Helyszínelés: Villámlátogatás a Podmaniczky Pincészetnél

2015. június 13. – Az ihatóbb Magyarországért

A hirtelen felbukkanó utak néha még jobbak, mint a hosszas útvonaltervezések. Dél-Balatonra vezetett az utunk és pár telefonnal már ott is találtuk magunkat Péterrel a Kőröshegyen a Mogyoródi-tetőn. A Podmaniczky Pincészet egyre aktívabb és boraik is most már szélesebb körben válnak ismertté. A számunkra már régi kedvenc 2013-as Tere-Fere Rajnai Rizling éppen a napokban nyerte el a kitüntető Semmelweis Egyetem 2015-ös bora díjat.


Kattints ide a látogatáson készült többi képért!
Ha Dél-Balaton, akkor buborék, napfény, szél meg egyebek, ahogy a mostanság divatos szlogen mondja. Ebbe a vonulatba a fiatalos, de mégis komoly családi hagyományokon alapuló Podmaniczky Szőlőbirtok és Pincészet tökéletesen beleillik.

Egy szusszanásnyi hosszúhétvégén felkerekedünk és meglátogattuk a helyszínt ahol a Podmaniczky borok készülnek. Podmaniczky, zengzetes családi név és valóban szegről-végről kapcsolódnak is a nagy őshöz, aki Budapestet gatyába rázta.

Podmanini és aszódi báró Podmaniczky Frigyes (Pest, 1824. június 20. – Budapest, Erzsébetváros, 1907. október 19. – magyar politikus, író, valóságos belső titkos tanácsos, országgyűlési képviselő, a fővárosi közmunkatanács alelnöke, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja (1859).
1873-tól 1905-ig a Fővárosi Közmunkák Tanácsa alelnökeként sokat tett Budapest fejlesztéséért. Ekkor készült el a főváros általános rendezési terve, ekkor épültek ki a körutak és a sugárutak, a dunai rakpartok kiépítése, három Duna-híd stb. (wikipedia)

Na, de térjünk vissza a Balaton partjára, ahol nagyon kedvesen fogadott minket barátunk Podmaniczky Péter, aki leginkább a borkészítésben és a borkóstoltatásban jeleskedik, a doktori címet is kiérdemelte a disszertációjával: Fitotechnikai műveletek összehasonlító vizsgálata a szőlő- és a borminőség vonatkozásában. A Kőröshegyen a Mogyoródi-tetőn megtekintettük a legfrissebb telepítéseket, Irsai Olivér erősíti a Mr. Irsayt.


Kattints ide a látogatáson készült többi képért!
Felmásztam a mezőgazdasági torony (permetezőszert kevertek be benne ipari mennyiségben) feléig, (a heveny széllökések miatt, nem mentem fel a tetejére) ahonnan szép panoráma nyílt a birtokra.
A család a „Gyerekek évében”, 1979-ben költözött a Balaton-partra, rögtön megindult a szőlők gondozása és a pinceépítése. Balatonföldváron található a pince, amelyet 1990-ben bővítettek ki a mai formájára. Itt kóstoltunk mi is: a már jól ismert, 2014-es Miss Rozét a vadonatúj, jó formában lévő 2014-es Mr. Irsay-t. A most már második palackozását megélő és még krémesebb, érettebb 2013-as Tere-fere Rajnai Rizlinget.

Nagyon szép a dizájn a csomagoló papíron is megjelent már, amiben a vásárolt palackos borok utaznak tovább, ott a logó ízlésesen. Ha lennének most csomagolandó füzeteim, könyveim, azokat biztos ebbe raknám.

A pince mindennap várja a vendégeit, ha épp a magyar tenger partján jársz, térj be pár palack borért.
PINCE H-8623 Balatonföldvár, Radnóti utca HRSZ 013/014 tel.: 30/939 3284, 70/319 2345

Kategória Bor