Furmintok felsőfokon – Furmint Nagykóstoló

A Furmint Nagykóstoló idén május 19-én lesz megtartva a Hagyományok Házában

Bertalan György írása

Furmint Nagykóstoló – Idén májusban

A február idén májusra esik, és ezt nem az elfogyasztott furmint mennyisége mondatja velem. Idén május 19-én (szerencsére nem 35-én) kerül megrendezésre a járványhelyzet miatt elhalasztott Furmint Nagykóstoló, ennek apropóján gyűltünk össze néhányan a budakalászi Kálvária Pincében. Megkóstoltunk tíz furmintot, meghallgattunk egy érdekes és informatív előadást, és még egy jót beszélgettünk. Soha rosszabb péntek délutánt! A Furmint Nagykóstolóra itt kaphatóak a jegyek: katt ide!

A Furmint Nagykóstoló szervezőjét Mr. Furmintként ismerik

Jómagam Az ihatóbb Magyarországért kiküldött tudósítójaként érkeztem a helyszínre, hogy Kézdy Dániel vendégszeretetét élvezhessem. Dani, akit sokan Mr. Furmintként ismernek, az e szőlőfajtából készült borok lelkes kedvelője és kiváló ismerője – nem csoda hát, hogy nála került sor erre a találkozóra. A vendégelőadó ezúttal Szabó Zoltán, a Szabó Pince borásza volt. Az esemény lebonyolítása a lehető legtökéletesebb mederben folyt: mindig volt bor a poharunkban, kiváló házi kenyeret és az Igazioliva Boltból származó olajat kóstolhattunk hozzá. Mindemellett Zoli sok érdekes adattal és történelmi ténnyel állt elő, és a családias hangulatnak köszönhetően kellemes beszélgetés kerekedett a furmintról és sok minden másról.

Furmint elsősorban Tokaj, de nem csak az…

A furmintot, mint fajtát ma elsősorban a Tokaji borvidékhez kötjük. Számos aszúban megjelenik, de az utóbbi időszak trendjének megfelelően elkészített száraz tokaji borok között is jelentős arányt képviselnek a furmintok. Tény, hogy napjainkban a termő ültetvények 95%-a ezen a történelmi borvidéken található. Ám azt talán kevesen tudják, hogy a furmint első igazolt említése Sopron környékéről származik, méghozzá tokaji felbukkanásához képest 400 (!) évvel korábbra datálva. Erre rímel az is, hogy Ausztriában – igaz, nem túl nagy termőterületen – a Fertő-tó mellett, Ruszt környékén termesztik ezt a fajtát. A Soproni borvidéken a Steigler Pincészet próbálkozik e hagyomány felélesztésével, nem is sikertelenül, hiszen 2020-as prémium bio furmintjuk aranyérmet hozott el a Berlin Wine Trophy versenyről.

10 boros mini Furmint Nagykóstoló

Ezt a bort ezúttal nem kóstolhattuk, tíz másik furmintot azonban igen. A sort a tokaji Montium Barna-dűlőből származó bora nyitotta. Kezdésnek kiváló, a furmint talán legbarátságosabb arcát mutatja gyümölcsösségével. Ha valakit rá szeretnék venni arra, hogy ismerkedjen bátran a furmintokkal, ez lenne az egyik első, amit megmutatnék neki. A sort a when pigs fly fantázianevű, igen modernre dizájnolt címkével rendelkező, 2016-os évjáratú tokaji furminttal folytattuk. A bor illata elsőre kissé szúrósnak tűnt, de levegőztetéssel eltűnt. A savak még jól tartják ezt a bort, utóízében egy kis kesernyés, diós jegy volt felfedezhető.

Somló harmadikként, naturborral

Harmadikként a Somlón gazdálkodó Tomcsányi családi birtok 2020-as furmintja került a poharunkba. Natúrborról lévén szó, magától értetődően előkerültek az ezzel kapcsolatos érvek és ellenérvek. Vajon a natúrbor csupán hipszter divatirányzat, vagy komoly lehetőség arra, hogy visszatérjünk a természethez? Meddig lehet elmenni natúr irányba anélkül, hogy kockára tennénk a borok minőségét? Hol, kinek és hogyan adhatók el ezek a borok? Hasonló kérdések számtalan kóstolón, szakmai rendezvényen felmerültek már, az interneten is bőségesen akad háttéranyag és hevesen vitázó kommentszekció e témában. Talán nem meglepő, hogy a mi maroknyi kis társaságunkban sem fedték egymást az álláspontok, és ez így van jól.

Szabó Zoltán és 19 klónja

Ezután az előadást tartó Szabó Zoltán két bora következett: az első egy reduktív technológiával készült furmint volt, mely 19 klón ötvözetét tartalmazza. A borász sokat kísérletezget a különféle furmint-klónokkal, részben az éghajlatváltozás következményeit, részben a termőhely adottságait figyelembe véve. Ez a bor friss és illatos volt, élénk savakkal, virágos illatjegyekkel. A második Szabó-bor egy 2020-as furmint volt, az előzőnél jóval testesebb változat. Minden magas benne: 16-os alkohol, 8-as sav, 30 körüli extrakt. Pont ennek köszönhetően egyensúlyban van, semmi nem lóg ki. Egyszerre érezzük a savakat és a finom édességet, a hársas illatot és a kiegyensúlyozott aromákat.

A hordót is bírja a Furmint

A Káli-medencében található Pálffy Pince 2015-ből származó furmintja következett. Volt, aki azt mondta, ez a bor egy korábbi kóstolón az öregedés jeleit mutatta, nekem ezúttal nem tűnt fáradtnak. Élő bor volt, oxidáltságot nem éreztem benne, inkább ásványos jegyeket villantott fel. A Demeter Zoltán nevével fémjelzett furmint a Sátoraljaújhely melletti Boda-dűlőről származott, évjárata 2013-as. A bor szép egyensúlyt mutatott, egyszerre volt gyümölcsös és ásványos. A hordójegyek számomra kicsit erősek voltak, de nem tolakodó módon.

Nyolcadik utas Oremus

Nyolcadik borunk az Oremus 2010-ben szüretelt szőlőből készített Mandolás furmintja volt. A bor csodás aranyló színű, még mindig szép savszerkezettel rendelkezik, tökéletesen fogyasztható és élvezhető állapotban van. A korábbi beszélgetés során előkerült, hogy a tokaji „nagyok” közül épp az Oremus és Szepsy Pince az, amely komolyabban foglalkozik furmint klónok vizsgálatával, termesztésbe vonásával. Erre több szempontból is nagy szükség van: gondoljunk például arra, hogy amennyiben az édes borok, aszúk előállítása helyett a száraz vonulat kerül előtérbe, akkor célszerű alacsonyabb cukorgyűjtő képességgel rendelkező változatokkal foglalkozni. Nemzetközi viszonylatban is roppant komoly munka folyik annak érdekében, hogy a szőlészetben a klíma-kihívásnak és a fogyasztói igényeknek egyaránt megfelelő fajtákat és klónokat alkalmazzanak.

Méltó zárással aszúzás

Az utolsó előtti bor Somlóról származott méghozzá a SAP-tól vagyis a Somlói Apátsági Pincétől, 2010-es évjáratot kóstoltunk. Itt enyhe túlérettséget éreztem az ízben, lecsengésében némi kesernyét. A savak még itt is tartják a bort, nem engedte el magát teljesen, de túljutott a zeniten. A sor lezárásaként a mádi Ferdinánd Pincészet 2016-os, Szent Tamás dűlőből származó aszúja volt. A bor különlegessége, hogy viszonylag ritkán találkozhatunk kizárólag furmintból készített aszúkkal, a házasítás jóval gyakoribb. Ez a bor csodás formában van, hozza mindazt, amiért szeretni lehet egy aszút. Citrusos és fehér húsú gyümölcsök jönnek elő, az édesség egyáltalán nem túlzó, mindemellett ott van benne a furmint feszessége. Méltó lezárása ennek a furmintokkal teli délutánnak.

Ha ilyen a felvezetés, a folytatás csakis kiváló lehet. Mindenkit arra biztatok, látogasson el május 19-én a Furmint Nagykóstoló rendezvényére a Hagyományok Házába. Kóstoljunk minél több furmintot, élvezzük a fajta sokféleségét, válasszuk ki kedvenceinket.

„Számunkra a Furmint Nagykóstoló minden évben egy igazi ünnep. A visszajelzések alapján a borászok és a fogyasztók is egy kiemelt közösségi eseményként kezelik ezt az évi egy nagy találkozást, ahol már számtalan új barátság vagy üzleti kapcsolat született.   Idén el kellett engednünk a korábban 10 évig használt és szeretett helyszínünket, de biztosak vagyunk benne, hogy a szépen felújított Hagyományok Háza és a kivételes tavaszi időpont új lendületet és kiváló lehetőségeket biztosít majd ennek a jól bejáratott rendezvénynek.” – mondta el Kézdy Dániel főszervező. A Furmint Nagykóstolóra itt kaphatóak a jegyek: katt ide!

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )