Tavaszi tekerés – Veretes BorMozi

Tavaszi, könnyű és friss BorMozi gondolná az ember, de nézzük csak azt a borsort…

Már a filmünk sem volt könnyű tavaszi…

A Biciklitolvajok (eredeti cím: Ladri di biciclette) 1948-ban bemutatott fekete-fehér olasz filmdráma, Vittorio De Sica filmrendező és Cesare Zavattini forgatókönyvíró legelismertebb alkotása, a filmtörténet neorealista irányzatának műve. 

Nyulasi Gábriel István írása

Karikahegy Pincészet Királyleányka 2022 (Balaton-Csopak)

Erős alkotás: Biciklitolvajok

Egy 75 éves film, de mégis olyan ereje van, hogy ma is érvényes mondanivalóval lát el. Nem áporodott, nem modoros, hanem tiszta és lecsupaszított valóságával frissen hat. Szegénység, családi kötelékek, egymásrautaltság, ridegen bedaráló valóság ezek a jelenségek még sokáig elkísérik az emberiséget. 

Tavaszi nyitás Karikaheggyel

Szasza és Vince vagyunk, a Karikahegy Pincészet megálmodói. A természet adta lehetőségeket kihasználva igyekszünk jobbnál jobb borokat készíteni Balatonfőkajáron.

Karikahegy Zenit 2021 (Balatonfüred-Csopak)

Régóta tervezték már, hogy szüretelnek egyet a főkajári Királyleánykájukból egyet. Ennek az ideje 2022-ben jött, el és hiába volt iszonyú szárazság és perzselő meleg a szüretet sikerült tökéletes paraméterekkel lehozni. Karikahegy Pincészet Királyleányka 2022 (Balaton-Csopak) Egy igazi habkönnyű citrusos korty, üde, friss egy kis virág egy kis méz. Kellemes, ám határozott vibráló savkészlet. Igazi nyitó bor, nyár estéket vagy ebédeket is jól lehet indítani, bátrabbak és akik megtehetik a napot is ezzel kezdhetik.  PODCAST a Pincészet (Szaszával) képviselőjével: katt ide!

Rögtön dupláztunk Szaszáékkal, egy tavalyi palackot  Karikahegy Zenit 2021 (Balatonfüred-Csopak) Ez egy igazi tökös Zenit, nem babra megy a játék, masszívabb test és magasabb alkohol. Ásványok, citrusok, zöldalma, lime, kis fehér húsú barack, lehelet ánizs, savakban sem marad le, nem is tagadhatná az ezerjós rokonságot. Izmos a test, közepes a lecsengés. Ez volt tavaly (2022-es cikkünk) és ezekkel egyet is tudunk érteni megtoldva még azzal, hogy felerősödött a borban egy buja és erőteljes ananászos jegy és elegánsabbá vált az összkép. 

Lajvér 2021 Sauvignon blanc (Szekszárd)

Szekszárdi bodzavirágzásban

Lajvér 2021 Sauvignon blanc (Szekszárd) A 2021-es évjáratból készítettünk először Sauvignon blanc fajtabort. Az ideális szüreti időpont megválasztásánál az aromaanyagok és a savak harmóniáját vették figyelembe, mivel fő céljuk az volt, hogy a szőlő fajtajellegét a lehető legjobban kihangsúlyozzák. Illatban komplex, érett citrusos és zöld, füves aromák jelennek meg. A kortyban teltség, élénk savak, és hosszú, grapefruit-os lecsengés jellemzik. Az egész szájat betöltő intenzív élményt ad, egy igazi komplex gyönyörűség! Hogyan készült? Precíz és szigorú technológiát követve, acéltartályban erjesztettük 16°C-on, majd négy hónapig érleltük finomseprőn, heti többszöri felkevertetés mellett. PODCAST a Pincészet képviselőjével: katt ide!

Mozi

A bicaj ellopva

A világháború után nehéz munkát kapni, ám Ricci megkapja a hőn áhított álommelót egy plakátragasztói állást. Bicaj kell hozzá, van is egy, de a zaciban. Ezért aztán ágynemű be a zálogba és a bicikli pedig kiváltva. Minden adott, hogy az élet könnyebbé váljon, de a sors egy biciklitolvajjal veri meg hősünket. Munka közben meglovasítják a vasparipát, márpedig ezt a melót nem lehet teljesíteni kétkerekű nélkül. A föld alól is elő kell keríteni a bicajt, megindul a nagy keresés. Tiszta, kifejező képek, szinte lecsupaszítja a neorealizmus a filmkockákat. 

Lesti úr tölt

Tavaszi hatodik kerület

MaiNyúl Rajnai Rizling 2021 – Ezt a bort még csikó korában kortyoltuk, 2021-ben decemberben. Már akkor is mutatkoztak rajta az oroszlánkarmok: az ásványok, citrusok igazán szépen mutatkoztak a megfelelő beltartalom mellett. Hogyan készült? Még a Balaton mellett szüret után kipréselték a szőlőt. A MaiNyúl Pincészetben az ülepítés után indult az erjesztés. A savak még határozottabbak, szépen nyílik a bor, az ásványosság még nem hajlik petrolosságba, bár mintha egy pici előképe már érződne. Hamisítatlan MaiNyúl bor, határozott és tiszta, jó beltartalom, még van ideje kibontakozni.   PODCAST a Pincészet képviselőjével: katt ide!

MaiNyúl Rajnai Rizling 2021

Kezdjük az érettebb vonalat Kéknyelűvel (6 éves)  

A BorBély Családi Pincészet – Kéknyelű Selection 2017 (Badacsony) Tüzes borok, vulkáni ízek! Ez a Borbély Családi Pincészet mottója. A pincészet történetéről:

“A badacsonyi táj, a szőlő és a bor tisztelete, szeretete határozta meg családunk szakmaválasztását. 1981-ben telepítettük el első közös ültetvényüket egy nászajándékba kapott régi családi területen, Badacsonytomajon…” 

BorBély Családi Pincészet – Kéknyelű Selection 2017 (Badacsony)

Borbély Kéknyelű 2017 – éppen csúcsformába lendülő masszív, de nem robusztus, hanem légiesen elegáns borocska, citrusos savak, sós pára, bazalthabos álom, terroir a javából, vulkánra termett bor! Ez írtuk róla pont a félidőben 2020-ban. Akkor volt 3 éves a bor és azóta eltelt újabb 3 esztendő. Mostanra már igazán lesimult, lekerekedett a bor. Citrusok, mogyorós, sós karamell, selymes a korty, elegancia a javából. A sav is kerekedett rendesen, egy kicsit kifutóban, de még éppen jó a krémes egyensúlyban. Még mindig bazalthabos álom…


Ez az élet! – BorMozi

Felvidéki Tramini érzés (6 éves)

Geönczeöl Attila a Felvidékről, a Geönczeöl Pincével szintén már régi visszatérő szereplője a BorMoziknak. A Geönczeöl Tramini 2017-es bora kiváló ellenpárja a másik tramininek. Itt bizony egy teljesen más vonalat kapunk. Ez a tramini robusztus, az alkoholja is 14 felett jár, vaskos, izmos példány. Sűrű a bor, kívánja az ételt, buja rózsaillat, némi egreslekvárral, és kandírozott licsivel. Ez egy nehézbombázó – figyelem, haladóknak! Ilyen volt a borunk 2018-ban egy októberi estén. Most már sokkal szelídebb volt a bor, kerekebb, barátságosabb és gyönyörűen nyílt a rózsa-licsi vonal, hosszan és kiegyensúlyozottan. A harmónia magasabb fokára lépett a bor a mintegy 5 esztendő alatt. 

Geönczeöl Tramini 2017-es bora

Újra Szaszabor, vagyis Karikahegy Pince!

A története a bornak: Balatonvilágosi szőlőterületünkről szüretelt Kékfrankosunkat két hetes héjon erjesztés után préseltük. Tartályban érlelődött két-három hónapig, majd barrique hordókba került, ahol fél évet töltött. Karikahegy Kékfrankos 2021 (Balatonfüred-Csopak) Nagyon kis fiatalka kékfrankos, izmos, de még kissé nyers, ress egy picit. Elég masszív rajta a hordógúnya, még nem nőtt bele, de jó úton jár. Meggyek, szegfűszeggel, ribizlivel, jó savakkal a fás jegyekkel elegyedve. 

Karikahegy Kékfrankos 2021 (Balatonfüred-Csopak)

Pannonhalma szépsége (8 éves)

Pannnonhalma egyik legifjabb pincészetéről még biztos fogunk hallani.  Tulajdonosa Herold Ádám, aki civilben Pér település polgármestere is egyben. A pincészet borai tehetségesek, szépek és tiszták, ez a merlot szinte az utolsó pillanatban érkezett a kóstolóra. Herold Pince Vinori Merlot 2015 (Pannonhalma) Viszonylag friss palackozás, de így is érezhető, hogy dübörög ez a merlot, amely a pincészet első merlot-ja és ráadásul a termőterület szűztermése is. Már a palack is egy vállas, nehéz üveg, a kapszula keményviasz borítású, impozáns megjelenés. Ez a bor ünnepi köntöse, és kíváncsian vártuk, hogy mit tud a pohárban. Illatra a zempléni tölgy verseng a gyümölcsökkel, amelyek erdei bogyósokat idéznek fel.

Sűrű anyag, még keresi a helyét a palackban, érnie kell, hiszen alig van pár hónapja benne. Van benne potenciál, az alkohol is itt már a 14-es számnál áll meg.

(2016 végi kortyolás) Csodás változások, a bor tökéletesen megérett, kerek, buja, tüzes és bársonyos. Erdei gyümölcsök, eper, feketeszeder, csokoládé, kávé, eukaliptusz, nagy test, igazán különleges élmény ez a 8 éves pannonhalmi bor. Mennyire más, mint 7 évvel ezelőtt a bor kinyílt, él és kiteljesedett. 

Herold Pince Vinori Merlot 2015 (Pannonhalma)

Tizenegy éve Szekszárdon (11 éves)

Emlékszel, hogy éppen mit tettél tizenegyéve? Hol tartott az életed? Ki volt a szeretőd? Hol éltél? Ki adott kenyeret? Milyen hangulatban voltál? Egy 11 éves bor egy kicsit időkapszula is, hiszen vele visszautazhatsz 2012-be…

Twickel Szőlőbirtok Zichy Merlot bora 2012 (Szekszárd) Ez a bor rászolgált a szuperprémium kategóriájára, ahová a pincészet rangsorolta. Csodás test, vibráló savak, gyönyörű, fa, gyümölcs, alkohol egyszerűen mindenből jutott neki és nem is kevés. Komplex, réteges már az illata is, avar, dohány, sonka, eperdzsem, áfonya, fekete cseresznye, gomba, kis poros út,  bors, koriander… és még sorolhatnánk. Ami illatban, az a zamatban is jelentkezik, a korty betölti a szájüreget rendesen, és elég hosszú az élmény. Szépen érett, de még van benne potenciál így 7 év múltán is! Ez a bor egy jó kis szarvas, vaddisznó, muflon vagy egyéb vadhúsos étkekhez bátran ajánlható.Ilyen volt a bor 2019-es Bormozin kortyolva. Bizony nem fakult meg a vonzereje 11 év után, csak sokkal kerekebb a korty. Simábbak a tanninok, már-már lágynak mondanánk, de nem még tartja magát a korty és minden benne van amit 2019-ben is érzékeltünk. Ráadásul, merlot párt kóstoltunk: 2015 és 2012.

Twickel Szőlőbirtok Zichy Merlot bora 2012 (Szekszárd)

Érdemes volt Az ihatóbb Magyarországért régebbi tételeiből szemezgetni, a borok érése kiválóan ment végbe. Parádés volt ez az érettebb borsor, csúcsrajárattuk a Tavaszi BorMozit!

Van térerő, tirarira térerő…

Ez a való élet…

A Biciklitolvajok maga a való élet, nincs finomkodás, itt megjelenik a rögvalóság. Igazából nincs happy end, de nincs teljes összeomlás sem. Ricci nem tudja visszaszerezni az ellopott bringáját, de elengedik szánalomból (kisfia miatt) amikor tetten érik egy bicajlopás közben. Borús lecsengés, a kisfiú csalódása az apjában, az emberi méltóság darabokra hullása. A küzdelem folytatódik tovább, talán ezt is üzeni a film befejezése többek között. 

Olaszosan!

Az este közönségnyertes borai: (két bor holtversenyben nyert a szavazáson az első és a legutoljára megkóstolt bor diadalmaskodott) GRATULÁLUNK!

Karikahegy Pincészet Királyleányka 2022 (Balaton-Csopak) 

Twickel Szőlőbirtok Zichy Merlot bora 2012 (Szekszárd) 

Ők is nyertek!

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )

TAVASZI BORMOZI 2023 BORSOR