Borflashmob 2015 – A harmadik a Koccintás nevében!

2015. június 19. – Az ihatóbb Magyarországért

Hirtelen jött a szervezőmunka a harmadik Borflashmobnál, egy darabig toporogtak is az események. Ám aztán felgyorsultak, az időjárás, bár a naptár május végét mutatta, inkább zordabb márciusra vette a figurát. Az esemény a célját elérte: felhívta a figyelmet a tudatos borfogyasztásra, illetve beharangozta a Koccintás 2015 keretében megrendezésre kerülő Magyar bor és Pezsgő napját!


Kattints ide a rendezvényen készült többi képért!
Ezúttal nemcsak támogatandó, beharangozandó eseményt váltottunk, (az első két akció az Erzsébet téren volt) hanem helyszínt is. Első körben a Vajdahunyad vára előtti térséget szemeltük, majd több szempontot figyelembe véve döntöttünk az utolsó pillanatban, hogy bent a várfalak védelmében gyűlünk össze a közös ünneplésre.

Külön öröm volt számunkra, hogy igen rangos, magas szintű állami delegáció is megjelent az eseményen. Nem teljesen véletlenül, hiszen a közelben pont a várfalak között a Borflashmob előtt zajlott a Magyar bor és Pezsgő napjának sajtótájékoztatója.

Részlet az MTI anyagából

Idén megrendezésre kerül a Magyar Bor és Pezsgő napja, a rendezvény a tervek szerint hagyományt teremt, felhívja a figyelmet a kulturált alkoholfogyasztásra, és tovább növeli a magyar borok népszerűségét – mondta Fazekas Sándor, földművelésügyi miniszter.

A rendezvény lebonyolításában segítséget nyújt a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT), a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) – jelezte a tárcavezető.

Estók János, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum igazgatója elmondta, hogy a múzeum összefoglaló kiállítása bemutatja a magyarság Kárpát-medencei szőlő- és borkultúráját.

Tornai Tamás, a HNT elnöke kiemelte, hogy a kezdeményezés feladata a magyarországi borvidékek megismertetése.

Tutor Éva, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége főtitkár-helyettese elmondta: a szövetségnek 46 borrend a tagja, 3000 embert képvisel, reményeik szerint a tagok aktívan részt vesznek a kulturált borfogyasztást népszerűsítő rendezvényen.

Nyulasi Gábriel István, a magyar borkultúra fejlesztését célul tűző Az ihatóbb Magyarországért mozgalom elnöke elmondta: a szervezőket a fogyasztók megszólításában segítik, az eseményen úgynevezett bor-villámcsődületet Borflashmobot rendeznek.

A sajtótájékoztató után kezdődhetett a Borflashmob, melyet most leginkább a Koccintás.hu csapata vezényelt le technikailag. Új elem volt a tematikában a tombola megjelenése, így duplán nyertesnek érezhette magát a látogató. Az ihatóbb Magyarországért az emberek megszólítását végezte és két kiemelten támogatott pincészetét is sikerült elhoznia az eseményre. Az egri Tarjányi Pincészettől személyesen töltötte a bort Tarjányi Bernadett és a balatonföldvári Podmaniczky Pincészet is küldött borokat.

Rattner Rékát kérdeztük, aki borrajongóként hősiesen részt vett az eseményen.

Remek kezdeményezésnek tartom a flashmobot, mert jómagam is szívemen viselem a kulturált borfogyasztásra való ösztönzést, különösképp a fiatal generáció körében. Bár ez volt az első közösségi koccintásom, mégis felemelő érzés volt összegyűlni egy csapat idegennel, akikkel közös célunk van és együtt ünnepelni a magyar borkultúra felélénkítését. A helyszínválasztás remek volt, a Vajdahunyadvár miliője tovább emelte a rendezvény színvonalát. Kiváló borászatok képviseltették magukat, mindenki találhatott kedvére való nedűt, bármelyik borstílus rajongótáborába is tartozzék. Nem volt könnyű a választás egy ilyen szép sorból – fehérbor kedvelőként végül a Frittmann pincészet Generosáját választottam, ami úgyszintén kiválónak mutatkozott. Azt már most tudom, hogy ott a helyem jövőre is, ahol remélhetőleg kedvez nekünk az időjárás is és még több borbaráttal koccinthatunk!

Tehát elmondhatjuk, hogy újra siker koronázta a rendezvényt a nehezített körülmények ellenére is. Bízunk a további folyamatos fejlődésben. Egyre többen, egyre jobb magyar borokat fognak fognak fogyasztani!
Kattints ide a rendezvényen készült többi képért!
A támogató pincészetek:

Podmaniczky Pincészet/ Dél-Balaton, Tarjányi Pincészet/ Eger, Törley Kft., Frittmann pincészet/ Kunság, Koch Csaba/ Hajós-Bajai, Egri Korona Borház/ Eger, Tóth Ferenc/ Eger, Thummerer Vilmos/ Eger, Bock József/ Villány, Kovács Borház/ Hajós-Bajai, Sümegi Pincészet/ Hajós-Bajai