VINAGORA Nemzetközi Borverseny 2022, saját tapasztalatokkal

Idén abban a megtiszteltetésben és kemény munkában volt szerencsém résztvenni, hogy bírálhattam a VINAGORA Nemzetközi Borverseny harmadik napján. (A cikkünben felhasznált képek a 2015-ös VinAgora Borgálán készültek)

Nyulasi Gábriel István írása

A kezdetekről is írtunk 2015-ben…

A VinAgora kezdetei ugyanis elég koraiak, a szellemiség alapjait már 1992-ben lefektették. Azóta megszerezte két meghatározó nemzetközi szakmai szervezet védnökségét is (OIV (Nemzetközi Szőlő és Bor Szervezet), UIOE (Nemzetközi Borász Szövetség)) és aktív tagja a VINOFED-nek is (Nagy Nemzetközi Borversenyek Szövetsége). Ezek után nem csoda, hogy hazánk borversenye a világ szakmailag legelismertebb kilenc versenye között találta meg a helyét – részlet a 2015-ös cikkünkből

Nem először bíráltunk a VINAGORA Nemzetközi Borversenyen

A Vinagorán nyerni rangot jelent, főleg ha aranyat hoz el a pincészet. Milyenek a visszajelzések a Vinagoráról itthon és külföldön? Ahogy említettem, a VinAgora szakmai szempontból nagyon magas színvonalú verseny, vagyis az itt kapott értékelés jó visszajelzés borásznak és fogyasztónak egyaránt. A verseny ismertségén persze folyamatosan lehet javítani, és nagy erőkkel dolgozunk is ezen. – részlet a 2017-es cikkünkből

Egy jó program segít felvenni a ritmust!

Hol vagyunk már a buzgó körmölgetéstől? A papírok zizegésétől, a kézzel fogható bírálati laptól, amelyet alá kellett írni és leadni az adminisztrációnak? Természetesen helyiérdekű kis borversenyeken, még mindig így zajlik egy borverseny. Nem is 100-as pontrendszerben, hanem 20-asban. Viszont a WINECOMPASS elektronikus borbírálati rendszer a legkorszerűbb módon segíti a borbírákat 100-as pontrendszerben meghozni a legjobb döntéseket a borbírálaton. Már nem is laptopokon megy az adatok feltöltése, hanem mindenki tableteken, az érintőképernyőn keresztül “kopogtatja” be a bírálatát.

Hogy épül fel a bírálat? Adjuk a pontot? VINAGORA Nemzetközi Borverseny

Adjuk a pontot, vagyis összeadódik a végén a pontszám, de addig még végigmegy az ember a Borprofilon első körben. Aztán jön a Borleírás, majd a végén a 100 pontos bírálati lap. Első ízben zajlott így a bírálat, hiszen eddig a 100 pontos bírálati lap volt az első és utána jött a többi panel. Ez a rendszer sokkal logikusabb, mivel amikor már mélyebben megismerkedtél a tétellel, utána adod meg a végső pontszámokat. 

Fontos az összhang, időben és pontszámban egyaránt

Tudjuk, hogy sokan felsóhajtanak, hogy a borbírálat olyan szubjektív műfaj és különben is más ízlések más szocializáció egyénenként egy bizottságban. Ki kell, hogy ábrándítsam az olvasót, mert ugyan szerepet kap a szubjektivitás, ám a közös bornyelv alapjai (általában a WSET) és a kóstolási rutin összehozza a pontszámokat, vagyis nagyjából egyfelé tart a bírálat. Hiszen ott ahol nincs test vagy nincsennek savak, ott azt más sem érezheti. Ahol nincs elegancia, vagy egysíkú a bor, ott nem fog kiérezni más sem gyümölcsorgiát. Egy borversenyen nincs idő a túl hosszú lamentálásra, gyorsan és pontosan kell értékelni. (A borverseny eredményei: katt ide!)

38 bor, sok vagy kevés?

Szigorúan kell bírálni, de nem igazságtalanul, ahogy más versenyeken is. Hibás bor nem kaphat fényesebb érmeket. Harmincnyolc tételt kóstoltunk végig és bíráltunk a 6. bizottságban a verseny 3. napján. Három nagyobb csoportban jöttek a borok, egy szünetet tartottunk. Lackó Gábor, a bizottsági elnök biztos kézzel vezette a csapatot. Ő olvasta le a vonalkód leolvasóval a soron következő bort, mintegy előkóstolva, megszűrve az elnök által jöhettek a borok a többiek poharába. Fehér napot fogott ki a bizottság és egy igen kiegyensúlyozott borsort bírálhatott végig. A három nagyobb borcsoport: csendes fehérborok nem illatos fajtákból, száraz és félszáraz kategóriában, habzóborok és pezsgők nem illatos fajtákból (brut 0-12 g/l), természetes édes borkülönlegességek nem illatos fajtákból. Különösen buborékos szekció volt izmos számomra egy etyeki pezsgő és egy brazil bubis is kimagaslott a mezőnyből. Az édes borokból egy badacsonyi tétel érte el nálam a 91 pontot. 38 tétel eléggé ideális nagyságrend, de természetesen előfordul a magasabb mintaszám is versenyeken, például 50 feletti borral végeztünk a Monori Borversenyen legutóbb. 

Nosztalgiával gondolunk a VinAgora Borgálára…

Már több éve, hogy nincs többé a VINAGORA Nemzetközi Borverseny borait bemutató nagykóstoló. Ez volt a VinAgora Borgála, amely rengeteg borával, a borokhoz kihelyezett összefoglaló bírálati lapokkal egy lenyűgöző kóstoló volt. Szakmailag mindig nagyon sokat adott, érdekes összehasonlításokat végezhetett a rendezvényre látogató. Mit érez ő, mit érzett vajon a bizottság. A fajták sokszínűsége, a borok változatossága, a lehetőségek tárháza volt. Sajnos a nagyközönség ezt nem annyira gondolta így, nem vágyott már igazán egy beltéri kóstolóra. Hiszen mindig nyáron, általában már nagy melegben került sor az eseményre és nem győzte meg a kültéren fröccsözni vágyó közönséget a felhozatal. Ezért ezt a rendezvényt teljesen jogosan elengedte a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. a legnagyobb boros fesztiválok szakavatott rendezője. Viszont érkezik a nyár nagy dobása, a Rosalia, 2022. június 10-12. – A rozé boroké a főszerep a Városligetben. (részletekért katt ide!) Majd ott koccinthatunk, gyere el Borbarát és válaszd ki az idei kedvenc rozédat!