű szigetcsépi Gál Pincészet borait.

Zsófi, a VinoPianóban vidáman bontja a borokat.

Zsófi, a VinoPianóban vidáman bontja a borokat.

(Ha tetszett a post és kíváncsi vagy a folytatásra, csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért vidám közösségéhez a facebookon ITT )