DSC_0069_20170205133637506

Ma kortyoltuk – Bujdosó Cirkáló 2015

Itt cirkál már a Tavasz, a mindent bizsergető szép időszak közöttünk… Jó-jó, az a plusz 14 fok még nem az igazi, de a napsütésben ki lehet bírni.

Bujdosó Cirkáló 2015

Dupla játékos, Olaszrizling és Rajnai Rizling duettje alkotja ezt a bort. Fele-fele arányban, testvériesen megosztoznak a tételen.Dél-Balatonon termett, Csirip-tetőn, egy viszonylag fiatal ültetvényből, Bujdosóék birodalmából. Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet, Balatonlelle.

DSC_0071

Elegáns tétel, lassan nyílik, már a pohárban látszik, hogy azért van mit a tejbe aprítani a textúra szempontjából. Van visszacsurgás rendesen a pohár falán, de még nem olajosan lomha viselkedés. Orrban finom fűszerek sorjáznak, csillagánizs, borsmenta, édeskömény. Némi fehérhúsú barack, kötelező citrusok, és egy leheletnyi ásványosság is az illatkompozíció része. Teljes három hónap hordózás, jól integrált, nem ül rá a borra.

Szájban lendületes savak, de szerencsére nem az a fogkő-eltávolító típusból. A maradék cukor segít kerekíteni a bort. Nem véletlenül szerepelt szépen a pohár falán a bor, a krémességben visszaköszön ez a motívum. Citrusok, fehérhúsú barack, ásványok szépen jönnek a zamatban. Egyben van a bor, harmonikus tétel, középen van. Tartalmas a bor, de nem egy nehézágyú, úgyhogy bátran lehet kortyolni. Jóivású és információink szerint, ez a bor most az egyik kedvence a borásznak, Bujdosó Ferencnek.

DSC_0070