Tavaszi Kvaterka 2022 a Pezsgőgyárban

A Tavaszi Kvaterka Tatán, az Esterházy Pezsgőgyárban került megrendezésre 

Az ihatóbb Magyarországért

Tavaszi Kvaterka, kiesett itt is egy év

A Neszmélyi Borút Egyesület egy év kihagyás után, immáron ötödször rendezte meg a Neszmélyi  Borvidék borászainak évjárat bemutató kóstolóját, a Tavaszi Kvaterkát, melyre 2022. március 4-én,  került sor Tatán, az Esterházy Pezsgőgyárban. A sétáló kóstolón 24 borvidéki pincészet több mint 125 tételét ismerhették meg a látogatók, a friss, 2021-es borok mellett korábbi évjáratok termését is.  A rendezvény nyitányaként Turay István, a Neszmélyi Borút Elnöke, köszöntötte a látogatókat, majd  Szegedi Csilla borász tartott rövid tájékoztatót a borvidék jelenlegi helyzetéről és jövőbeni céljairól. Mi már 2018-ban is ajánlottuk a rendezvényt: katt ide!

szőlő

Leginkább könnyed reduktív, de a spontán natúrok is megjelentek

A Tavaszi Kvaterka borai előzetes minősítésen estek át, így garantálva, hogy csak a legjobbak kerülhessenek  a közönség elé. A borok nagyrésze továbbra is az illatos, könnyed, reduktív borok, viszont egyre inkább  új trendek is megjelennek a borvidéken: egyrészt az érlelt, hordós fehér borok, széles fajta választékban és nagyon jó minőségben (Chardonnay, Rajnai Rizling, Olaszrizling, Pinot Blanc,  Szürkebarát, Zöld Veltelini, Furmint, Juhfark), másrészt néhányan kísérleteznek spontán erjesztéssel,  natúrborokkal, organikus műveléssel.  

A Neszmélyi borvidék szeretne a borturizmus célpontja lenni

A borvidéki pincészetek egyre inkább nyitnak a borturizmus irányába, számos borterasszal,  borkóstolási lehetőséggel bővült a tavaly a borvidék. A régióban nagyon sok látnivaló is megújult (pl.  Tata: Esterházy-kastély, Bajna: Metternich Kastély, Komárom: Csillagerőd), a Kvaterkával egyidőben  nyitotta kapuit a felújított Kamalduli remeteség Majkon.  

pezsgés

A háromszázak mindkét napon

A rendezvényt mindkét napon több mint 300-an látogatták. A vendégeket a házigazda Esterházy Pezsgőgyár egy-egy pohár Pinot Noir pezsgővel fogadta.  Az érdeklődők bővebben tájékozódhattak a Neszmélyi Borút Egyesület által koordinált Tájban élő ember projekt során létrejött 3 látogatóközpontról és a 70 km-es tanösvényről, mely átszeli a  borvidék központi részét.  

Néhány villanás a Tavaszi Kvaterka forgatagából

Az idén 4 új taggal bővült a kiállítók listája, így 24 pincészet mutatta be a borait. A csapathoz 2022-ben csatlakozók: Kisbaka Családi Borbirtok, Czéh Pince, Augustin Kft – Kristály Imperiál Borászat, PlaceBor Szőlőbirtok. Kiegyensúlyozott minőség jellemezte a rendezvényt, igazán korrekt borokkal jelentek meg a termelők. Mint feljebb olvashattuk, hogy szigorú minőségi előválogatás is megelőzi a rendezvényt, hogy még véletlenül se érjen senkit kellemetlen meglepetés kortyolás közben. Csak villanások a rendezvényből: Kisbaka Családi Borbirtok kirukkolt egy izgalmas Solarissal (hordós). A Currus Pince szép hordós tételeket mutatott be a különleges a Pinot Noir Pet-Nat mellett. A Turay Családi Pincészet igazán nagyot gurított, emelte a tétet, natúr borokkal örvendeztette meg a publikumot. 

Voltak

A rendezvényen résztvevő borászatok  

1. Augustin Kft- Kristály Imperial Borászat, 2. Borboléta Pincekert, 3. Bősze Pincészet, 4. Currus Pince, 5. Czéh Pince, 6. Fülöp Pince, 7. Gelbmann Pince, 8. Hauzer Pincészet, 9. Hilltop Neszmély Borászat és Kamocsay Prémium Borok, 10. Horváth Családi Pincészet, 11. Kisbaka Családi Borbirtok, 12. Kősziklás Borászat, 13. N3 Borműhely, 14. Nyitnikék Pincészet, 15. Petőcz Pincészet, 16. PlaceBor Szőlőbirtok, 17. Rábai Katalin Borászat, 18. Simecz Pince, 19. Stróbl Borház, 20. Szivek Pince, 21. Szöllősi Pincészet, 22. Tar Pince, 23. Turay Családi Pincészet, 24. Wéber Családi Pince

sajtóanyag alapján (x)

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )