A Tokaj-Hegyalja Magasabb Fokon Párlatverseny belülről

A Tokaj-Hegyalja Magasabb Fokon Párlatverseny először került megrendezésre a tállyai Rákóczi-kúriában

Rácz Róbert és Kovácsné Drabant Katalin

Pálinka Szerelmem…

Szeretem a pálinkát, noha nem vagyok (mennyiségben) nagy fogyasztója. Ám tudok érte lelkesedni, hiszen nekem mint főleg borokkal foglalkozónak ez tényleg egy külön világ. Természetesen a WSET-en (Wine and Spirit Education Trust) tanfolyamain is érintettük a közép és felső szinteken a párlatokat, de nem ebben a “túlfűtött” világban mozgok. Kicsit egzotikus érzés, hogy itt az erjedés végeztével felhevítik a matériát, hogy megszülessen a tiszta és kristályragyogású párlat. Az aromák, ízek, illatok, melyek a napsütötte, érett és egyben roppanós gyümölcsöket idéző, bársonyos pálinkában el tudnak varázsolni. Sőt, a különböző törkölypálinkák zamatgazdagsága és hihetetlen mélységei is a kedvenceim. Hiszen a törkölyben olyan illatok és ízek jönnek elő, amely a sima gyümölcsben rejtve marad. Egy új arcát, új karakterét fedezhetjük fel a szőlőnek, egy másik dimenzióba kerülünk át, egy eddig ismeretlen, de mégis otthonos világba…

Nyulasi Gábriel István írása

Pelle László

Felkértek kiemelt média támogatónak

Ezek után érthető, hogy örömmel mondtam igent Badics Kata okleveles pálinkamesternek (a verseny szakmai vezetője és főszervezője) arra a felkérésre, hogy mint kiemelt médiatámogató segítsem a Tokaj-Hegyalja Magasabb Fokon Párlatverseny életét. Hiszen Magyarországnak a párlataiban is ihatóbbá kell válnia! Sőt, az első tervekben úgy volt, hogy egy médiazsüriben (mivel nincs pálinkabírálói végzettségem) is helyet foglalhatok és kóstolhatom a verseny felhozatalát. Izgalommal vártam tehát a verseny napját, november 5-én már reggel 8 előtt együtt pogácsáztunk a társasággal. A beharangozó cikkünkben már beszámoltam a verseny névadásáról (ezért is volt fontos számomra a személyes jelenlét) vagyis a “keresztapaságomról” és egyéb kapcsolódási pontokról. (katt ide!)

Badics Katalin a verseny szakmai vezetője és főszervezője

Még huszonötezer lépés a Kincses Hegyalja Alapítványért

Még nem sejtettem amikor Kata felhívott, hogy mire bólintok rá… Betegségek tették foghíjassá a személyzetet és arról volt szó, hogy néha a verseny alatt nekem is kell majd pálinkát vinnem a bírálóknak. Gondoltam legyen, nem vagyok szégyenlős a munka terén még kiemelt médiatámogatóként sem! Ebből aztán 25.000 lépés lett Tállyán a Rákóczi kúriában, ahol a szobahő mellett is le kellett vennem a zakót. Beleálltam a témába és folyamatosan figyeltem, hogy melyik bíráló készül el a munkájával, ha már kettő volt akkor rohantam a tálcával vissza és bírálati lap és pohár le. A kitöltött dokumentumok az eredménybevitelhez és a használt mintás poharak el és így tovább… Nem erre készültem, de a helyzet azt kívánta, hogy meghozzam az áldozatot a Kincses Hegyalja Alapítványért és a magyar pálinkáért.

Ledő Mónika és Nagygyörgy László

Nagygyörgy Lászlóval a Tokaj-Hegyalja Magasabb Fokon Párlatverseny egyik érzékszervi bírálójával beszélgettünk.

Miben volt más, eltérő a Tokaj-Hegyalja Magasabb Fokon mint a többi párlatverseny?

Ki kell emelnem a hihetetlen jó háttérmunkát, a back office tevékenység tényleg magas fokú volt. Minden más versenyen azt lehet tapasztalni, hogy sok idő megy el azzal néha, hogy teljes készültségben várja a bíráló a mintákat. Amikor sokat kell várni két minta bírálata között, abban is elfárad az ember. Ahhoz tudnám hasonlítani, hogy a sportoló hiába melegít be a pálya szélén, nem végezheti el a gyakorlatát, hanem csak várakozik… Sokkal jobb ha dinamikusan halad a munka, így egyenletesen, jó hatékonysággal lehet végezni a bírálati tevékenységet. A másik nagy előnye volt a versenynek, hogy egységesen, jól bíráltak a résztvevők, kevés visszakóstolásra kellett sort keríteni. Kovács Hagyó András zsűrielnök elmondása alapján, az igen népes szőlőszekcióból csak egy visszakóstolást kellett megejteni, ez egy kimagasló arány! 

Kovács Hagyó András elnök munkában

A párlatverseny melyik szekciója volt a legerősebb? Szőlőben vagy más gyümölcsben találtál gyöngyszemeket?

Azt hiszem, hogy a szőlőszekcióban volt a legerősebb a verseny, ez látszott abból is, hogy a Champion választásnál kb. 10-13 aranyérmes minta volt.  Nagyjából 50 körüli szőlőpálinka volt és mellette még törkölyök. Az aranyérmesek magas hányada is mutatja szőlőszekció erősségét.  

Minta volt elég

Már sok borversenyen részt vettem, nekem ez volt az első párlatversenyem, hogy lehet megőrizni a frissességet, a bírálati koncentrációt ilyen magas (alkohol) fokon?

Természetesen nem isszuk meg a pálinkát, ám a tökéletes bírálathoz egy kicsit le is kell nyelni belőle. Így is felszívódik a nyálkahártyán keresztül annyi alkohol, hogy  kb. 50 minta után elfárad az ember. Nemcsak a szesz a fárasztó tényező, hanem mentálisan,  a folyamatos koncentráció miatt is éri a bírálót a terhelés. A versenyeken általában a minták 60%-át inkább délelőtt bírálják és az ebéd utánra kerül a többi részük. 

Champion választás

Melyek most Magyarország legerősebb párlatversenyei? 

A legrangosabb magyarországi verseny az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny, ezen a versenyen csak kereskedelmi főzdék vehetnek részt és viszonylag magas a nevezési díj, ez eléggé megszűri a nevezéseket, nem túlságosan magas a mintaszám sem, ami olyan néhány száz szokott lenni. Ezzel szemben a Quintessence Pálinka- és Párlatversenyt ezer feletti mintaszámmal rendezik meg Ongán. A Gyulán megrendezésre kerülő BRILLANTE – Hungarian Spirits Award Nemzetközi Pálinka- és Párlatverseny (majdnem ezer minta) szintén a legrangosabbak közé tartozik. A pálinkát bírálók között versenyenként átfedés van, mindenki bírál szinte mindenhol, ez olyan 80-100 embert jelent.  

Egy versenyen elért jó helyezés felértékeli az adott párlatot?

Választ

Sajnos azt kell mondanom, hogy nem annyira. Viszonylag kevés főzde játszik az abszolút győzelemre és nevez be 25-30 mintát is akár egy versenyre.

Hogy tapasztalod, mennyire fejlődött az utóbbi 30 esztendőben a pálinka- és párlatkultúra? Hasonló forradalmat élt át, mint a borágazat?

Én részt veszek már a pálinkakultúrában elég mélyen úgy 15 éve. Messze nem ott tart még mint a borkultúrának a fejlődése, van még mit javítani, de a dinamizmusa tagadhatatlan. Nagyjából azt mondhatjuk végre elértünk oda, hogy a fogyasztók egy jelentős része meg tudja különböztetni a hibás és a nem hibás pálinkákat. Egy aranyérmesről mindenki úgy véli, hogy az egy jó pálinka. A finomságokat, az előpárlatosság vagy az utópárlat jelenlétét már nem mindenki ismeri fel. Ez a fajta “pálinkatudás” még nem annyira populáris, mint talán a boroknak hétköznapi elemzése. A boroknál sokkal több az irodalom, a támogatás és a marketing pénzek jelenléte. 

Kiválasztottak

Mi most a trend a pálinka és párlat fronton, mi az amiért lelkesedik a honi fogyasztó és pálinkamester egyaránt?

Csökkenő tendenciát mutat a pálinka eladhatósága. A pálinkát sújtó adóterhek mellett fogyatkozik a fizetőképes kereslet is. A gyümölcsök ára is az egekben és nem versenyképes a minőségi pálinka a költségek miatt. Kicsit elfáradtak a pálinkások, nemigen bírják a versenyt a többi tömény szeszes itallal. Anyagi nehézségekkel küzdenek a főzdék és így átnyergelnek más italok gyártására. A legnagyobb divat most a gin készítése, 15-20 főzde indult meg ezen a vonalon. Sok az egyéni receptúra és megjelentek az eszenciákkal operáló termelők is. A fogyasztó ugyanolyan áron kapja meg a gint és a pálinkát is. A különbség, hogy a pálinkán jóval kevesebb a haszon. Tele vannak a pálinkások pálinkával, a korábbi évek termékeivel, amelyeket nem tudnak eladni. Kevesen tudnak igazán jól megélni a pálinkából a kereskedelmi főzdék közül…

Borúra jöjjön egy kis derű!

Nagygyörgy László egy kissé borús képet festett a pálinka- párlatjelenről, ám ebből a verseny alatt mit sem tapasztaltunk. 173 minta került lebírálásra, majd a végén pedig a Champion díjasok kiválasztása zajlott le team-munkában. A folyamatos mintahordásban szerencsére maradt egy kevés idő, hogy beleszippantson az ember néhány tételbe, esetenként néhány korttyal kiegészítve a szakmázást. Voltak kifejezetten tehetséges tételek is, de volt olyan minta is amelyik nagyon titkolta ezt. Élesztős, tompa, jellegtelen és egyéb versenyzők is felbukkantak, de természetesen szépség is megjelent, a gyönyörűséges párlatok formájában. Tanulságos volt a verseny minden téren és a vacsora után bizony nem kellett altató, de még másnap sem!

Szeretettel jelentjük a párlatversenyről!

Badics Kata, Szakmai vezető és főszervező szavait idézzük meg itt az írásunk végén: “Szeretettel jelentjük, hogy az első „Tokaj-Hegyalja Magasabb Fokon” Pálinka/Párlatverseny 2022  a legnagyobb rendben zajlott… Nagyszerű szakemberek a minősítésben, szakmai hozzáértés az előkészítésben és az értékelésben. 173 minta, amely regionális versenyünk előzetes várakozásait jóval felülmúlta… A borvidékhez méltó arányban a szőlők, törkölyök, egyéb szőlőalapú termékek részvételével. Tállya kiváló helyszínt biztosított az egész napos felelősségteljes feladathoz! Köszönet a Kincses Hegyalja Alapítvány  szervező munkájáért, köszönet az előkészítőknek, a bírálóknak és értékelőknek, az önkéntes segítőknek! Főként bizalom és hála a párlatmintákért minden nevezőnek!”

Hamarosan találkozunk a Tállyai LIBADALOM-HUNGARIKUMOK találkozása eredményhirdetésén, amikor mindenre fény derül! November 12. – 16 óra, Tállya, Mailloth-kastély

Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )