Októberben a szürrealizmus csúcsra járt a BorMoziban!

Buñuellel borozni mindig hálás feladat, az Októberi BorMozira egy igazán kellemes tételsorral készültünk.

 

Miért éppen Buñuel?

“Buñuel utolsó előtti alkotása, amely egyszerre pendít meg drámai és humorosan szürreális húrokat. Elengedjük a magunkat vagy ragaszkodunk az előítéleteinkhez? Tudunk szabadok lenni, egyáltalán mi az, hogy szabadság?” – így harangoztuk be filmet. Nem kell keresni az összefüggéseket az egymás után következő jelenetek között. Vannak újra meg újra felbukkanó motívumok, de nagyon laza a szövedék. (A film: A szabadság fantomja, a BorMozi helyszíne a jól bejáratott VinoPiano BorBár volt.)

IMG_20181018_191346

Az eseményen készült további képek itt érhetőek el!

A rizlingpár

Sok a szöveg? Jöjjön egy kis Tere-fere! Na, nem újabb szócséplés, hanem a régi jó barátunk bora a Podmaniczky 2017-es Rajnai Rizling. Mely ropogósan áll a fogyasztó elé, őszinte és friss bor és most kezdi igazán kibontogatni a szárnyait. Amikor tavasszal kortyoltam még nem igazán tudta eldönteni hova álljon. Ám mostanra szépen összeért az anyag. Citrusos indítás, kis grapefruit, közepes textúra. Tényleg csevegős bor!

 

Sziegl bor még nem szerepelt nálunk, most debütált a Borozin. Hírük már megelőzte őket és gondoltam, hogy megkóstolom a tételeiket. Egy alföldi felfedezés, Hajós-Baja bizony a természetes borokban is otthon van. Szieglék egy fiatal párocska, kis családban gondozzák a birtokukat. A Sziegl Rajnai Rizling 2017-ből, egy idős ültetvényen talált otthonra, amire rajnai klónokat (7db-ot) oltottak. A bort finom seprőn tartották, amit meg is hálált a tétel, elegánsan sűrű textúra, tiszta íz, friss savak, melyek nem esnek túlzásba. Pont annyi amennyivel jól érezzük magunkat. Mandulás barack, kis fehérborssal, vigyázat gyorsan elfogy egy palackkal!

IMG_20181018_204912

Aranyozás

A “Nagy” vagyis a legnagyobbak közül való: A Varga Pincészet, nem kell őket bemutatni, minden szegmensben van boruk. Magyarországi nagymogulok, és már 25 éve a borágazat domináns szereplői. A csúcsboraik közül válogattunk és, mint egy Fibonacci sorozatban úgy jött a sorban ez a szépen kiegyensúlyozott Aranymetszés 2017-es Varga Olaszrizling. Érett alapanyag, de nem nehézkes, vastag textúra, de mégis könnyen iható. Krémes őszibarack, kis aszalt datolya és ásványok állnak sorban, jó savak citrusos aranymetszéssel gömbölyítve és jön az a kis kesernye is a végén. Le se tagadhatná, hogy bizony badacsonyi nedű. Tetszetős, felhasználóbarát, jó arányokkal megáldott bor.

 

A traminipár

A traminit régóta kedvelem, bár kikopóban ez az illatos fajta az Irsai-cserszegi-sauvignon blanc tengely miatt. Visszatértünk Hajós-Bajára, erre az alföldi borvidékre. Sziegléknek ez a bora is elegánsra sikerült. Sziegl 2017-es Tramini, két szüreti időpont és seprőn tartás is színesíti az elkészültét. Az eredmény nem marad el, egy komplex, virgonc savú, rózsás, licsis, citrusos, finom metszésű bor.

Geönczeöl Attila a Felvidékről, a Geönczeöl Pincével szintén már régi visszatérő szereplője a BorMoziknak. A Geönczeöl Tramini 2017-es bora kiváló ellenpárja a másik tramininek. Itt bizony egy teljesen más vonalat kapunk. Ez a tramini robusztus, az alkoholja is 14 felett jár, vaskos, izmos példány. Sűrű a bor, kívánja az ételt, buja rózsa illat, némi egreslekvárral, és kandírozott licsivel. Ez egy nehézbombázó – figyelem, haladóknak!

IMG_20181018_183245

Rajtakaptál nincs történet…

Véget ért a film, nem könnyű összerakni a tanulságot. Vagy egyáltalán kell-e összerakni bármit is? Csúcsra járt a szürrealizmus… Jó kérdések, meg kell nézni többször is ezt a veretes  (1974-ben készült) Buñuel művet.

 

Siller és Vörös a végére

Hajdú Roland a feltámadó Bükki Borvidék egyik leglelkesebb tagja. Tudatosan készíti borait és egyre jobb, természetesebb tételekkel rukkol elő. Tagja a folyamatosan bővülő Szövetség a Bükki Borvidékért szervezetnek. Hajdu Roland 2017-es Kékfrankos Siller, nekünk tetszik ha valaki bevállalja a sillerkészítés ódiumát, mert sajnos nem könnyű pálya. A siller szinte ismeretlen a magyar fogyasztó előtt, buzgón kell magyarázni, hogy ez micsoda és miért jó. Közben pedig ha borász vagy, akkor eladtál 5 karton rozét. Sillertermelők egyesüljetek, ne hagyjátok kiveszni ezt a szép hagyományt. Gyönyörűen gyümölcsös meggyes, málnás, pici tannin, rózsabors, magkesernye. Szép savak, igazán dicséretes finis, a bor hosszabb, mint az átlag ebben a témában. Szóval ezt bárhol, bármikor, még ilyeneket kérünk a Bükki borvidékről, sőt az egész országból. Mert a siller többet érdemel! Egy jó pörkölthöz vagy gulyáshoz is, vagy csak magában esetleg szódával felhúzva is innánk.

IMG_20181018_220329

Az eseményen készült további képek itt érhetőek el!

A Csongrádi Borvidék szinte ismeretlen, pedig területben a nagyobb borvidékek közé tartozik. Ittál már Csongrádi bort? Na ugye, nem nagyon. Pincészetünk a Gutpintér Örömborászat és a boruk egy különleges kékfrankos 2017-es Újvörös. A bor nagyon gyümölcsös, lazán, könnyedén meggyes, szilvás. A technológia a ludas, a szénsavas maceráció, amikor is a zúzás-bogyózás nem történik meg közvetlenül a szüret után, hanem az erjedés az ép szőlőszemen belül indul meg. Jóivású tétel, hihetetlenül könnyed és bár tavalyi, de azért elég friss az élmény. Méltó zárása volt a BorMozinak, még egy pohárral.

A BorMozik történetében olyan holtverseny alakult ki, amilyen még sosem. Egyszerre négy borra is egyenlő számú szavazat érkezett. Ez már szinte szürreális, mint a filmünk…

A nyertes borok:

Podmaniczky 2017-es Rajnai Rizling, Sziegl Rajnai Rizling 2017, Sziegl 2017-es Tramini, Gutpintér Örömborászat kékfrankos 2017-es Újvörös

Gratulálunk!

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )

IMG_20181017_192658