Petrányi Pince – Dupla ünneplésben 

 21 éves lett Magyarország Legszebb Kisbirtoka a Petrányi Pince

Bádog Böskétől a Petrányi Pincéig

Mindig keressük a mélyebb és messzebbre mutató összefüggéseket. Adva van ugye egy fantasztikus csopaki kisbirtok, amely idén 21 éves és  ráadásul elnyerte a Magyarország Legszebb Kisbirtoka címet is. Micsoda együttállás, igazi dupla ünnep és mégis, hogy jutottunk el idáig, hogy a Bádog Böskét összekapcsoljuk a téridőben a Petrányi Pincével? Először is ki az a Fémes Erzsébet? Ez egy Ford autó, mellyel megindult a sorozatgyártás, angol beceneve Tin Lizzy, hivatalos neve a Ford T-modell.

Harmatcseppekkel üdvözölve

Az első sorozatgyártású Bádog Böskét 1908. augusztus 12-én gyártották le,[8] és szeptember 27-én hagyta el a detroiti Piquette gyárat. 1927. május 26-án Henry Ford már azt nézhette, ahogy a Highland Park-beli (Michigan) szerelőszalagot elhagyta a tizenötmilliós darabszámot elérő T-modell.[9] (wikipedia)

Bizony mi magyarok is ott voltunk vastagon benne Galamb József mérnök révén, aki főkonstruktorként az autó jelentős részét megtervezte. A 15 milliós össz gyártási szám megalapozta Henry Ford és a Ford cég jövőjét autóiparban. A Petrányi házaspár 30 évvel ezelőtt kezdte forgalmazni a Fordokat Magyarországon megalapozva a máig tartó családi sikersztorit. Aztán jött az a bizonyos séta a csopaki Szitahegyen  azon a területen ahol megszületett a Petrányi Pince és Borterasz. Nos, Kedves Olvasó, így jutottunk egy amerikai népautótól egy csopaki borbirtokig. 

A Petrányi házaspár

Nyulasi Gábriel István írása

Eggyel több mint húsz…

Van magyar szál, autó, tiszta amerika, Balaton és bor. Mi kell még? Az ünneplés, az emlékezés a napsütötte októberi napra a Petrányi Pince Borteraszán. Már tavaly is csábítgatott Tüske Gyöngyi a pincészet kereskedelmi vezetője minket, a vendégeket, akik kiérdemelték vagy csak szerencséjük volt, hogy meghívást kapjanak a csopaki paradicsomba. Sajnos 2021-ben a Balaton partján elterülő édenkert nem tudott fogadni a vírushelyzet fokozódása miatt. Ezért lett 21, ám ez nyerőszám sok helyen és most is mindenki nyert aki csak ott koccintott Petrányi Piroskával és Istvánnal a birtok megálmodóival.

Megterítve

Jó ebéddel ünnepelni

A Harmatcsepp 2021-es könnyed üdvözlése után következett az ebéd. Üde, friss 100%-osan acéltartályos (Balatonfüred-Csopak) olaszrizling 2021-ből. A cél egy tartalmas olaszrizling volt, amelyik még elég illatos is tud lenni. Így igazi jolly jokerré vált a tétel, amely a legnagyobb palackszámban előállított olaszrizling volt a maga 4400-as számával, melyből már 100 palack sincs. Az étel a Válogatás a ház kamrájából címen futott Körözött, dobosi kecskesajtból, ringló házilekvár, bivalykolbász Balatonszepezdről, házi csécsi szalonna (birtokon készített a Petrányi Pince terméke), marhaszalámi Nemesvámosról, sajtok…

Előtérben a kamra kincsei

Hetven deka per tőke…

A Hegybor Olaszrizling 2021-es tétel a Csopaki Kódex szigorú előírásai alapján készült, hektárra vetítve nem érte el a 30 mázsát a szüret. 100%-ban tartályban készült, érezhetően testesebb az előző bornál, sokarcú életpályával rendelkezik.

Fiatalon döbbenetes sauvignon blanc-ra hajazó illatjegyekkel rendelkezett. Ez egy évjárathatás volt, mert tucatjával jöttek a bizottság elé a hasonló karakterű borok. Szerencsére a palackban már az előbb említett illatjegyek átalakultak a szelídebb és klasszikusabb, olaszrizlinges csonthéjas verziókra. (Hegybor 2021)

Fürj erőleves, lasagne, fürjtojás fogás

Ásványok, nagy test, masszív savkarakterisztika, körte, csonthéjas kesernye. Dűlőszelektált természetesen, de még akár parcellaszelektált is lehetett volna, ha elkülönítik a különböző frakciókat. A Fürj erőleves, lasagne, fürjtojás fogással kiválóan harmonizált a bor.

Két borszakértő a napon: Herczeg Ágnes és Ercsey Dániel

Bámul, mint borjú az új rozéra

A rozéhoz most már hosszú évek óta Balatonudvariból vásárolják az alapanyagot, mert a saját kékszőlőt vörösbor készítésére használják fel. Körülbelül 50% kékfrankos és 50% merlot, nem áztatják a tételt, hanem rögtön feldolgozzák, tartályban készül. Lazacos szín, egy tartalmas, vállasabb rozénak, epres, málnás, ribizlis, elegáns összképpel. A párosított étel hozzá meglepő volt: a Borjúszűz, zölddiós burgonyahab, gombák olvasva fajsúlyosabb versenyzőnek tűnt, ám becsülettel helytállt a rozé. Ebből is látszott, hogy azért Bakó Ambrus borász keze alól a rozé sem egy kispályás versenyző.

Az étel is könnyedebbre, élénkebbre lett hangszerelve, a fanyar zölddió szeletkék, az omlós borjú, a krémes burgonyahab és a gombák együttese remekül simult a rozéhoz. Bakonyi Milán séf, aki már lassan egy éve viszi az éttermet itt is remekelt. 

Borjúszűz, zölddiós burgonyahab, gombák

Néha túlerőben a chili

Syrah, merlot, kékfrankos hármasból áll a Derű 2020-as bor. A kékfrankos és merlot egybe lett szüretelve, a syrah külön lett kezelve a trióban. Spontán erjesztés, nyitott kádakban, a syrah egy picit járt újhordóban is. Finom szűrést kapott palackozás előtt, csupán 39 mg/l kéndioxid tartalommal akár a natúrborok között is indulhatna. Fiatal még a bor, feketeribizli, szilva, erdei cseresznye, nagyobb test, jók a savak. Nekem ez a párosítás nem annyira jött be: a Brownie, vörösboros szilva, chili, az izmosabb chili szigeteivel kicsit elnyomta a bort.

Tüske Gyöngyi a pincészet kereskedelmi vezetője

Ében 2020-as és a Bor és Piac újra átadta díját 

Budapesten ott voltunk a díj kihirdetésén (katt ide) és a kellemes ebéd után, a pincetúra végén újra Csopakon, otthon kapta meg a birtok a Magyarország Legszebb Kisbirtoka díjat.  A szépen keretezett oklevelet a Bor és Piac főszerkesztője, Bozzai Zsófia adta át. A másik attrakció az Ében 2020-as tétel volt, egy 100%-os malbec. Egy cabernet ültetvényt oltottak át, ez elég sok munkával járt, hiszen a nem malbec hajtásokat folyamatosan le kellett törni. Szűztermésből készült sihederbor, hamisítatlan mélylila szín, nem véletlenül Ében a neve, mert bizony setét ez a bor színre és ízre is, fűszeres, szerecsendiós, szegfűszeges, feketeáfonyás, dohányos, ribiszkés, csokis, kávés jegyek, a tanninok is még érhetnek… 

Ébeni szépség

Mindenki a helyén van

Összegezve a sajtótúrát: nagyon jó élmény volt! A borok, az ételek és a pincészet csapata mind-mind lelkes harmóniában élnek. Érződik a gárdán, hogy a helyükön, vagyis otthon vannak és ezt az otthonos érzést kapja meg az idelátogató. Illetve ne felejtkezzünk meg a fantasztikus panorámáról sem!

Köszönjük Petrányi Pince (máskor is szívesen jövünk) és kívánunk még sok-sok díjat és jó esztendőket!

Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )