Sanzon Tokaj – Elegáns új dallamok

Mindig izgalmas megfigyelni egy új pincészet színrelépését, nincs két egyforma és sok dologra csak menetközben derül fény. Tehát a Sanzon Tokaj „belecsapott a lecsóba” és nem is akárhogyan!

 

Miért vegyük le a polcról?

Induló pincészet, soha nem kóstolt borokkal. Rendben, mondhatjuk Tokaj, az már meghatároz bizonyos struktúrákat. Lehetnek előfeltételezéseink, jó kérdés, hogy szükség van-e rájuk. Miért vegyük le a polcról egy új borászat borait? Hogyan határozza meg magát a piacon, (ami elég telített) miképpen tud fogyasztókat szerezni? A Sanzon Tokajnál kifejezetten szép indulást és átgondolt koncepciót figyelhetünk meg.

 

Sztori az van! És jól kezdődik!

Kell a sztori, legyen a pincészetnek története, nem egy rideg és személytelen befektetést szimatoljon (ha egy picit a dolgok mögé próbál nézni) kortyoló, amiben csak a megtérülést várják a tulajok. A bor ruhája, a cégér, a logó az egész kommunikáció, amivel a kortyokon kívül fordul a pince a fogyasztó felé szintén kiemelt fontosságú. A letisztult megjelenés, elegáns és kifejező külső mind-mind segítik a piacra lépést. Természetesen mindez hosszútávon nem sokat ér, ha nincs egy olyan szakmai munka, amellyel konstans minőség párosul. Leegyszerűsítve legyen a palackokban megbízhatóan jó bor, évről-évre. Az sem baj, ha nincs huszonnyolcféle bor hét féle termékcsaládban, a kevesebb több elve, a letisztultság itt is megtérül.

 

A harmadik szüreten is túl…

Mindössze a harmadik szüreten vannak túl, de nagyon élvezik és rengeteget fejlődnek. Folyamatosan csiszolódik a technológia, autodidakta módon sajátítják el a mesterséget, de természetesen vannak szakmai segítők. Most 2 hektáron gazdálkodnak, de szeretnének legalább 5 hektárra növekedni. A pincészet területei Erdőbénye közelében vannak Tokaj-Hegyalján. A tavalyi évtől kímélik jobban az ökoszisztémát, nem használnak felszívódó növényvédő szereket.

Rácz Erika - tulajdonos
Rácz Erika – tulajdonos

Rácz Erika, tulajdonos

„Nem vagyok egy kifejezetten extrovertált típus. Szeretem az egyszerű, letisztult formákat, gondolatokat és dallamokat. Hiszek abban, hogy a bor arcát a borász formálja igazán emberivé – amilyen a borász, azzá lesz a bor is. Bízunk benne, hogy boraink tükrözik ezt a visszafogott, letisztult gondolatvilágot.”

 

A házimunka ihletet ad

Erika tényleg halk szavú, vékony, törékeny teremtés, de megfelelő elánnal küzd a céljaiért. Tudja mit akar, tokaji leány, az ősöktől kapta a birtokot. Valóban nem extrovertált típus, hogy sokakkal ellentétben nem magáról nevezte el a pincét, hanem egy vasalás közben jött az ihlet. Most gondoljunk bele, hogy milyen is lett volna egy Rácz Pince? A játékos, könnyedebb hangzású, kifejező: Sanzon, a ruhasimítás közben jött és megmaradt, bevált.

 

Sanzon Tokaj Habzóbor

A kóstolón egy habzó borral indítottunk, kellemes bubis tétel, nem készül belőle sok. Pár gramm cukor teszi piacossá, egy olyan habzó, aminek azért van teste is.  Citrusok, zöldalma szép savak mind jönnek kis ánizzsal. Tehát valamire emlékezünk a korty után is, nem véletlenül kelendő a gasztroban.

Sanzon Tokaj Blanc 2014

Szép textúra, a savak itt is rendben vannak. Érett citrusokkal köszön be, jön egy kis ásvány is mellé. Birskörte, érettebb alma, jóivású tétel. Több dűlő termése van benne, ez a pince birtokbora 100% furmintból. Teljesen reduktívan készült.

Sanzon Tokaj Classic 2014

Meszes dűlőből hordóval futtatva, (Stockinger hordóval) előbb volt a tartály aztán kapta meg a fát a bor.  Itt is furmint dominancia természetesen, de jelen van egy kb. 10% sárgamuskotály is ami a dallamot szépen ékesíti. Vilmoskörte, birs, citrus, hárs, só, jól integrált fa. Mézesség is van benne finoman dolgozik alá az illatképletnek, ahogy bevillan. Egyben van, masszív savak is támogatják.

Sanzon Tokaj Classic 2015

Bujasággal indít, „orrbanyomó” intenzitás, szellőztetni kell. Érződik rajta, hogy ígéretes a tétel, de még nem állt össze teljesen. Nagy test, magasabb alkohol, de benne van az egyensúlyban. Szintén tartályban kezdte az életét, aztán hordót (Kádár Hungary) kapott. Érett körte, kis trópusi mix. Az évjárat kedvesebb volt, így a bor is felhasználó barát.

Sanzon Tokaj Rány 2014

Ez a dallamvilág a finoman metszett elegáns ásványosság mentén harmonizál. Dűlő-szelektált a Rány dűlő termése. Reduktív bor, semmi hordózás. Ez a terület meglehetősen hosszú múlttal rendelkezik és első osztályú besorolású. Visszafogott a bor, még egy kis palackérlelés és szelídülni, nyílni fog, de nekem így is tetszik a hideg mentás villanásokkal, a masszív savszerkezettel.

Sanzon Tokaj Rány 2015

Szintén semmi hordó, nehezen nyílik a bor. Fülledt, már-már camembert sajtos erotikával. Ásványos karakter, vastag a borunk. Érnie kell, de roppant ígéretes, extra hosszú lecsengés. Nyomot hagy ez a dallam belemászik az ember fülébe és ottragad jó értelemben.

dsc_1935

Sanzon Tokaj a jövő zenéje?

Nagyon jó kezdés, abszolút pozitív borkép. Sok ilyen élmény kellene, várjuk a következő kóstolásokat, kortyokat. Mi levennénk a polcról! A címke, a bor, a történet mind-mind egyben van.