Magvető BorMozi, csömöszöltük

A Magvető BorMozi volt az első ezen a néven, folytatva a hagyományt, mely a régi magyar hónapneveket eleveníti fel a nagyközönségnek

BorMozisok

Nyulasi Gábriel István írása

Október a Magvető ideje

Október: A latin octo (nyolc) szóból származik, mivel a római naptárban a nyolcadik hónap volt. Régi magyar neve: Mindszent hava. Egyéb elnevezések: Őszhó, Magvető hava. 

Elvetettük tehát a magokat a Farkasok órája Ingmar Bergman film segítségével és jó borokkal.

Vetítés

Farkasok órája

“A Farkasok órája kézirata A kannibálok munkacímet viselte, és Bergman 1965. tavaszán kezdett el dolgozni rajta, mialatt egy kisebb idegösszeomlást is szenvedett.” -wikipedia

Azt nem mondjuk, hogy a nézőink is idegösszeroppanásokat produkáltak, annyi bizonyos, hogy ez a film nem túl felhasználóbarát. Horrorfilmként is nevezték anno, ez mondjuk érthető az 1968-as keletkezés okán. Ám a mi műfaji besorolásunk szerint inkább amolyan misztikus filmdrámára, pszichothriller kategóriára hajaz. 

Ahol Bormozi, ott szeretet van!

A MaiNyúl BorMozikompatibilis

A VinoPiano Borbár sajnálatos bezárása után úgy helyszín után kellett néznünk. Mivel a BorMozit már mozgathatóvá tettük a nyáron a Jackfallos kitelepüléssel ezért kézenfekvő volt, hogy közeli helyszínt keresünk. Lesti Zolinál már tartottunk kóstolót, 10borosat ezért is próbáltuk ki a helyet BorMozira. Spoiler!!! A próba kiválóan sikerült, meghonosítottuk a BorMozit a MaiNyúlban! Podcastben mesél Lesti Zoli a MaiNyúlról és magáról! Katt ide!

A próba sikerült a Pesti pincében, ahol tényleg bort készítenek. Megy az erjedés, sőt csömöszkölni is kell ha a szükség úgy hozza! 

Zoé Brut Bella Pince

Sukoró, Görögország, Brut

A Bella Pince sukorói központtal, 12 hektárnyi termőterülettel, különleges talajszerkezettel (gránitmurva, barna erdőtalaj, lösz) rendelkezik Velencei tó északi partján. Szideropulosz Jorgosz, a borász/tulajdonos és felesége Izabella 2015 környékén telepített szőlőt és elkötelezett híve a minőségi bortermelésnek. Székesfehérváron is van termelői szaküzletük, egy igazi feltörekvő pincészet. Ezt írtuk nagyjából a Fehérvári Bormustrán a pincéről. Jorgosznak egyedi elképzelései vannak, amelyet meg is valósít a borvilágban. Zoé Brut 2021 Bella Pince (Etyek-Budai) A Zoé Brut gyöngyöző boruk chardonnay és cserszegi fűszeres házasítása. Külön külön lettek kierjesztve majd összeházasítva. Férfiasan szikár tétel, elegáns savakkal. Jó kis bubik, kellően finom szerkezet, zöldalma, citrusok, szőlő, igazi piacos tétel. Mostanra így 2022 őszén már érettebb jegyeket is mutatott, szelídültek a savak és megjelent egy kis lime beföttesség és körte is. 

Duhaj Montium

Duhajkodtunk Montiummal Duhaj Magnum 2020 (Tokaj-hegyalja) 

A borászat 2012-ben alakult, mikor a három jó barát arra döntésre jutott, hogy megvásárolják első szőlőterületüket Legyesbényén. A birtok napjainkban 2,2 ha, melynek gerincét a legyesbényei barna dűlőben lévő területük alkotja és egy kisebb parcella a bekecsi Kozérban. Mivel régóta jó barátságot ápoltak a Bodó házaspárral – Bott Judittal és férjével Bodó Józseffel -, ezért kézenfekvő volt, hogy szakmai tanácsaikat megfogadva alakítják ki a bortermelői stratégiájukat. Duhaj Magnum Montium 2020 (Tokaj-hegyalja) Analitikája: alk.: 13% sav: 6,9g/l cukor: 8,7g/l Furmint, hárslevelű és sárgamuskotály fajták házasítása. A házasításban a fajták aránya a területeik arányával azonosak. Tartályban, spontán erjedt és kevés seprőn érlelődött, talán ettől is olyan természetes. 2021 nyarától érlelődik magnum (1,5l) palackban. A pince legnépszerűbb bora és nálunk is elég népszerű volt a kóstolón. 

Tényleg könnyed és jóivású, de mégis hamisítatlanul magán hordozza a borvidéki terroir ásványos jegyeit. 

Körtés, almás, köves, kis szőlővirág és fehér húsú barackos, egyszerű és nagyszerű. Még többet a pincészetről a rádióműsorunkban:(Katt ide! PODCAST)

BorMozi és szeretet van

Éreztük már tavasszal is, hogy az egyik legjobb közösségi bor a #Neszmély

Jánosi Csilla lett a #Neszmély projekt vezetője, előadója és ebben a minőségében meg is hívtuk a stúdióba bemutatni a rádióban az új közösségi bort. Itt van az adás (katt ide!) felvétele, igazán jól sikerült a műsort és a kortyok is jól estek. Essen szó a pincészetről: „2009 decembere óta foglalkozom szőlőtermesztéssel és feldolgozással a Neszmélyi borvidéken, azon belül is Ászáron. Az első boromat 2012-ben töltöttem palackba 2011. évjáratból. Jelenleg a kis családi pincénk adta lehetőségek miatt reduktív technológiával készítem boraim mintegy 90%-át. Boraim a környékbeli éttermekben, néhány üzletben, rendezvényeken valamint helyben értékesítem.– Bősze Pincészet   Bősze Borászat #Neszmély 2021 (Neszmély) Az összetétel: 40% szürkebarát  25 % rizlingszilváni  20 % rajnai rizling  15% Irsai Olivér – Könnyedebb gyümölcsösség, szépen rétegelt illat. Szőlővirág, citrusok, friss körte, meszesség, némi ásványossággal, frissesség mindenek előtt. Szájban ott vannak a savak, igazán kellemes egyensúly. Gasztro bornak saláták, tészták mellé is jó, de magában vagy fröccsnek is alkalmas. A bor felett szinte megállt az idő és a frissességét, tartalmát most is őrzi változatlanul! A podcastért: katt ide!

Mainyulak mindenütt

Ez a film kemény, nem a kád széle…

Amikor meglátja a fiút, rájön, hogy az valójában egy démon, aki a homoszexualitást és saját ifjúkori szexuális kísérletezéseit testesíti meg. Dühösen zúzza szét a gyermek arcát egy kővel, mielőtt az óceánba fojtaná.

Cszemiczki Furmintos a Bajnok!

A Czemiczki pincészet, mely igazán fiatalos, családias, modern és színes

Családi borászatuk története 1987-ben 2 hektár bérszőlő művelésével kezdődött. Édesapjuk, id. Czemiczki István szőlőtermesztéssel foglalkozott melynek bevételét újbóli területek megvásárlására és betelepítésére fordította. Szőlészként a mai napig arra törekszik, hogy a legmagasabb minőségű bogyókat tudjuk leszüretelni minden évben. Ma már 17 hektáron gondozzák és alakítják ültetvényeiket. Mindezt teszik a Tokaj-Hegyaljai hagyományok, tradíciók valamint a legújabb technológiák ötvözésével. Igazi családi pincészet, ahol a gyermekek is folytatják a bortermelést és tovább fejlesztik a kapacitásokat. Dűlőterületeik Tolcsván a Rány-, Csető-, Petrács- és Serédi-területeken találhatók. Tokaji Furmint Czemiczki Pincészet 2018 (Tokaj-hegyalja, Petrács dűlő) Rövid tartályos erjesztést hat hónapnyi tölgyfahordós érlelés követte. Illatában jönnek a citrusok, körte, zöldalma, ásványok és a hordóból némi vanilia. Réteges ízvilág is egyben, lendületes, de közönségbarát savkészlet, az ásványok jól muzsikálnak, gyönyörűen érződik, hogy a palackos érlelés kerekíti az egyensúlyt. Sok ilyen Furmintot a világnak! Még többet a pincészetről a rádióműsorunkban: (Katt ide! PODCAST)

Szijjártó Csillaghullás

Csillagok, csillagok mondjátok mondjátok el nekem! 

Szíjjártó Elődről már meséltünk és a csillagokhoz, égitestekhez való kötődését is említettük. Ezért senki se csodálkozzon, hogy Csillaghullásra keresztelte egyik borát. Tudjuk jól, hogy mikor hullanak leginkább a csillagok, vagyis érik el a Földet a meteorok, meteoritok csapatai, ez az évszak bizony a Nyár. Csillaghullás, alapvető kelléke a grillpartiknak. Szíjjártó Előd 2021 Csillaghullás (Etyek-Budai) Pinot noirból készült száz százalékban, hogy aztán finoman szaturálják, vagyis juttassák bele a megfelelő mennyiségű buborékot. Eper, ribizli, cseresznye és a bubik ez így bizony nagyon könnyen fogyasztható. Egy baráti összejövetelen lecsúszik egy kartonnal, dicsérve folyamatosan a finom buborék szerkezetet. Most is dicsértük a bubikat, egy kis joghurtosság is rakódott az ízképre finoman, de inkább emelve az egyensúlyt, úgyhogy hideg téli napokra is javasoljuk a bort nyáridézőnek!  Még többet a pincészetről a rádióműsorunkban: (Katt ide! PODCAST)

Egyik dolgozik másik fényképez

Csömöszöltünk is rendesen

Népies: Erősen összenyomkod, kis helyre összeszorít egy gyűrhető tárgyat vagy puha, pépes anyagot. a. tárgyas (szőlészet) Szőlőt csömöszöl: kádban csömöszölővel összezúz.

Zúztunk rendesen, Lesti Zoli mindenkit odaengedett a kádhoz és versenyt csömöszöltünk. Hiszen ez tényleg egy olyan pince, ahol készül a bor és a kékszőlő törköly kalapját le kell nyomkodni a lé alá. Aztán ráfordultunk az utolsó három borra…

Csömöszölő lelkesen

Mosolyból Renitens, erre varrjál Nagygombot

A Nagygombosi birtokot Grassalkovich Antal gróf alapította. A birtok a könnyed, gyümölcsös borok hazájában, a Mátrai borrégió nyugati határán fekszik. A Nagygombosi birtok a Mátrai borrégió nyugati határán Hatvan város mellett található. A város 1400-as évekből származó leírásában szerepel, hogy a települést szőlővel beültetett dombok szegélyezik. A régió a könnyed, illatos és gyümölcsös borok hazája. A 122 hektáron elterülő birtokon a 91 hektár szőlő terület mellett található némi szántó terület  Vicián Károly a szőlész és Barta Anna a borász. Renitens a bor neve jelenleg (Mosolyból keresztelték át), mert a kékfrankos amolyan makacs szőlőfajta.Nagygombos Kékfrankos 2021 (Mátra) Tiszta meggyesség, ahogy azt egy kékfrankos alapú rozétól elvárjuk. Őszinte bor, citrusos savak, semmi túlzás, igazán jóivású tétel. Tipikus fröccsnek is kiváló bor a lendületes savszerkezete okán. Ezt írtuk a nyáron és érdemi változás nem történt, talán egy picit a meggyesség szikársága simulékonyabbá vált. 

Nagygombos Renitens

Szasza a pincészet abszolút szóvivője

Szasza vitte a prímet a rádióban és amikor személyesen mutatták be boraikat a BorMozin, akkor is. Ugorjunk a Csopaki Borvidékre! Pontosabban a Balatonfüred-Csopaki Borvidékre. 

Szasza és Vince vagyunk, a Karikahegy Pincészet megálmodói. A természet adta lehetőségeket kihasználva igyekszünk jobbnál jobb borokat készíteni Balatonfőkajáron. Reméljük egyre többen eljuttok hozzánk!

Kifejezetten örömmel tölt el minket ha olyan visszajelzéseket kapunk, mint Szaszától, hogy egy fesztiválra a közös munkánkat látva a szervező küldött a pincészetnek meghívót.  Ez egy kicsit masszívabb rozé, van teste is, zweigeltből van és a savszerkezet is hosszabb időre predesztinálja. Karikahegy Rozé 2021 (Balatonfüred-Csopak) Tehát ezt a rozét akár (ha maradna belőle) még jövő tavasszal is kibonthatnánk. Ribizli, málna epervelő, megfelelő savakkal kombinálva, a gyümölcsösség árad szépen. Kell egy kis idő neki, hiszen eléggé friss volt a palackozás az előadás pillanatában. Azóta eltelt egy félév és teljesen és hibátlanul megnyugodott a bor. Van még benne tartalék, de már úton a 2022-es évjárat, amely reméljük hasonlóan kellemes lesz. Még többet a pincészetről a rádióműsorunkban: (Katt ide! PODCAST)

Karikahegy Rozé

MaiNyúl a végére is!

Lesti Zoli onnan szerez be szőlőt, mustot ahonnan tud, illetve ahol megtalálja legjobb minőséget. A zárótételünknél bizony több borvidék is részt vett a bor megalkotásában. Az Alföldről a Hajós-Bajai Borvidékről kékfrankos és Badacsonyból cabernet sauvignon. 

A Hajós-Bajai borvidék a Duna-Tisza közének déli részén, a Bácskai-löszhát nyugati lejtőin fekszik, 1990 óta különálló borvidéke országunknak.

A bor 2020-as évjáratú, 7 hónapig volt fahordóban. Szépen összeért bor, filigrán testű külsőre, de izmos textúrájú a beltartalom magas. Fűszeres, meggyes, kicsit gombás és csokis, borsos a savkészlet is rendben. Kerek a bor, harmonikus a történet. 

MaiNyúl 2020-as XX

Szeretjük a közönséget és meghallgatjuk! 

Ígérem, hogy innentől fogva, az idei BorMozin már nem mutatok be igazán nehéz filmet. Sőt a következő filmünk egy totálisan lineáris felépítésű mozi lesz semmilyen strukturális bonyodalommal… Volt akinek nehezére esett a svéd nehézacél filmet a magáévá téve feldolgozni…  

Gratulálunk a közönség díjat nyert borhoz: Tokaji Furmint Czemiczki Pincészet 2018 (Tokaj-hegyalja, Petrács dűlő)

Magvető Borsor

Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )