Vingardium a Bálnában

A Vingardium idén a Bálnában került megrendezésre

Mi a Vingardium? 

“A VINGARDIUM Borliget egy zöldben borozgatós, felszabadultan bulizós, gyerekkacajtól hangos, játékos és ugyanakkor ínyenc pesti fesztivál, amely immáron harmadik alkalommal várja a borok, a gasztronómia, valamint a zene szerelmeseit.”

idéztük fel a 2018-as sajtóanyagot, tehát az első fesztiválra 2016-ban került sor.

Nyulasi Gábriel István írása

Keresztesi Zoltán (Winehub) és Bodóczi Ildikó (Vingardium)

Bodóczi Ildikóval beszélgettünk, a Vingardium rendezvények főszervezőjével.

– Hogyan született meg a Vingardium ötlete?

Sétáltunk az Erzsébetligetben, és megfogalmazódott, hogy ennél ideálisabb hely nincs borfesztiválra. Egy gyönyörű ősfás sétány a színház előtti térrel…. Magunk előtt láttuk, ahogy az emberek sétálnak, ücsörögnek, beszélgetnek, közben borozgatnak, a gyerekek játszanak, este mindenki együtt bulizik. Igazi családi programot lehet e köré szervezni. Ehhez természetesen kellenek jó gasztro kiállítók, és a borozáson kívül más lehetőségek is. Nálunk egy egész napot el lehet tölteni, annyi kiegészítő program van. Ha pedig az emberek több időt töltenek együtt, akkor az lehetőséget ad a kikapcsolódásra, egymásra hangolódásra, a közösség építésre. Olyan közönséget szerettünk volna, akiket a kulturált borfogyasztás, a borok és borászok iránti nyitottság és érdeklődés mozgat. A négy év alatt úgy érezzük, hogy jó nyomon vagyunk. Sok a pozitív visszajelzés a borászatok részéről, hogy nagyon kedves, szimpatikus emberek jönnek el hozzánk. Így sok a visszatérő borászat is.

– Miért került most be a Bálnába a Vingardium?

A covid miatt mi is megtorpantunk. És mivel nekünk a fő tevékenységünk nem a boros rendezvény vonal, így ez volt az, amit a leglassabban építettünk vissza. Viszont minél többet hagy ki az ember, ez annál nehezebb. Aztán jött egy megkeresés a Bálnás rendezvény megszervezésére, és itt is a helyszín volt az, amibe beleszerettünk. Onnan már beindult a fantáziánk, tele lettünk ötlettel. 

Megtetszett az a megoldás, hogy a kertvárosi, nyár eleji, fűben fekvős családi rendezvény mellett (nem helyett!), legyen egy őszi, városi, kicsit elegánsabb, kóstoló eseményünk.

A két rendezvény célcsoportja nem teljesen ugyanaz. Mi azért hiszünk abban, hogy ha van két rendezvényem, ami fő értékeiben hasonló, akkor a belvárosiakat is ki tudjuk csalni a szabadba, és a kertvárosiakat is be a belvárosba. A fiatalabb korosztály is megszereti azt az életérzést, amikor egy pohár borral fekszem a hintában, és az idősebb korosztály is ráhangolódik egy DJ-s bulira. És végül is ezzel megint csak embereket hozunk közelebb egymáshoz.  Reméljük, hogy akik most ott voltak a Bálnában, azokkal júniusban (szerk.: 2023-ban) mind találkozunk majd az Erzsébetligetben.  

– Mi alapján választottad ki ezt a két tucatnyi pincészetet?

A Vingardiumon sosem volt igazi rendezőelv. Minőségi elvárás viszont igen. Szeretjük a sokszínűséget – vannak nálunk kis pincészetek, akik ritkán járnak rendezvényekre, de szívesen eljönnek hozzánk a nagy nevek is. Minél több borvidéket szeretünk megmutatni. Volt olyan év, ahol egy adott borvidékről nagyon nagy túljelentkezés volt, így onnan már nem fogadtunk más borászatot. Aminek legjobban örülünk, hogy vannak olyan pincészetek, akik évről évre ott vannak a Vingardiumon. Amikor megtudták, hogy idén a Bálnába jövünk, nem volt kérdés, hogy ide is velünk tartanak.  

– Bevált az új helyszín, elegen kortyoltak a Bálnában?

Igen. Ezt kicsit „pilot”-nak is szántuk. Volt pár álmatlan éjszaka előtte, hogy vajon sikerül-e az igazi Vingardium rajongókat behozni a városba, illetve hogy eljutunk-e az új célközönséghez is. De elégedettek vagyunk. Látjuk hogy mi az a pár apróság amit lehet jobban, hogy merre tudunk még fejlődni, és azt is, hogy milyen látogatókat érdekelhet még a program. A Bálna pedig ideális helyszín akkor is, ha fejlődni akarunk még.

– Mitől lesz jó egy rendezvény igazán, azonkívül, hogy elegendő a látogatók száma?

