IMG_20180131_170134

Kirándulás a Koch Birodalomba – Új pezsgő és Frisch borok

A Koch Birodalmat már említettük, hiszen pár éve volt a 25 éves jubileumuk ünneplése. Két borvidéken is alkotnak, Hajós-Baja és Villány a fókuszban.

 

Röviden a Koch Birodalomról

1991-ben szűrte első borát Koch Csaba a Nagyapja vásárolta birtok terméséből. A család nagy hatással volt borászunkra, 270 éves hagyományokkal rendelkezik. Apáról fiúra öröklődött a föld szeretete a szőlőművelés hagyománya. A Koch család egyike volt a 13 családnak, akik a Császártöltés nevű falut alapították. Ez a történelem.  Bővebben itt olvashatunk: http://ihatobb.hu/koch-boraszat-mar-negyedevszazados-tortenet/

A mai birtokot Koch Csaba lépésről lépésre építette fel, a borotai központú Koch Borászat a Hajós-bajai borvidéken gazdálkodik, VinArt néven működő pincészetük pedig Nagyharsányban, a Villányi borvidéken található. Boldog szőlő, ez az egyik fő jelmondat a szőlőtermesztésben, a borászatban meg az alapboroktól a csúcsborokig szűrnek tételeket.

IMG_20180131_105909

Pezsgőbe is belevágtak

A pezsgő egy igazán exponenciálisan fejlődő történet most Magyarországon és egy innovatív pincészetnek illik reagálni a piaci történésekre. Így esett, hogy Koch Csaba borász/tulajdonos belevágott Nyikolaj orosz származású pezsgőmesterrel a pezsgőkészítésbe. Két évvel ezelőtt indult a történet és Koch Csaba, az első, elkészült tételeket egy szakmai úton mutatta be borszakíróknak. A 2016-os Chardonnay-ból, cserszegiből és kékfrankosból összesen négy pezsgő készült – utóbbi fajtából egy rozé és egy vörös változat is. A mindössze évi néhány ezer palack évjáratos pezsgő méthode traditionnelle-el készül, és egyediségét részben az adja, hogy a borotai birtok körüli szőlők mészben igen dús bácskai talajon növekednek, ami kifejezetten szép, pezsgőkészítésre alkalmas savszerkezetet hoz létre a növényben.  

Érdekes volt megkóstolni degorzsálatlan pezsgőket is, a hosszabb fektetés mindenképpen hasznos. A cserszegi és a rozé változat is ígéretesnek tűnik, van potenciál a borotai pezsgőkészítésben.

A 2016-os Chardonnay Brut alapbora egy kicsit túl a csúcson lett leszedve, vagyis már nem annyira domináns a masszívabb savszerkezet. A sajtóút óta többször is kóstoltuk és egy érett, behízelgő, mézes jellegű, nagyon piacos tétel benyomását keltette a 2016-os Brut Chardonnay. Ezek a kezdeti lépések és örültünk, hogy házigazdánk ezeket a tételeket is megmutatta. Így láthattuk, hogy születik a pezsgő Borotán és milyen utat járnak majd be a Koch pezsgők.

IMG_20180131_134419

Borotáról egyenesen Nagyharsányba

A borotai birtokon az elmaradhatatlan csülkös ebédhez kortyolhattuk a Frisch sorozat darabjait. Ezt a kategóriát a pincészet a prémium feletti szegmensbe szeretné belőni, Koch Csaba elmondása szerint. Bár a név picit megtévesztő a termékpiramisban elfoglalt helye szempontjából. Merlot, Rozé Cuveé, Cserszegi és Kadarda változatokban kortyoltuk végig ezt a selection családot. A Cserszegi egy igen különleges változata, illatban elegáns, visszafogott és zamatban bontakozik ki igazán.

A nagyharsányi pince egy szép régi épület, amelyet a 19. század legvégén alakított ki a Bordás család és Koch Csabáék megőrizve az eredeti külső jegyeket újították fel azt. A présház alatt pincejáratok találhatóak, melyekben érnek a villányi borok. A termőterületek Diósviszlón, az Imrevölgyben találhatóak, déli fekvésű, jó kitettségű, sűrű az ültetvény.

A pincében tartályból, hordóból és palackból is szemléztük a tételeket. Izmosra sikerült a 2017-es évjárat, cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc került a poharakba még kénezés előtt a gyümölcsösség kirobbanó volt. A 2016-os évjáratot már vegyesen kóstoltuk tartályból és hordóból egyaránt. A merlot tartályban pihent, a cabernet borok pedig különböző hordókban, amerikai és francia tölgyekben. Az alapborokon át a prémiumon keresztül eljutottunk a Magyar Borszakírók Köre győztes Csanádhoz is. Ebből a 2012-es évjárat a díjnyertes, de igen szép a 2011-es lekváros érettsége és ígéretes a 2015-ös tomboló gyümölcsössége, tehát van benne kraft bőven, van hová érnie.

Összegezve a Borotáról Nagyharsányba tett kirándulásunkat elmondhatjuk, hogy egy dinamikusan fejlődő, borvidékeken átívelő Koch Birodalmat láttunk.

Koch Csaba

Koch Csaba