Bolondultunk a BorMoziért!

Áprilisban bolondultunk a BorMoziért, most rendeztünk először ilyen tematikával kóstolót.

Nyulasi Gábriel István írása

Lars von Trier feketeöves dogmafilmes

Aki járatos a dogma filmek világában, annak nem kell bemutatni Lars von Trier rendezőt. A Dogma95 csoport alapítótagja volt és ennek megfelelően készült el az Idióták című filmje. Laza kamerakezelés (főleg kézikamera), nincs túljátszva a film, nem használ  mesterséges fényeket. Dokumentumfilmes klisével készült, a szereplők időről időre nyilatkoznak a filmben. Eljövünk egy ilyen nehéz filmre a BorMoziért? El bizony! Azért volt némi előzmény: tavaly a Nyári BorMozinkon vetítettünk egy „őrült” lengyel filmet: katt ide!

További képek a rendezvényről itt!

Petrányi folytassa, Csopakabánán pezsdültünk fel…

Indulás, első megálló a Csopakabana! A Csopaki borvidék sok-sok balatoni ékkövet tartalmaz. Nemhiába született itt meg a Csopaki kódex, amely elsők között vezetett be szigorú helyi borszabályokat. Már voltak Petrányi borok BorMozin, nem kellett nulláról kezdenünk az ismerkedést. Petrányiék, István és felesége Piroska egy igazi ékszerdobozt teremtettek a csopaki Balaton-parton. Borászat, borterasz, étterem, igazán komplex portfolió és még a borok is jók! Petrányi Gyöngyöző 2021 (Balatonfüred-Csopak) Olaszrizling és Sárgamuskotály kovácsolta frigy, jó bubikkal. Nem csodálkozunk, hogy ez az egyik legnépszerűbb tétele a pincészetnek. Jó savak, kellemes bubi szerkezet, nem túl durva, középre tart, harmonikus, szolid gyümölcsök, lehelet muskotály, citrus, alma, körte, fehérvirágok, pici csopaki ásványosság, de amúgy üdít frissít, ez a bor. Nemrég készült podcastünk vagyis hanganyagunk a pincészettel: katt ide!

30 éves a Pajzos Tokaj – Laurent Comas 8 éve birtokigazgató. 

Második megálló Tokaj-hegyalja…Idén 30 éves a Pajzos Tokaj, hegyalja északi partjának ékköve. Az itt található terroir rengeteg lehetőséget rejt magában. Megbízhatóan és kiemelkedő minőségben készítenek alapboroktól a csúcsborokig tételeket. Laurent Comas, már 8 éve birtokigazgató, az ő személye garancia a borászat folyamatos innovációjára. A Pajzos Zrt. borait a bodrogolaszi Pajzos és a sárospataki Megyer dűlők prémium terméséből készítk. Pajzos száraz cuvée 2020 (Tokaj) A mindennapok hegyaljai bora, kellemesen zöldalmás, körtés, fehérvirágos, közepesen élénk savkészlettel és finom ásványossággal megspékelve. Fröccsben vagy magában is kiváló nyári bor. Pajzos T Furmint 2020 (Tokaj) Sárgamuskotály (Muscat Blanc), Furmint, Hárslevelű – Friss a bor, de érezhető a szintlépés, itt már jóval sűrűbb szövésű a test, mélyebbek az aromák. Zöldalma, citrusok, körte, barack. Az ásványosság is sokkal határozottabb jelenléttel bír. Elegáns tétel, jóivású, kerek történet.

Normálisan idióta? Idiótán normális?

Hol vannak a határok, működik a csoportdinamika a filmen is. Akik idiótának tettetik magukat és jól érzik magukat ebben a szerepben, azok előbb-utóbb függővé válnak. Kigúnyolják a ténylegesen szellemileg retardált embertársaikat? Emelik a tétet a szereplők, ne csak a buliban legyél idióta, hanem nyomd fullba a kretént otthon is. 

További képek a rendezvényről itt!

Karikahegy Pincészet az instáról…

Ugorjunk vissza a Csopaki Borvidékre! Pontosabban a Balatonfüred-Csopaki Borvidékre. Szasza és Vince vagyunk, a Karikahegy Pincészet megálmodói. A természet adta lehetőségeket kihasználva igyekszünk jobbnál jobb borokat készíteni Balatonfőkajáron. Reméljük egyre többen eljuttok hozzánk! Csak az instát pörgettem és kedves volt a kontent, ennyi az egész. Így jutott el Az ihatóbb Magyarországért Szaszáékhoz, sőt rádióműsorba is meghívtuk a pincészetet boraikkal. Így választottuk ki a két bort, amelyet szerepeltettünk a BorMozin, Szasza és Vince személyesen prezentálta a tételeket. Karikahegy Zenit 2021 (Balatonfüred-Csopak) Ez egy igazi tökös Zenit, nem babra megy a játék, masszívabb test és magasabb alkohol. Ásványok, citrusok, zöldalma, lime, kis fehér húsú barack, lehelet ánizs, savakban sem marad le, nem is tagadhatná az ezerjós rokonságot. Izmos a test, közepes a lecsengés. Karikahegy Rozé 2021 (Balatonfüred-Csopak) Ez egy kicsit masszívabb rozé, van teste is, zweigeltből van és a savszerkezet is hosszabb időre predesztinálja. Tehát ezt a rozét akár (ha maradna belőle) még jövő tavasszal is kibonthatnánk. Ribizli, málna epervelő, megfelelő savakkal kombinálva, a gyümölcsösség árad szépen. Kell egy kis idő neki, hiszen eléggé friss volt a palackozás az előadás pillanatában. Nemrég készült podcastünk vagyis hanganyagunk a pincészettel: katt ide!

Újra Petrányiék következnek egy jó vörössel

A film vége után vörösökkel öblítettük le a tanulságot, pihentük ki az érzelmi sokkot. és újra Csopakabana, a napsütötte csopaki partra mentünk üdülni. Spontán erjesztve, 7 hónapon keresztül francia és magyar hordóban, majd 13 hónapon át palackban érlelve. Egy igazán kellemes Syrah, olyan amilyennek lennie kell. Petrányi Syrah 2019 (Balatonfüred-Csopak) Gyönyörű, mély bordó szín, hároméves, vibrálóan ragyogó. Az illat feketecseresznye, áfonya, szilva, feketebors és a finoman adagolt hordófűszerek. Fiatal még a bor, van benne kraft van benne potenciál.

Gyümölcsbomba kadarka Szekszárdról

A kadarka a Szekszárdi Borvidék “ősi fajtája”, megjelenését leginkább a 16. századra tehetjük, amikor is a törökök elől menekülő és azoknak szállást készítő rácok hozhatták be a vörösboros technológiával együtt. “Juhász Tibornak hívnak, Szekszárdon születtem és nőttem fel. Borász család tagjaként sok időt töltöttem a birtokon gyerekkoromban, így a szürettől kezdve a borok palackozásáig részt vettem a munkálatokban.” Régóta ismerjük már a pincészetet, Tibor mindig is elkötelezett híve volt a kézműves és igényes borkészítésnek. Tisztelve a hagyományokat egy hamisítatlan garázsborászatot hozott létre borászunk. Pastor Kadarka 2019  (Szekszárd) Ez a vörösbor is spontán erjedt és természetes úton végbemenő almasav bontással készült. Ez a bor nem kapott fát, eltérően a pincészet többi vörösborától. Ezt a bort még nagyon nem is lehet kapni. Nálunk debütált és kirobbanó formát mutatott a bor, az egyik leggyümölcsösebb kadarka (ever). Fűszeresen meggyes, cseresznyés illatjegyek csodás eleganciával párosulva. Izmos test, de leginkább a játékos savak játéka ez, hamisítatlan kadarkás jelleg. Feszes bor, harmonikus szépség és még milyen fiatal… 

Aranyérmes Eperborral zártuk le a Bolondos BorMozit!

Az utolsó megálló édes “rozé” gyümölcsbor, egy kis epres varázslat… Sápi Csaba a Sápi Tímea Kézműves Gyümölcsborok alapítója a prémium eperborával a franciaországi Mondial de rose Világbajnokságon aranyérmes lett! Magyarország első kézműves gyümölcsbor manufaktúrája, ami rengeteg munka és családi összefogás eredményeként jött létre. Sápi Eperbor Rozé 2021 (Csömör) Már a színe is kedves, jóleső eperlé árnyalat. Orrban az édes epervelő áradása. Érett eper, olyan, hogy már kicsattan az érettségtől. Az eper robbanása szájban, teli gyümölccsel, cukrozott eper, de nem gejl, nem esik túlzásba. Különleges csemege, nemcsak eperszezonban, a rozé aranyat kapott Eperbor. Nemrég készült podcastünk vagyis hanganyagunk a pincészettel: katt ide!

Nem könnyű, de érdemes a BorMoziért…

Nem könnyű film, nem egy délutáni matiné az Idióták, de ez az alkotás is fellebbenti a függönyt az emberi természet működéséről. Szekunder szégyenérzetek, már nekünk is fáj ami a vásznon történik. Feszeng az ember, de érdemes végignézni azt, amit otthon lehet, hogy egyből elkapcsolnál. Mert itt kérem, zsigeri tanulságok vannak. Karen drámája a legnagyobb a csoportban és ő megy el a legvégső határig. Idióta lesz a saját gyászoló családjában. Nincs tanulság, nincs feloldozás, a társaság szétesik vagy mégse?


Gratulálunk a közönségszavazáson győztes bornak: Pastor Kadarka 2019  (Szekszárd)

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )