Nézd meg a Somlót éjjel! – Somlói éjszakai Pincetúra 2015!

2015. június 19. – Az ihatóbb Magyarországért

Fordul a nap is, fordulj te is! Hazánk egyik legkisebb, de legkarakteresebb borvidékén kell ma éjszakázni! Hiszen Somlóra meg kell érkezni! Miért is ne tennéd Somló leghosszabb éjszakáján, amikor tüzek gyúlnak és lesz zene, lesz tánc meg mulatságok! Kiállítások, zenészek, színészek, ételek, vásár, na és a borok, nos azok is folyni fognak. Jó lesz a buli! Még ma este!

A Somlói Borvidék pincészetei és borosgazdái idén június 20-án szombaton rendezik meg a Somló vidékének nyári napfordulóhoz kapcsolódó ünnepét, a Somlói Éjszakai Pincetúrát. A különleges természeti adottságokkal rendelkező történelmi borvidék legnagyobb közösségi eseménye ezúttal már nem kizárólag az éjszakai túrázóknak ígér maradandó élményeket: a rendezvény a túrák mellett több mint 100 kulturális programot kínál már a kora délelőtti óráktól.

Két programra kiemelten felhívjuk a figyelmet, az egyik a Somlói Éjszakai Pincetúra programjaként egy egyedi vezetett kóstoló. A Somlói Borok Boltjánál Fater az elmúlt években annyit segítette munkát, hogy nélküle valószínűleg meg sem rendeznék az Éjszakai Pincetúrát! Idén nem csak Barcza Bálintnak vagy Kolonics Karcsinak vagy valaki másnak segít majd teljes értékű „helyi erőként” kiszolgálni/ bort bontani/ útbaigazítani… Hanem egy pár órára náluk fog érdekességeket mesélni pár érdekes borról. Tehát Faterral egy extrém kóstoló ma éjjel!

A másik pedig egy különleges kiállítás, a Tanúhegyek vonzásában címmel, Dékány Tibor barátunk festményeiből. Helyszín a Somlói Szent Ilona Kápolna. Dékány Tibor fotóművész, így annál érdekesebb, hogy most ecsettel a kézben jeleníti meg bortájainkat. Képei jelentősebb hazai boros kiadványokat illusztrálnak, számtalan kiállítása is volt és tavaly egyik fényképe nemzetközi karriert is befutott a 2014-es „Terroire d’images” nagydíját vihette haza.

Északi népek

„Az északi népek mondái szerint a nyári napforduló éjszakáján megnyílnak a világok közti kapuk, és ilyenkor szabadon járnak-kelnek a szellemek, manók, koboldok és a tündérek az emberek között. Aligha létezik Magyarországon jobb adottságokkal rendelkező helyszín a szentivánéj mágikus csodáinak megélésére, mint a Somló-hegy, az éjszaka még kísértetiesebbnek tűnő várrommal, a kilátótonyával, és az ilyenkor az egész hegyen felgyúló örömtüzekkel. Aki ellátogat a rendezvényre biztos vagyok benne, hogy felejthetetlen élménnyel lesz gazdagabb” – mondta el Cartwright Éva, a rendezvény főszervezője.

Programok

A fesztivál programjai reggel tíz órakor kezdődnek az egyes helyszíneken, ahol a teljesség igénye nélkül koncertekkel, kiállításokkal, szőlészeti munkák bemutatójával, sportprogramokkal, játékokkal, másfél óránként induló vezetett vártúrákkal, délutáni electro swing party-val, fényfestéssel, gyermekrajzfilm-vetítéssel, gasztronómiai különlegeségekkel, Somló Burgerrel, díjnyertes lángosokkal, kézműves sajtok bemutatójával és grillversennyel várják az érdeklődőket.

Az esti programok tíz órakor az évente egyszer, kizárólag ezen a napon egyszerre nyitva lévő kápolnák harangszavára a pincéknél lévő tábortüzek meggyújtásával kezdődnek, majd minden fény- és hangeszközt maxra tekernek és kezdődhet az egész éjszakán át tartó szentivánéji mulatság. Hajnalban a túrázókkal közös napfelkelte-köszöntőt tartanak a Somló Hegy tetején található kilátó előtti réten, továbbá hajnali ötkor meglepetés programmal készülnek a szervezők, kizárólag a legkitartóbbak számára!

Tájékozódás Okostelefon alkalmazás és ingyen WiFi

A Pincetúra hivatalos helyszíneinek nyomtatható és online térképe elérhető a rendezvény weboldalán, illetve  a térkép a helyszínen kiosztott programfüzetben is megtalálható lesz. A tájékozódást webalapú alkalmazás is segíti. A gyalogosokat a kritikus útkereszteződésekben térképekkel és lámpásokkal ellátott információs pontokon önkéntesek segítik. A pincék többségénél ingyenes WiFi áll rendelkezésre a webes nyereményjátékok és térképalkalmazás használatát elősegítendő. Ez utóbbin az összes hivatalos helyszín GPS koordinátája, nyitva tartási ideje, programja és a saját lokáció is látható lesz.

Közlekedés  Gyere vonattal, vagy hagyd a hegy lábánál az autót…

A rendezvényre való odajutatásra és a helyszínek közötti közlekedésre többféle lehetőség és biztosított. Az egyedi menetrend szerint közlekedő vasúti szerelvényeknek és a résztvevőknek szóló – az ország bármely pontjáról érvényes – 50%-os MÁV-Start menettérti kedvezménynek köszönhetően a rendezvény azok számára is kényelmesen megközelíthető, aki nem foglalnak szállást.  A somlóvásárhelyi vasútállomástól reggel 10 órától sötétedésig óránként indul a borvidék emblematikus közlekedési eszköze a Bornibusz, amellyel eljuthatunk a rendezvényben résztvevő pincészetekhez. Az egyes helyszínek közötti közlekedést a telefonon is rendelhető és hop-on-hop-off rendszerben is működő kisbuszok segítik, amelyeket távolabbi szállásokhoz való odajutás céljával is használatba lehet venni.

Fizetés már okostelefonnal is

A Somlói pincék közül csak kevésnél van bankkártyás fizetési lehetőség, ezért készpénz mellett az idén már több helyszínen Barionnal is lehet majd fizetni.

Somlói borok

A Nagy-Somlói Borvidék országos ismertségű pincészeteinek borai a kereskedelemben széles körben fellelhetők, azonban az eseményen számos olyan tételt is lehet kóstolni és megvásárolni, amely kizárólag a pincéknél elérhető.

Figyelmeztetés! Ne feledd, hogy termékenységünnepként a nyári napforduló rítusainak egyik központi témája a párválasztás, így az éjszakai, bőséget hozó virrasztás alatt gyakran szövődnek szerelmek. Ugyanakkor a Somló hegy csaknem teljes egészében egy nemzeti park, kevés kiépített túristaúttal. Ezekről letérni kimondottan balesetveszélyes. A somlói kukoricabazalt csúszik, olyan mintha borsószemeken járnánk. A bazaltorgonák úgyszintén erősen mállanak – évente több nagy kőtömb gurul le a hegyoldalon – a Somlói Borok Boltjának udvarán lehet látni a legutolsó ilyen óriás-kőtömböt. Senki ne kísérelje meg a bazaltorgonákra való kimászást – ez életveszélyes!

A 2015. évi hivatalos helyszínek listája/ Official participants in 2015: 5 Ház Borbirtok, Barcza Bálint, Barnabás Pince, Bogdán Birtok, Csetvei Pincészet, Dénes Hegybirtok, Erika Borház, Fazekas Pincészet, Farkas Vendégház, Fehérvári Károly, Fekete Béla Pincéje, Göcsei Családi Pince, Hollóvár Pincészet, Hunyadi Sándor Pincéje, Hűdejó Pince, Károly Gazda Pincéje, Kisfaludy – féle Pince, Kolonics Pincészet, Kancellár Birtok (a volt Oszvald Pincészet), Kr.e.- Rompincék, Lévai Pál, Marton Pince, Matting Dezső Pincéje, Molnár Levente Pincéje, Polgár-Mátyásfalvi Pincészet, Öreg Holló Pince (Ede Bácsi), Somló Spirit Pálinka Ház, Somlói Apátsági Pince, Somlói Borok Boltja, Somlói Vándor Pince, Spiegelberg Pincészet, St. Margit Pincészet, Szabó Pincészet, Szalai Pince, Szt. István Kilátó, Tornai Pincészet, Vári-Kovács József, Zsirai Pincészet

Kategória Bor