Akkor ha a vendégek és a kiállítók is elégedettek. Külön-külön oda kell rájuk figyelni. Szervezőként akkor csináljuk jól, ha tudunk a vendég fejével gondolkodni. Mi alapvetően üzleti rendezvényeket szervezünk. A borfesztivál mindig kicsit a komfortzónából való kilépés számunkra, de nagyon élvezzük. Fontos, hogy a vendég ne érezzen abból semmit, hogy mi a háttérben dolgozunk. Mi szeretünk mindig behozni valami apróságot, vagy különlegességet, legyen az egy dekor- vagy egy programelem, ami úgy ad hozzá hogy szinte észre sem veszik a vendégek.  

– Honnan a kötődésed a borokhoz?

A férjemmel van egy saját tokaji borászatunk. Ezért elég sokszor járunk boros rendezvényekre, és így kialakult a fejünkben, hogy milyen hangulatot szeretnénk megvalósítani a saját rendezvényeinken.

– Milyen boros programokban gondolkozol még a Vingardiumon kívül?

Vidékről is kaptunk megkeresést, hogy tartsunk Vingardiumot, így nem kizárt, hogy bővül a paletta, de összességében nem célunk, hogy komoly szereplői legyünk a boros rendezvény piacnak. Ezeket nagyon szeretjük, de pont elég. Van még egy üzleti borklubunk, amit évente négyszer szervezünk 30-40 fő részvételével, ahol mindig más pincészet mutatkozik be, és mindig más üzleti vagy közéleti témáról beszélgetünk, de ezt is inkább szerelemből csináljuk. A boros szakmába nagyon bele lehet szeretni.  

Romantikus fények és diszkózene és eltűnő pohár

Jól ismert boros nevek és ismeretlenek a Cet belsejében. Jókedvűen kortyolt a publikum és mi is. Hangulatos a Bálnában borozni, voltunk már itt. Kiöntőkből nem volt sok, volt ahová hordani kellett a szájban a kortyot. Mondjuk tényleg, aki nagyon szakmaira veszi magát miért nem készül legalább köpővel? (én otthonhagytam) Jó ha van azért kiöntő, nemcsak a szakmának, hanem a józanabb életűeknek, vagy májukat féltőknek. No, ne legyünk rosszmájúak, a Bálnában félhomály uralkodott, amely ápolt és eltakart. A toaletten a fűtőtestre helyezett poharamat lenyúlták 53 másodperc alatt. Ez kisebb rekordnak számít, ám azt soha nem tudom meg, hogy mindez valóban tolvajlás volt vagy csak egy ügybuzgó takarító műve. Szépen szólt a zene, a koncert is igényes volt, a fények, a spotlámpák találékonyan világították meg az emberek arcát, ez talán a fotósok rémálma is lehetett. Kicsit munkásabb volt a jó beállítások megkomponálása…

Harsányi 2015-ös száraz Szamorodni

Jöjjön pár bor villanásra, hiszen ezért jöttünk! 

A Harsányi Pincészetet (Tokaj-Hegyaljai Borvidék) régóta ismerjük, voltunk is náluk bortúrán: katt ide! Harsányi Hárslevelű 2021 – egy igazán friss ropogós hárs, lágy hársméz, virágok, szőlő, citrus, a hárslevelű könnyebben értelmezhető oldala. A Harsányi 2018-as Királyhegy Furmint igazi ásványos nagyágyú, ropog a nyelvünk alatt a vulkáni tufa, körte, alma, masszív savak. Harsányi 2015-ös száraz Szamorodni jó savak, nagyobb test és mindent lebíró gombaorgia, alkoholédesség, ásvány a háttérben.

Kovács-Harmat Cabernet franc-nal (2020)

Kovács és Harmat együtt

A Kovács-Harmat Pincészetet (Villányi Borvidék) még nem ismertük, szimpatikus fiatal párocska mérte a bort a standon. Több, mint 8 hektáron gazdálkodnak. Kipróbáltuk a reduktív tételeket, talán egy kicsit már kifogyott a belőlük a szusz, a 2021-es irsai tartotta magát.  Ellenben a Cabernet franc-nal (2020) amely egy izmos testű borocska, sűrűbb textúra, gyümölcsös, fekete cseresznye, ribizlis, csokis, kávés, vagány kis szűztermés. 

Gobri Pincészet SKR 2019 Zöldveltelini

Gobri Vitéz télen nyáron!

A Gobri Pincészet (Mátrai Borvidék) sem nagyon került fel nálunk a térképre, tudtunk róla, hogy vannak (a Borsmenta áldozatos munkája révén), de nemigen kortyoltuk boraikat. Ezután már fogjuk, sőt! A Gobri Pincészet SKR 2019 Zöldveltelini – számomra az év egyik legjobb zöldveltelinije volt. Ludányi Gábor borász/tulajdonos munkáját dicséri, akit a gyermekkorában Gobri Vitéznek nevezett el az egyik rokon, innen a pincészet neve. A borról: Hasít a spontán erjedt, hordós, szűretlen, sur lie, nagy test, rafinált egyensúllyal elbűvölő krémességgel. Mindene gyönyörűséges, illat-zamatban ánizsos, herbás, citrusos, lime, narancsvirág, körte, dinnye, lédús sárgaszínű gyümölcsök tobzódnak, szép a fa, feszes, réteges, hosszú lecsengésű.

