Somlói Éjszakai Pincetúra – 06.17-19.

Végre két év után újra Somlói Éjszakai Pincetúra, sőt ezúttal Somló Fesztivállal kiegészülve 2 nappal és 1 éjszaka időtartammal…

 Fordul a nap is, fordulj te is! Hazánk egyik legkisebb, de legkarakteresebb borvidékén kell ma éjszakázni! Hiszen Somlóra meg kell érkezni! Miért is ne tennéd Somló leghosszabb éjszakáján, amikor tüzek gyúlnak és lesz zene, lesz tánc meg mulatságok!

(ihatobb.hu 2015)

47 pincészet borai 30 helyszínen, 2 nap és egy éjjelen át a Somlón

Soha nem kóstolhattak az érdeklődők annyiféle vulkanikus bort a Somlón. Idén rekordváltozatosságban kínálnak bort a helyi és a vendég pincészetek, június 17. és 19. között. A Somlói Éjszakai Pincetúra a régió legnagyobb szabadtéri boros-borszakmai eseménye, amely idén kétnapos kulturális fesztivállal egészül ki. A Somló Fesztivállal hagyományt szeretnének teremteni a helyi szervezők. 

„Az északi népek mondái szerint a nyári napforduló éjszakáján megnyílnak a világok közti kapuk, és ilyenkor szabadon járnak-kelnek a szellemek, manók, koboldok és a tündérek az emberek között. Aligha létezik Magyarországon jobb adottságokkal rendelkező helyszín a szentivánéj mágikus csodáinak megélésére, mint a Somló-hegy, az éjszaka még kísértetiesebbnek tűnő várrommal, a kilátótonyával, és az ilyenkor az egész hegyen felgyúló örömtüzekkel. Aki ellátogat a rendezvényre biztos vagyok benne, hogy felejthetetlen élménnyel lesz gazdagabb” – mondta el Cartwright Éva, a rendezvény egyik fő motorja 2015-ben…

Önkéntesek kezdték 2013-ban a Somlói Éjszakai Pincetúrát…

A Somlói Éjszakai Pincetúra egy alulról jövő kezdeményezés, 2013-ban Somlói önkéntesek szervezték az elsőt, 19 pincészet és 500 látogató részvételével. A mostanra egy időben átlag 30  somlói helyszínen zajló, több ezres résztvevőt számláló Pincetúrát a mai napig a somlói borászok és gazdálkodók finanszírozzák és tartják életben. A Somló pincészetei idén az ország más vulkanikus termőterületeiről látnak vendégül borászokat, így összesen csaknem 50 termelőtől kóstolhatnak majd az ide látogatók. A közel egy évtized alatt a régió legnagyobb szabadtéri boros rendezvényévé növő Somlói Éjszakai Pincetúra hagyományos időpontját a nyári napfordulóhoz kötik és szorosan kapcsolódik a helyi, szentivánéji tűzgyújtás hagyományaihoz.

Kétnapos kulturális esemény ez a Somló Fesztivál

A 2022-es fesztivál annyiban is kivételes, hogy a rendszerint csak szombat este 10-kor, közös tábortűz-gyújtással kezdődő túrát idén egy kétnapos kulturális esemény előzi meg. Ez lesz a Somló Fesztivál, amit idén először rendeznek meg, de a szervezők szeretnének vele hagyományt teremteni. Két nappalon és egy éjszakán át a Somló teljes területén kulturális, geológiai, kézműves, családi, művészeti és természetesen boros-borszakmai programokkal várják az érdeklődőket. A fesztiválra napijegy váltható 1500 Ft-ért, vagy két nap egy éjszakára 4000 forintos áron, utóbbi tartalmaz egy logózott poharat is. 

További részletek megtekintése, letöltése az Esemény Facebook oldalán!

sajtóanyag alapján (x)

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )