VinAgora belülről 2015 – A Borgála június 27-én!

2015. június 18. – Az ihatóbb Magyarországért / Gál Fruzsina

Azt hittük már nem ír többet. De aztán mégis bejutott a kulisszák mögé és tudósított. A Vinagoráról, a borverseny belülről. Aztán ne feledjétek: Vinagora Borgála 2015.06.27-én! Hol? A szokásos New York Palota, Boscolo Konferencia Központban… Nyitvatartás: 13.00-20.00, Pénztárzárás: 19.00. Június 27-én elegáns környezetben vonul fel a hűs borospalackok hosszú sora, melyekből a borkedvelők kedvükre kóstolgathatnak. Szóval mégis bent voltunk egy kicsit általa és így Ti is…

egy borverseny és egy kitüntetés a kulisszák mögül
Hitelesség… Ízlelgetem ezt a szót, tanulom, és talán ma már tudatosan keresem azokban a dolgokban is, amikben hiszek, aminek valódi tartalmat tulajdonítok. Nemcsak a „Csernus könyveken edződött lánylelkem” miatt lett ez a mindennapjaim egyik vesszőparipája, szerencsére, manapság már fel is ismerem. Ilyenkor csillogó szemmel konstatálom viszont, hogy milyen jó a sok felszínességen túl találkozni valamivel, amit az értékteremtés szándékával működő energiák hoztak létre és tartanak életben.

A VinAgora 2015 szombati bírálati napján igazi alapossággal nyílt lehetőségünk arra, hogy betekintsünk a Közép-Európa Bor-iránytűjének nevezett borverseny kulisszái mögé. A rendezvény szervezőjeként fémjelzett Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. ügyvezetője, Zilai Zoltán bemutatásának köszönhetően alaposan megfigyelhettük, hogyan is kerül végül az a bizonyos VinAgora díj (vagyis „macaron”) az arra érdemes palackra.

Ha már hitelesség: szeretem, ha már egy történet elején látom, hogy komoly befektetett energia és hit mozgolódik a szervezés mögött. Zilai Zoltán ennek őszinteségével mesélt arról, hogyan is lesznek hazánk legmeghatározóbb borversenyén kiiktatva a hibák, hogyan befolyásolhatják nüansznyi különbségek a bírálat folyamatát, és hogyan tesznek meg ők maguk mindent azért, hogy ezeket kiküszöbölve évről-évre egy nemzetközi színvonalon is értéket és hitelt teremtő versenyt szervezzenek.

A kezdetek
A VinAgora kezdetei ugyanis elég koraiak, a szellemiség alapjait már 1992-ben lefektették. Azóta megszerezte két meghatározó nemzetközi szakmai szervezet védnökségét is (OIV (Nemzetközi Szőlő és Bor Szervezet), UIOE (Nemzetközi Borász Szövetség)) és aktív tagja a VINOFED-nek is (Nagy Nemzetközi Borversenyek Szövetsége). Ezek után nem csoda, hogy hazánk borversenye a világ szakmailag legelismertebb kilenc versenye között találta meg a helyét.

A VinAgora ma az egyetlen olyan borverseny hazánkban, ahol a nemzetköziség alapkövetelmény: a külföldről nevezett borokon túl a zsűrinek is számos külföldi tagja van, akik ebben az évben a világ 17 pontjáról érkeztek hazánkba, hogy ezen a pár napon hiteles bírálatot nyújtsanak a nevezett borokról, melyek között jószerivel találkozhatunk kis hazánk legszebb boraival.

A világ különböző pontjairól
Egyébként a VinAgora zsűrijére az utóbbi években egyre jellemzőbb, hogy egyre több fiatal szakmabeli jelenik meg benne. A fiatal borászainknak a hazai tapasztalatok mellett általában már jelentős nemzetközi élményei is vannak, ami árnyaltabbá teszi kóstolási tapasztalataikat. Kiemelendő, hogy a bírálóbizottságok összetételükben is vegyesek, tehát figyelnek arra, hogy a bizottságokban arányosan keverve üljenek egyes országok képviselői. A világ különböző pontjairól eltérő élményekkel és ízléssel érkező szakemberek között így az esetleges ízléskülönbségek ellenére is hiteles és kiegyenlített bírálat születik.

Alázat
Zilai Zoltán az előbbiek mellett nagy jelentőséget tulajdonít egyéb, emberi-jellembeli szempontoknak is. Emiatt nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy olyan hozzáértő tagokat válasszanak a zsűribe, akik annak megfelelő alázattal és szerénységgel állnak a borhoz, hogy az az egyik legváltozatosabb termék, és hihetetlen gazdagságának köszönhetően mindig képes újat mutatni, és akár új élményekkel is színezni a bíráló kóstolási tapasztalatait.