Haraszthy Pincészet (Etyeki Borvidék) Öreghegy brut 2016

Ki az a Winehub?

Sok dolgot nem tudhat meg róluk egyszerű földi halandó, borral kereskedtek eleinte nagy elánnal. Úgy 2022.08.08-án bontottak vitorlát nagy lelkesen, nagy standdal voltak kint a Budapest Borfesztiválon. Az ex-Borbázisos Keresztesi Zoltán is hozzájuk igazolt, ő említette, hogy náluk kerül sor(t) az idei Magyar Sommelier Bajnokságra (lesz cikk, egyelőre várjuk az egyik helyezett válaszait). Azt kicsit furcsáljuk, hogy egy alig három hónapja üzemelő brand megengedheti magának, hogy már 2 hete ne kommunikáljon a facebook-on. A standjuknál a Bálnában egy igazán szép Haraszthy Pincészet (Etyeki Borvidék) Öreghegy brut 2016 Méthode Traditionelle pezsgőt kortyoltunk. Gyönyör bubiszerkezet, lime, alma, frissessége és némi kekszes toastosság. Bármikor innánk belőle! 

Hiába a Kopár az Kopár… 

A Csányi Pincészet elődjét Teleki Zsigmond alapította 1881-ben. Teleki Zsigmond iránti tiszteletből palackozzuk népszerű borainkat Teleki néven.Teleki Kopár super prémium Cabernet franc 2017 Készítése: 60 %-a első-és másodtöltésű 300 literes francia barrique hordókban, 40 %-a 300 literes, magyar tölgyfából készült, első töltésű hordókban érlelődött 39 hónapig.(csanyipinceszet.hu) Gombás, ásványos, bakelites, meggyes, fűszeres, gyönyörűséges tercier aromák igen kerek palackbuké és kerek a bor is, capuccino és finoman hordós aromák, hiába a Kopár az Kopár… 

Teleki Kopár super prémium Cabernet franc 2017

Ez a leányka nagyon fekete!

Orbán Dániel, a Dominium Pincészet borász/tulajdonosa már régi ismerősünk. Filozófiájával tökéletesen egyetértünk: “Csak kézzel, ládákba szüretelünk, a termést válogatjuk, a vörösbort kádakban, hagyományos, 15-30 napig tartó csömöszölés mellett erjesztjük, majd magyar tölgyből, magyar kádár által készített fahordóban finomseprőn érleljük.” (dominiumwine.com) Dominium feketeleányka 2020 (Mátrai Borvidék) Illatra picit billeg az illósság mezsgyéjén. Annyira cigánymeggyes, hogy ez adja a buké heveny savasságát. Roppant élénk savakkal meggyes, kicsi fekete cseresznyével. Jóivású, harmonikus tétel, könnyed, lágy tanninszerkezet, közepes testtel. A szárazpróba cseresznye gyümölcsvelő és egy kis füstös meggyesség. 

Dominium feketeleányka 2020 (Mátrai Borvidék)

Syrah, Syrah Te mindenem!

„Bizonyos szőlőfajtáknál (Kékfrankos, Merlot, Syrah) egyre inkább áttérünk a nagyobb hordókra, hogy megőrizzük a gyümölcsösségüket. A fás hangsúly elkerülése érdekében többnyire harmad- negyedtöltésű barrique hordókat használunk.” heumannwines.com

Barusz Bernadett és Heumann Pincészet Syrah 2015

Heumann Pincészet Syrah 2015 – 7 éves bor és nem félek kijelenteni, hogy a csúcsán van ez a syrah. Számunkra az év kiemelkedő syrah élménye, egyszerűen iskolapélda, de még annál is több! Annyira arányos és erőteljes syrah, egy hamisítatlan syrah, dohány, feketebors, szilva, fahéj, kiváló savak, nem érződik rajta a kor, hiszen vibrál ez a bor, ami a 7 évét mutatja az a kerekség, összeérettség. Bársonyos tanninok, formás test, jó savak, mi kell még? Még egy pohárral! 

Hosszú cikk lett ez is, de megyünk még…

Ne haragudjon a kedves olvasó, hiszen hosszú cikk lett ez is. Interjú és kóstolási jegyzet, sok ez így együtt. De megérte elolvasni, aki eljutott idáig, az megérdemel még egy pohár bort. A Vingardium is megérdemli a létezést, szóval Vingardium, kérem folytassa! Mi szívesen megyünk, köszönjük a meghívást!

Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )