Bölcskei Borverseny 2022

Bölcskei Borverseny 2022

Egy év szünet után újra Bölcskei Borverseny

Nyulasi Gábriel István írása

Végre újra együtt!

Hiába, itt is a covid kihagyásra késztette a borverseny szervezőit, 2021-ben nem tudták megrendezni az eseményt az érvényben lévő szabályozások miatt. Végre újra együtt és szabadon bírálhattuk a borokat. Úgy érezhettük, hogy visszaáll kicsit a világ rendje. A 2020-as tudósításunk itt található: klikk ide!

Baranya István, bölcskei polgármester reggelizik

Fontos reggeli alapok

A reggeli alapok nem hiányozhattak a borversenyről. Éhesen nem lehet bort inni, nagyobb kóstoló előtt is érdemes kibélelni a gyomrot. Természetesen nem roskadásig enni, de azért kell az energia a szervezetbe. Bölcskén mindig finom, kézműves disznóságok kerülnek az asztalra. A sonka, kolbász, szalámi, disznósajt (és minden egyéb) kiváló minőségű! Megemlítjük még itt, ha már táplálkozás, a vaddisznó- és szarvaspörkölt is fantasztikusan sikerült, melyet a verseny után fogyaszhattunk el.

Kiegyensúlyozott mezőny, ezüstös fényben

A Vörös I-es bizottságban bírálhattam ahol viszonylag kiegyensúlyozott volt a mezőny, nem szórtuk az aranyakat, de jó sok erős ezüstünk volt. Jó volt a minőség, nagyon gyenge, kifejezetten rossznak mondható bor olyan 3-4 akadt a 34 tételt számoló kóstolósorból. 

Vörös töltés

Bölcske jó rozéban (is)!

Kicsit irigykedve néztem a rozékat pörgető bíráló társaimat, mivel már hallottam, hogy igazi aranyeső volt náluk. Nem kevesebb, mint 11 aranyat osztottak szét, ami kimagasló szám a mezőnyben. Ha megnézzük a statisztikát, bár az Újfehér kategória (a legtöbbet) 14 aranyat gyűjtött be a rozék 11 legfényesebb érméhez képest: Viszont arányaiban ezt mindössze 32 tételből hozta össze a Rozé, szemben az Újfehérek 58 borával. Kimondhatjuk, hogy Bölcske lassan egy rozé nagyhatalommá fejlődik. Mindenesetre Tolna jó rozéban, és sillerben is amiből sajnos elég szűken érkeztek be minták: összesen 9 db.

Font Magdolnát kérdeztük a bölcskei tapasztalatokról

Font Magdolna, a Rozé Bizottság elnöke nyilatkozott nekünk a Bölcskei borversenyen tapasztaltakról: „Az évjárat sajátosságából adódóan magas alkoholtartalmak születtek és ez jellemző volt a bölcskei rozékra is. Ennek következtében találkoztunk maradék cukrot tartalmazó tétellel is, ami a megfelelő savháztartás következtében harmónikussá tette a bort. Amire érdemes odafigyelni: Már most fogyasztásra alkalmas, érett, tartalmas rozékkal találkoztunk, úgyhogy ebben az évben el kellene fogyasztani. Minden évben tapasztaljuk a szakmai fejlődést. A 11 aranyérem azt bizonyítja, hogy még nehezebb évjáratban is kitűnő borok születtek. Minden résztvevőnek további sikereket kívánok!”

Várakozó mosoly

A győztes borok

Felsoroljuk a kategóriájukban a legjobban teljesítő borokat, tehát az aranycsapat: (Újvörös) Sitkei Gábor, Cabernet Franc 2021 Bölcske; (Újfehér) Tilki Péter, Sauvignon Blanc 2021 Bölcske; (Rozé) Galó Levente Kékfrankos Rozé 2021 Bölcske; (Siller) Tomolik Pincészet, Kamasz Siller 2021 Bölcske; (Óvörös) Tomolik Pincészet, Cabernet Franc 2019 Bölcske; (Ófehér) Kiss Gyula, Cuveé 2020 Bölcske; G. Keresztes István, Othello 2021 Bölcske

43 arany, 71 ezüst, 29 bronzérem született az 53. Bölcskei Borbírálaton és 21 oklevelet osztottak ki a szakemberek. A több mint fél évszázados verseny már hagyomány a településen, ami fontos része Bölcske kultúrájának. A bírálatra idén 169 bor érkezett döntően Bölcskéről, de a környékbeli településekről is neveztek gazdák.

Köszönjük a meghívást! Kívánunk még sok-sok Bölcskei Borversenyt, mert ez az esemény is segít megőrizni a helyi kultúrát, a hagyományokat!

A tiszta pohár fontos!

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )