Így zártuk az évet borral és filmmel! És február 22-én újra BorMozi!

A verhetetlen nyerő páros (bor és mozi) ismét működött. Nemhiába a győztes csapat összeállításán nem szokott változtatni az ember.

 

A fenti részen

Az év befejező szakasza mindig zűrzavaros vágtázás az idővel. Még mindenki mindent  el akar intézni, meg akar mutatni, és mindezt sokan egyszerre. Nem könnyű pálya egy BorMozi sem, de aztán szépen jöttek a foglalások, sokan szerettek volna részt venni az év utolsó ilyen rendezvényén. Aztán az Élesztő hirtelen térfoglalásával a fenti részre került az esemény. Kicsit szűkős, sötét kisterembe, ahol viszont nagyobb vászonnal élhettünk a filmélmény érdekében. Hiába amit az egyik helyen elvesz, azt a másik területen visszaadja a sors…

DSC_2064

Wang Anyó Étke

Válogatott 7 borral és egy kiváló hongkongi filmmel vártuk a nagyérdeműt, ráadásul újabb keleti ihletésű fogásokkal, külön a mozira limitált szériás tapaszokkal készült vendéglátónk a VinoPiano házigazdája, Vajas Balázs. A keftedes jól sikerült és a tahini joghurt is szépen csúszott.

Az eseményen készült további képek itt érhetőek el!

Sanzon Tokaj 2014 Habzóbor

Nemrég foglalkoztunk a pincészettel behatóbban egy bemutató keretében. Ott meg is kedveltük rendesen a 2014-es bubikat, nagyon jó kis bevezető volt ez a bor. Kerek bubikkal, már szépen palackérett illat- és zamatvilággal. Habzó Tokaj, ásványos buborékok, ezt a borocskát bármikor ki lehet pattintani. A nap bármely részében fogyasztható, sajnáljuk is, hogy csak korlátozott hozzáféréssel elérhető.

 

Podmanicky Pincészet Mr. Irsai 2016

A bevezetés után jöhet az üdítő frissesség a Balaton déli partjáról. Aki követi nagyjából tevékenységünket, az már ismerheti az általunk kedvelt Podmaniczky Pincészetet. Jó savak, gyümölcsösség, még egy kis testtel is megspékelve. Nem bonyolult ez a bor, hanem elragadóan szőlővirágosan illatos, zamatos. Olyan amilyennek egy jó irsait elképzel az ember.

 

Elmélyült felhőtlen kikapcsolódás

Ezek után már nem volt más hátra, mint belecsapni a filmnézés magasztos szellemi tevékenységébe. Magasztos szellemi tevékenység és elmélyült felhőtlen kikapcsolódás. Ha belegondolunk a veretes mozi, vagyis az olyan filmek, amelyek szólnak is valamiről, nemcsak egy látványorgiával kápráztatnak, hanem történetük is van, nos ott ismereteket is szerzünk. Mert a filmnézés is lehet örömszerzés és ismeretszerzés egyaránt, miként ez elmondható a borivás tevékenységéről is.

Filmünk nem okozott csalódást, a történet szépen hömpölygött a vásznon. A tartózkodás erotikája a két ember folyamatos közeledése, a hongkongi 1960-as évek rögvalósága átjött. Wong Kar Waj mesterművet alkotott, nekem személy szerint, a Szerelemre hangolva sokkal jobban tetszik, mint a folytatása a 2046. Nem is beszéltünk arról, hogy a film egy trilógia középső darabja és az első rész, a Vadító szép napok címmel 1991-ben készült el.

DSC_2074

Kamocsay Prémium Ihlet Cuveé 2015

Tiszta, halvány aranysárga bort tartottam a kezemben, a bor sűrűsége és olajossága szépen látszott a pohár falán. Közepesen (talán egy közép+) intenzív tiszta illat, és igazán összetett! Szépen érződnek a gyümölcsös, virágos, fűszeres jegyek némi citrus (citrom, lime) is megfigyelhető. A chardonnay szépen hozza a krémességet, vajasságot. Ennek ellenére illatban abszolút a hárslevelű dominál a mézességével, virágosságával, ezenkívűl kis bodzát illetve mandulát is véltem benne felfedezni. Chenin Blanc!!! Fűszerességből nekem egy kis fehérbors talán, ami eszembe jut. A vajasság mellett mégis frissnek hat. Illatra engem meggyőzött! Jó savszerkezet, hosszú a lecsengése! Citrusosság, kis fanyarság, illatban összetettebbnek érzem, de mégis összhangban van a bor. Friss, de mégis szép kerek. Citrus mellett megjelenik a mandula, a vaj továbbra is és talán egy kis vanília. Harmonikus, nekem elnyerte a tetszésem. Azt hiszem textúrára a bársonyos szó illik.  (most még nem leplezzük le, hogy kit kértünk meg ennek a bornak a leírására…)

 

Sanzon Tokaj Classic 2015

Bujasággal indít, „orrbanyomó” intenzitás, szellőztetni kell. Érződik rajta, hogy ígéretes a tétel, de még nem állt össze teljesen. Nagy test, magasabb alkohol, de benne van az egyensúlyban. Szintén tartályban kezdte az életét, aztán hordót (Kádár Hungary) kapott. Érett körte, kis trópusi mix. Az évjárat kedvesebb volt, így a bor is felhasználó barát. Ezt éreztük a kóstolón, a tulajdonképpeni bekóstoláson. Nem telt el túl sok idő, de mégis a Bormozin, már egy kissé más volt a tétel. Hiába, a bor élő anyag, változik, fejlődik. A filmnézés szünetében a borunk már jóval ásványosabb karaktert villantott fel, a hordó még mindig elég masszívan jött, de sokat komolyodott, tisztult a tétel. Tokaji trópusi mix, és van benne egy kis pezsi is, mely cikázik a nyelven, kis frissesség is a vaníliás vonulat mellé. Elegáns darab, beleillik a Sanzonos borok közé.

DSC_2073

Nehéz megszólalni…

Nehéz megszólalni egy ilyen film után, hiába, ennek ülepednie kell. Ez az alkotás tele van lélekkel, persze nehéz a mai korban hőseink visszafogottságát, lassúságát átélni. Ehhez a filmhez fel kell venni a ritmust, meg kell állni és érezni a képek erejét. A hangulat megfog, hogy beteljesedett-e a szerelem, hogy mi lett volna, ha… Ezeknek a kérdéseknek, mint általában, itt sincs értelme. A kézműves kameratöltőtoll pompás mozgóképsorokból állította össze a filmet. Ez tényleg egy egyedi alkotás, ahogy minden bor, amiben a borászlélek jelenléte tetten érhető.

 

A záró sor három merlot bort tartalmazott, három magyar merlot, három borvidékről egy évjáratban. Dél-Balaton, Neszmély, Pannonhalma.

Podmaniczky Pincészet Feketerigó Merlot 2015

Kicsi rigó a Balaton partjáról, hiszen a merlot fürtjeinek feketesége a franciákat ezekre a kis madárkákra emlékeztette. Filigrán kicsi rigó, dalos, ruganyos, friss, könnyed. Nagy testre ne számítsunk a Feketerigó kortyolása közben, egy pici hordózás érte a tételt, de ez éppen csak leheletfinoman színesíti az összképet. Erő azért van a kis madarunkban, az alkohol ott dorombol (12,5), közepes hosszúságú korty, közepes savakkal. Meggyes, cseresznyés, epres vonalak nem a túlérett szakaszból, hanem az inkább most szedhetőből.

 DSC_2080_20161215070022228

Kamocsay Prémium Merlot 2015

Kamocsay Prémium vörösben, Neszmély legmelegebb pontjáról déli lejtőn nevelkedett ez az igazán érett merlot. Aszalt szilvás, eperlekváros gyümölcsösséggel, magasabb alkohollal (13-as), sűrűbb textúrával. Már-már kicsit lomhább is a borunk olyannyira kerek, nekünk egy hangyányi savval élénkebb lett volna a történet. Piacos tétel a bársonyosságával a meleg karakterével, önmagában is, de nehezebb ételekkel is megbirkózik. A tanninok is már amennyi van, azok is abszolút érett állapotban vannak.

 

Herold Vinori Merlot 2015

Pannnonhalma egyik legifjabb pincészetéről még biztos fogunk hallani.  Tulajdonosa Herold Ádám, aki civilben Pér település polgármestere is egyben. A pincészet borai tehetségesek, szépek és tiszták, ez a merlot szinte az utolsó pillanatban érkezett a kóstolóra. Viszonylag friss palackozás, de így is érezhető, hogy dübörög ez a merlot, amely a pincészet első merlot-ja és ráadásul a termőterület szűztermése is. Már a palack is egy vállas, nehéz üveg, a kapszula kemény viaszborítású, impozáns megjelenés. Ez a bor ünnepi köntöse, és kíváncsian vártuk, hogy mit tud a pohárban. Illatra a zempléni tölgy verseng a gyümölcsökkel, amelyek erdei bogyósokat idéznek fel. Sűrű anyag, még keresi a helyét a palackban, érnie kell, hiszen alig van pár hónapja benne. Van benne potenciál, az alkohol is itt már a 14-es számnál áll meg.

 

Az est borai a közönség szavazatai alapján, ezúttal a fehérek közül kerültek ki, két bor győzött holtversenyben: Kamocsay Prémium Ihlet Cuveé 2015 és Sanzon Tokaj Classic 2015 – Gratulálunk!

 

Jó kis évzáró volt és már megy tovább a verkli, a show folytatódik, a következő BorMozi dátuma február 22! A borok és a film még legyen meglepetés…

DSC_2084_20170112202344055