Télűző BorMozi Törökfürdővel

Télűző BorMozi, meg kellett tartani… 

Nyulasi Gábriel István írása

Covidból háborúba tartva

A háború mindent visz, hol vannak már a szinte békés covid-hírek? Van aki nem tesz ki új videót a csatornára, visszahúzódik mondván nincs ennek itt az ideje. Mi megtartottuk március harmadik napján a Télűző BorMozit, hiszen pont a covid miatt egyszer már elhalasztottuk. Háborúban, amely a szomszédban zajlik, ilyenkor még nagyobb szükség van a BorMozira. Néhány órára egy másik világban lehetünk és bízunk benne, hogy a villanás után nem olvad el a pohár a kezünkben és tölthetjük a következő bort. 

A eseményen készült további képekért katt ide!

Törökfürdőben háromszoros bubikkal

Mindig van koncepció, mindig vannak vezérfonalak a BorMozik összeállításában. Most különleges módon a három bubis tételt elosztottuk három részre.Háromszor is felpezsdültünk a film előtt, közben és után. Minden kóstoló etapunk egy bubissal kezdődött.  Soha rosszabb kezdést, bár a filmünk Özpetek érzékeny drámája egy halálesettel kezdődött ismét. Előző „özpetekes” Bormozink leírásáért: katt ide! 

Bella Zoé Brut

Sukoró, Görögország, Brut

A Bella Pince sukorói központtal, 12 hektárnyi termőterülettel, különleges talajszerkezettel (gránitmurva, barna erdőtalaj, lösz) rendelkezik Velencei tó északi partján. Szideropulosz Jorgosz, a borász/tulajdonos és felesége Izabella 2015 környékén telepített szőlőt és elkötelezett híve a minőségi bortermelésnek. Székesfehérváron is van termelői szaküzletük, egy igazi feltörekvő pincészet. Ezt írtuk nagyjából a Fehérvári Bormustrán a pincéről. Jorgosznak egyedi elképzelései vannak, amelyet meg is valósít a borvilágban. Zoé Brut 2021 Bella Pince (Etyek-Budai) A Zoé Brut gyöngyöző boruk chardonnay és cserszegi fűszeres házasítása. Külön külön lettek kierjesztve majd összeházasítva. Férfiasan szikár tétel, elegáns savakkal. Jó kis bubik, kellően finom szerkezet, zöldalma, citrusok, szőlő, igazi piacos tétel.

Pócz BalatonBor

Pócz, Balaton, Bor

Ahogy megírtuk nemrég, a Pócz Pincészet is hivatalosan jogot kapott arra, hogy Balatonbort palackozzon. Erről bővebben: katt ide! A 2007-ben elkészült borászat méltó ”otthona” lett a birtokon megtermett szőlőknek. A Kishegy oldalába ”bevágott” szőlőfeldolgozó-, erjesztő-, tároló- és a dongaboltíves érlelőpince, valamint a raktár szervesen kapcsolódik egymáshoz a Kishegy ”gyomrában”. A klímának köszönhetően, a közel állandó hőmérséklet segít megőrizni a borok minőségét hosszú éveken át. Balaton Bor 2021 Pócz Pincészet (Dél-Balaton) Könnyed bor, laza savszerkezettel, nem igényel túl sok gondolkodást a fogyasztása. Ez az olaszrizling nagyon könnyen fogyasztható. Fehér virágok, citrusok, kis kesernye a végén, olyan olaszrizlingesen és máris jöhet a következő pohárral. 

Tündérfátyollal a kézben

Róma, Francesco, Isztambul

Ahogy azt már megszokhattuk az Özpetek filmekben mindig belekerül némi kérdéses nemi identitás, nála a szerelem nem ismer határokat. A boldogtalan házasságából Rómából elmenekülő Francesco Isztambulban találja meg a válaszokat és végre önmaga tud lenni a hamam gőzében. Felszabadul a gátlásai alól és megtalálja a boldogságát, hogy ez nem tart sokáig egy újabb dramaturgiai csavar, hiszen át kell adni a stafétát…

Szijjártó Előd Tündérfátyol

Csillag, Fecske, Fátyol

Ez volt a második felvonás, újra megadtuk a bubiknak a szabad utat! Nemrég járt nálunk a rádióban Előd a Szíjjártó Előd Pincészet borász/tulajdonosa. Itt hallgatható meg a podcast: Katt ide! Vonzódása az égitestekhez egy tetoválásban is megmutatkozik, melyet a boros címkéken is láthat a fogyasztó. Szíjjártó Előd 2021 Tündérfátyol (Etyek-Budai)  A 2021-es egyik lába királyleányka másik lába a zenit. Ezt a bort a portfólió alappilléreként határozza meg. Ez a bor olyan, mint egy tavaszi rét, amelyen még csak most serkent ki az első fű. Tündérfátyol, őseink így hívták a Tejútat, innen ez a szép név. A réten nyílnak a kis édeskés virágok, még senki nem járt ezen a tájon, minden tiszta és romlatlan. A tavasz eleganciája. Könnyen fogyasztható, gyümölcsös könnyen csúszik, kis cukorka is kerekíti.

Tagyon BalatonBor

Tagyon, nagyon adom! 

“Különleges helyet látogattunk meg a nyár kezdetén, amit nem csupán a csodás balatoni kilátás tesz annyira szerethetővé, sokkal inkább azok az emberek, akik megálmodták és a mai napig dolgoznak egyre gyarapodó terveik megvalósításán. Ez a hely nem más, mint a Tagyon birtok.” Idézzük fel az első cikkünket a Tagyon Birtokról. Menj el kedves Olvasó a Tagyon Birtokra, fedezd fel borait és vendéglátását. Nyitva van az éttermük, a pincéjük és a szívük! Gyakorta szerveznek programokat, egy jó kis élményfestés vagy egy bringázás a Hegyestű monolitjához nem maradhat ki. Balaton Bor 2020 Tagyon Birtok (Balaton-Felvidék) Friss, könnyed, jóivású, reduktív Olaszrizling. Ennyi illetve nem csak ennyi, mert bizony itt azért megjelenik a terroir is, nem nagy hangsúllyal, de azért tetten érhető az ásványosságon. Jóivású a tétel, jó csúszik a Tündérfátyol után.

A rendezvényen készült további képekért katt ide!

Tagyon Hegy Hegybor

Hegybor Tagyon duplázás

Kartaly Attila elmondása alapján ha borbemutató, akkor mindenképpen szeretik párba állítani a Balatonbort a Hegyborral. Mert így mutatkozik meg a különbség, amely a két piaci szegmens között van, a könnyed Balatonbor frissessége és a Hegybor mélyebb tartalma. “A Hegyborral a Balaton-felvidék, azon belüli is a Tagyon-hegy terroir értékeit szeretnénk bemutatni a fogyasztóink számára.” Kartaly Attila  Hegybor 2020 Tagyon Birtok (Balaton-Felvidék) A hegybor egy viszonylag magas alkoholtartalmú, 100%-ban olaszrizlingből készült, száraz fehérbor, melynek az egyik fele tartályban, másik fele 5 hónapig fahordóban érlelődött. Hegybor és tényleg érezhetően sűrűbb az anyag, sokkalta feszesebb szerkezet. Markáns, intenzív ásványosság, de nem borulnak ránk a kövek, hanem egyensúlyban a citrusos savakkal kíséri a kortyot egy kellemes kesernyés lecsengéssel.

bor, mobil, pohár – a kézben

Hamam, Marta, Hagyomány

Ahogy megírtuk a második bor után, bizony a stafétát át kell adni. Fájdalmas átadás, hiszen a felszabadult Francesco egy aljas utcai késelés áldozata lesz. Marta a feleség pedig átveszi a megújult hamamot és ugyanúgy mint régen, újra női vezetője lesz a férfiak gőzös megtisztulásának. A kamera látóköréből kilép Marta és cserébe ott marad a fantasztikus isztambuli, kikötői panoráma… Fine

Ők nyertek!

Estében Csillagok Hullanak

Ez volt a harmadik bubi szekció, vagyis újra gyöngyöző borral folytattuk a kóstolást. Szíjjártó Elődről már meséltünk és a csillagokhoz, égitestekhez való kötődését is említettük. Ezért senki se csodálkozzon, hogy Csillaghullásra keresztelte egyik borát. Tudjuk jól, hogy mikor hullanak leginkább a csillagok, vagyis érik el a Földet a meteorok, meteoritok csapatai, ez az évszak bizony a Nyár. Csillaghullás, alapvető kelléke a grillpartiknak. Szíjjártó Előd 2021 Csillaghullás (Etyek-Budai) Pinot noirból készült száz százalékban, hogy aztán finoman szaturálják, vagyis juttassák bele a megfelelő mennyiségű buborékot. Eper, ribizli, cseresznye és a bubik ez így bizony nagyon könnyen fogyasztható. Egy baráti összejövetelen lecsúszik egy kartonnal, dicsérve folyamatosan a finom buborék szerkezetet. 

Csillaghullás

Rózsavíz, Bazalt, Brigi

Vadonatúj somlói pincészet, óriási tervekkel, nagy potenciállal. A pincészetnek jelenleg 25 ha termő szőlőterülete van, a somlószőlősi és a dobai oldalon. Jelenleg négy kiváló 2020-as évjáratú palackos boruk van ami kóstolható, valamint készülnek az ígéretes 2021-es boraik és érlelődik további tavaly letöltött 40.000 palack tradicionális pezsgő is a pincében, melyeket idén októbertől terveznek piacra dobni. További részletek itt: katt ide!

Borfotózás

Németh Brigittát a pincészet borászát kérdeztük a Traminiről: “Szerencsés helyzetben vagyok, ugyanis lehetőségem van játszani a tételekkel. Szeretnék minél több tapasztalatot begyűjteni a fajtákról…. miből mit is lehet kihozni?! A 2020-as évjárat nagyon kedvező volt a Tramininek. Pici áztatás után gyorsan feldolgoztuk az alapanyagot. Szerettem volna, ha minél több illatot meg tudnék őrizni, így tartályban 16°C-on erjesztettem. Az erjedés lezajlását követően azonnal 5 hl-es Trust hordóba fejtettem. Folyamatos seprőfelkeverés mellett 6 hónapig érleltem, így született meg a 2020-as Traminink. Egy dolgot sajnálok, hogy csupán 3 hordót töltöttem meg. Természetesen ezt a hibát 2021-ben nem követtem el.” A Fehérvári Borbirtok 2020 Tramini Reserve illatában intenzív, gazdag, fajtajelleges. Ezzel teljesen egyetértünk, egy elegáns, folyékony licsis rózsacsokor a bor és minden túlzástól mentes. Gyönyörű egyensúlyban van, nem borul ránk a rózsavíz, nem fullaszt, hanem szépen elegánsan bontakozik ki. A citrusokra, szép savakra a kellemes, karamellás hordózással épül rá a keret. Még nem is szóltunk a somlói terroir névjegyéről, a sós, ásványos vonulatokról, melyeket szintén hoz a bor, ezeket is nemes eleganciával. Mindent egybevetve egy roppant elegáns, feszes struktúrájú, hamisítatlan somlói traminit sikerült megalkotni, folytassa Fehérvári Borbirtok!

Fehérvári Borbirtok Tramini Reserve

Szekszárd, Természetes, Kékfrankos 

Ha a természetes Szekszárdot keresed borban, akkor azt a Pósta Borháznál megtaláltad. Organikus szőlőtermesztéssel az élen járnak és ehhez még a borkészítés természetességét is hozzáteszik. Azaz spontán módon erjesztenek és igyekeznek minél kevesebb beavatkozással élni amíg a bor a palackozásig eljut. Pósta Borház 2019 Kékfrankos (Szekszárd) Kékfrankos, spontán erjesztés, vegán, vegyszermentes. Ennyi szerepel a pincészet honlapján a borról, a pohárba kitöltve látszik, hogy van benne anyag, közepes mélységű rubinvörös színnel fogad. A testre utal a visszacsorgás mértéke. Kellemes meggyes illat, picit zöldes reflexekkel. Arányos hordó fűszerek, tanítható tanninok. A textúra feszes, a bor harmonikus. 

Pósta Kékfrankos


Gratulálunk a közönség díjat nyert borhoz: Fehérvári Borbirtok 2020 Tramini Reserve

csak vidáman

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )