A Petrányi Borterasz a fenntarthatóság jegyében

A Petrányi Borterasz Csopakon egy vacsorát tart a fenntarthatóság jegyében, ahol a vacsoravendég: Szathmáry Eörs professzor és Bakó Ambrus borász 

Az ihatóbb Magyarországért

A helyszín és az időpont: Petrányi Borterasz Csopak, január 20. péntek 18 óra 

Az ihatóbb Magyarországért támogatja a környezetünk megóvását célzó, bolygónkat kímélő programokat. Nemrég írtunk a Petrányi Borterasz és Pincészet jubileumáról: katt ide!

Szathmáry Eörs professzor

Mit tehetünk Földünk önstabilizáló rendszere érdekében? Fenntarthatóság

A csopaki Petrányi Borterasz filozófiája a helyi termelők friss, szezonális alapanyagaira épül, kertünk  termései szintén visszaköszönnek étlapjukon. A Pincében a hagyományos és a modern technológiát  ötvözve, a sajátos termőhelyben rejlő lehetőségeket kihasználva születnek a borok. Vacsoravendég  estjeik az elmúlt években mindig a családias beszélgetésről szóltak, ahol a meghívott vendég mesélt  egy kellemes hangulatú vacsora és finom borok mellett. Vendégeik kötetlenül kérdéseket tehettek fel  a meghívottnak az est témájáról, életútjáról. 

Bakó Ambrus borász

 Hogyan hat ránk és borvidékünkre a  klímaváltozás? 

Az idei első Vacsoravendég estet egy számukra is fontos és komoly téma, a klímaváltozás és annak  hatásai köré szervezik január 20. pénteken 18 órától. Két vendéget is hívtak: Szathmáry Eörs  professzor, Széchenyi-díjas evolúcióbiológus, az MTA rendes tagja, az ELTE Természettudományi Kar  Biológia Intézetének egyetemi tanára, régi törzsvendég a Petrányi Borteraszon – nem utolsó sorban szórakoztató előadó, borkedvelő és a gasztronómia világában is jártas – beszél a földi élet önstabilizáló  rendszeréről és hogy miként tudjuk ezt támogatni. Vendégük lesz borászunk Bakó Ambrus, okleveles  biológus, aki a klímaváltozás Balatonfüred-Csopaki Borvidékre és a borkészítésre gyakorolt hatásairól  mesél. 

„Gaia 2.0 vagy összeomlás? Meddig működik a földi élet önstabilizáló rendszere? Tönkre tesszük, vagy  tudunk neki segíteni? Az emberiség példátlan teszt előtt áll, amelyen el is bukhat. Nem az élet hal ki,  sőt az emberiség sem, de az általunk ismert technológiai civilizáció sajnos összeomolhat. Mit tudunk  tenni ellene mi magunk?” (Szathmáry Eörs professzor) 

A vacsoraprogram tartalma: 5 bor és 4 ételfogás a fenntarthatóság jegyében.

Petrányi konyha

Üdvözlő ital: 2022 újbor minta
Előétel: Melegen füstölt camembert a Szamarasháztól, házi zöld paradicsom chutney / Balatonfüred-Csopaki Olaszrizling 2021
Leves: Csicsóka krémleves, csicsóka chips / Hegybor Olaszrizling 2021
Választható főétel: Vaddisznó tarja, birsalma püré, szalonnás kelbimbó / Syrah 2019 vagy Zöldfűszeres tokhalfilé, serpenyős zöldségek, olaszrizling mártás / Szita-hegy Olaszrizling 2020
Desszert: Csopaki mandulatorta / Tramini 2021
Szóda, kútvíz

Az eseményekről  bővebben: katt ide!

sajtóanyag alapján (x)

Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )