HÉJ, de szeretünk!

2015. június 14. – Az ihatóbb Magyarországért/ Szabó Berni

Második alkalommal rendezték meg a Hárslevelűk Éjszakája (HÉJ) névre hallgató, a hárslevelű fajtát népszerűsítő kóstolót, melynek idén a Vajdahunyadvára adott otthont. A rendezvény célja ugyanaz, mint a Furmint Február esetében, a rendezés is ugyanazokhoz köthető. A különbség sokkal inkább a léptékben van, a HÉJ kisebb, családiasabb. A furmintot egy ideje igencsak felkapták, tolják és nyomják előre, a hárslevelű csak kullog az árnyékában. Pedig ugyanolyan izgalmas lenne megkeresni az ő helyét is a palettán, amire a második éve megrendezésre kerülő Hárslevelűk Éjszakája némiképp lehetőséget is kínál.


Kattints ide a rendezvényen készült többi képért!
Adott a kérdés, hogy vajon miért vált belőle mellékszereplő, miért nincs olyan hátszele, mint a másiknak. Hiszen a kilencedik leggyakoribb szőlőfajta Magyarországon. Szinte minden borvidéken található belőle hol több, hol kevesebb – a legelterjedtebb Tokaj-hegyalján, a Villányi-Siklósi borvidéken és az Egri borvidéken -, viszont sehol sem vezető fajta. A hárslevelűt a furmint kistestvéreként tartják számon, így adott az ok az összehasonlításra. Struktúrában, komplexitásban azonosak, egy súlycsoportban vannak. A furmint szikárabb, masszívabb, férfiasabb savaival viszont egy kicsit keményebb fehérboros vonalat képvisel, míg a hárslevelű kedvesebb, “simulékonyabb”. Sokkal engedelmesebbek a savai, lágyabb és illatosabb is a furmintnál, és mivel vulkanikus talajon is magában hordoz egy kis virágosságot és fűszerességet, így könnyebben is érthető és jobban befogadható.

A HÉJ-on kóstolt borok egyértelműen bizonyítják a fajta hitelességét és rátermettségét, ezen felül reményt adhatnak arra, hogy a hárslevelű kitörhessen végre a furmint árnyékából, és idővel valódi karriert futhasson be.

Bár a furminthoz hasonlóan a hárslevelű esetében is Tokajnak jutott a főszerep, azért Somlóról, Egerből és Villányból is megjelent egy-egy pincészet. Szó se róla, jobb lett volna még több borászat, még szélesebb látókör, nem ennyire tokaji koncentráltság.

Kezdeném is mindjárt a “vendégvonallal”. Nálam most Villány tarolt, de szépet mutatott Eger és Somló is.

Bakonyi Péter, Hárslevelű 2014: Illatában rengeteg virág, édes mézesség, alma és citrusok. Kóstolva erőteljes savak viszik a kortyot. Alkohol 13%.

Bakonyi Péter, Hárslevelű (édes ) 2013: Botrytiszes, mézes illat, szamorodni jellegű. Aszalt gyümölcsös, mézes, sűrű korty, kajszis, aszaltbarackos aromák. 100 g/l maradékcukorral a korty sűrű, de nem nehezedik el, a 7 g/l sav viszi.

Hummel Pincészet Hárslevelű 2014 (tartályminta): Virágos, mézes illat, zöldalmával, kicsi vegetalitással. Jó szerkezet, szép savak.
Kattints ide a rendezvényen készült többi képért!
Hummel Pincészet Édes Hárslevelű 2013: 193 g/l maradékcukor, 6 puttonyos aszú kategória. Szamorodni technológiával készült, 80% botrytiszes bogyót tartalmaz. Krémes, mézes korty, rengeteg aszalvánnyal. Picit talán kevés a sav, de nagyon szép tétel.

Tarjányi Pincészet, Hárslvelű Superior 2013: Szép aromák, fehérhúsúak, némi trópusi gyümölcs, virágosság, mézesség. 14%-os alkohol, pici maradék cukor.

Barnabás Kézműves Pince, Hárslevelű 2012: Lendületes, alma, citrus, ásványok… Igazi Somlói, szép test, végén pici kesernye.

Barnabás Kézműves Pince, Hársleveű 2011: Teljesen más karakter, mint az előző, jóval érettebb tétel. Sárga alma, almahéj, édesfűszerek. Lágy tónusú bor, a végén itt is ásványossággal zár.

Egy kis merítés Tokajból:

Holdvölgy, Betsek 2012: Intenzív virágossággal indít, fehérhúsúak jönnek sorban, citrusok és körte jelenik meg az ásványok mellett. Egyensúlyos szerkezet, a savak szépen viszik a kortyot.

Holdvölgy, Eloquence 2007: Furmint és hárslevelű házasítása fele-fele arányban. Édesfűszerek, aszalt és trópusi gyümölcsök, kajszi jelentkeznek, a korty végén kesernye zárásnak. Krémes textúra, szép, arányos szerkezet.

Balassa, Betsek Andezit Hárslevelű 2013 (magnum palackos tétel): Édesfűszerek, fehér virágok, ásványok és citrusok játéka a pohárban. Koncentrált és komplex a korty, az alkohol komolyabb, 15%. Pici maradék cukor színesíti az összképet.

Balassa, Betsek Kvarc Hárslevelű 2013: Édes, virágos-mézes illat. A kortyban alma, citrus, ásványosság, sósság, fémesség, mézesség. Alkohol 14%. Hosszú lecsengés, szép szerkezet.

Gizella Pincészet, Szent Tamás Hárslevelű 2013: Rengeteg – hol sós, hol fémes – ásvány és citrusok jelentkeznek a pohárban. Hosszú lecsengés, élénk savak, 14,5% alkohol, korty végi kesernye.

Zsirai Pincészet, Birtok Hárslevelű 2013: Édes, virágos illat, a korty masszívabb, keményebb savvonalon mozog. Mellette rendre jönnek az édesfűszerek, alma, körte, valamint birs aromák. A 2 g maradék cukor némiképp ellensúlyozza, kerekíti a savakat.

Kategória Bor