A fentiek után már természetes, hogy a zsűri elé kerülő borok teljes szakmai odaadás és gondoskodás biztosítása után kerülnek csak a bírák poharába. A borok a kóstolási sorrendet tartva sorakoznak a bizottságoknak külön fenntartott hűtőkben, ahol a hőmérsékletet folyamatosan figyelik, a 2010 és annál régebbi vörösök dekantálásra kerülnek, s végül is, az egy kategóriába tartozó valamennyi bor azonos bánásmódot kap az objektív összemérhetőség miatt.

Objektivitás
De ha már objektivitás. A VinAgora nemcsak a borokat körbelengő szakmaiság biztosításával igyekszik az emberi mivoltunk sajátossága miatt felbukkanó szubjektivitás lehetőségét csökkenteni a bírálat során. Az értő szakemberek megfelelő megválasztása és azok profi hozzáállása esetén sem elkerülhető teljes mértékben, hogy egyes borok ne váltsanak ki mély véleménykülönbséget a zsűritagok között. A VinAgora egy kerekasztalos kóstolás, ahol a bírálóknak véleménykülönbség esetén a bizottság elnökének kontrollja mellett lehetősége van arra, hogy szakmai diskurzust folytasson egy-egy tételről. Ezt leszámítva egyébként szigorú fegyelemben zajlik a kóstolás, a kóstolóterembe belépve a csend és a koncentráció érzete nyomja a levegőt. Ennyi bort végigkóstolni valóban érzékeket fárasztó kemény munka, ezért figyelnek a szünetek közbeiktatására, illetve a kóstolások délelőtti lebonyolítására, mert délután köztudottan fáradtabbak az érzékeink is.

A tagok az előttük lévő számítógépek segítségével viszik fel a bírálati adataikat, és a minősítés több szempont szerint történik. Az OIV által használt 100 pontos rendszerben a bor minőségét értékelik, melynek eredménye egy végső átlag pontszám megadásával kerül meghatározásra. Ezt követően a bor profiljának a leírása következik, ahol a bírák megjelölik azokat az „összetevőket”, amelyek a bor karakterét a leginkább meghatározzák. Az aromaprofil definiálásánál pedig a kóstolt tételek főbb illat és zamatkomponenseit írják le.

A borprofil és aromalista meghatározása leginkább a fogyasztó kedvéért történik. Ezeknek a jegyeknek a megragadásával ugyanis olyan borleírást lehet készíteni, mely a fogyasztók számára is könnyen értelmezhető, megfogható. Végül is úgy tűnik, hogy ez a valódi lényeg. A VinAgora igazi értéke abban rejlik, hogy a magas színvonalú szakmaiság mellett mégis elérhető és érthető közelségbe helyezi a bort a fogyasztó számára is.

A VinAgora az eredményeit megmutatva évről-évre nyilvános, és ezzel rendszeresen nyitja meg a kapuit a fogyasztók előtt az erre a célra külön megszervezett gála keretei között, melynek idén június 27-én a New York Palota Boscolo Konferenciaközpont ad otthont. Ezen a „közönségtalálkozón” a borkedvelő közönség megkóstolhatja a nevezett és díjazott tételeket, sőt egy pontozós játék keretében még tesztelheti is a tudását, illetve hasonlíthatja ízlésvilágát a szakma bíráló hozzáértőihez.

A VinAgora pecsét („macaron”) mindenesetre garancia: a nevezett, kategóriánként különválogatott különböző tételeknek ugyanis csak 30%-a az, amely biztosan érmet kap (nagyarany, arany, ezüst) ezzel is biztosítva a megfelelő színvonalat. A nyilvánosság elé tárt eredmények, a fogyasztói kóstolás játékos lehetősége nagyszerű ötlete a szakmai zsűri döntésének fogyasztói után követésére. Az igazi megteremtett bizalom a bizonyos „macaron” mögött mégis az, hogy borfogyasztóként a bort a polcról leemelve bátran bízhatunk a jó döntésben és abban, hogy a VinAgora díj palackon felbukkanó jelzése mögött valós szakmaiság és igazi értékek rejlenek.

(Gratulálunk a VinAgora idei díjazottjainak, a díjazott tételekből itt szemezgethetünk: Kattints ide az eredményekért!)