Évzáró Bársonyos BorMozi 

A Bársonyos bőrrel Bormoziztunk novemberben…

A nyugati sekélyes dekadencia

Mi történik ha nagyon unatkozik és esendő egy középkorú irodalmár? Beleszalad néhány kalandba, de mivel már régen volt agglegény meglehetősen ügyetlenül kezeli a számára új helyzetet. Egy végtelenül egyszerű már-már sablonos sztorival rukkoltunk elő a Truffaut film (Bársonyos bőr 1964.) formájában. Valószínű, hogy ezért is mehetett át a film a kommunista diktatúra kádári puhaságán. A szocialista erkölcsökre ügyelő cenzorok bizonyítva látták, hogy lám-lám a fejlett nyugat micsoda egy fertő. Ahol családos férjek csapják a szelet a független ifjú hölgyeknek. Ebből semmi jó nem sülhet ki, vagy mégis?

Nyulasi Gábriel István írása

Carassia Rosé Brut Magnum (Erdély-Szilágyság)

Világbajnok pezsgővel kezdeni jó!

Champagne és Pezsgő Világbajnokság (CSWWC) 2022 aranyérem – Kárásztelek Pincészet – Carassia Rosé Brut Magnum (Erdély-Szilágyság)A Szilágysági birtoktól: Id. Gál Tibor útmutatásából négy barát alapította és kezdettől fogva a pezsgőre fókuszálva vitte nemzetközi sikerre a kárászteleki pezsgőbirtokot. A szilágysági dombvidéken 22 hektárról, pinot noir, chardonnay és pinot blanc fajtákból készül tradicionális pezsgő, amihez borok és asti gyöngyözők is társulnak. Hogyan készült a világbajnok? A világbajnoki címről itt írtunk katt ide!

Két év seprős érlelés után, 5 g/l dosage-zsal degorzsálta a pince a 2018-as évjáratú alapborát. Pinot noir alap egy kevés pinot meunier-vel, 10-10% chardonnay és pinot blanc, valamint 10% vörösbor pinot noir formájában. Milyen a tétel? Gyönyörű lazacszín, ropognak a piros-bogyósok, szamóca, málna, ribizli, a frissesség mellett ott vannak az érlelt jegyek is egy kis kekszes toast, kenyér, némi ásványos kesernye, pici sósság, a buborékok is rendben, pont jó a pezsgés. Elegáns, rétegesen harmonikus tétel, megfelelő finissel.

Pajzos száraz cuvée 2020 (Tokaj)

Egy belépő Pajzos Tokaji…

Második megálló Tokaj-hegyalja…A tavaly 30 éves Pajzos Tokaj, hegyalja északi partjának ékköve. Az itt található terroir rengeteg lehetőséget rejt magában. Megbízhatóan és kiemelkedő minőségben készítenek alapboroktól a csúcsborokig tételeket. Laurent Comas már 8 évet volt birtokigazgató, az ő személye volt a garancia a borászat folyamatos innovációjára. A podcastet itt tudod meghallgatni amelyet vele készítettünk: katt ide!  

Időközben átvette a vezetést Kolozsváry-Kiss Árpád, aki szeretné folytatni a cég eddigi menetelését. A Pajzos Zrt. borait a bodrogolaszi Pajzos és a sárospataki Megyer dűlők prémium terméséből készítik. Pajzos száraz cuvée 2020 (Tokaj) A mindennapok hegyaljai bora, nem sokat változott a legutóbbi kóstolás óta: kellemesen zöldalmás, körtés, fehérvirágos, közepesen élénk savkészlettel és finom ásványossággal megspékelve. Fröccsben vagy magában is kiváló nyári bor.

Kalandok földön és levegőben…

Elindul a film, és Pierre Lachenay is a kalandok útján. Vagyis elkezdődik a kis szeretői viszonya Nicole-lal, az ifjú stewardesszel. Nicole-t  az a Françoise Dorléac alakítja, (Catherine Deneuve testvére) aki tragikus hirtelenséggel meghalt autóbalesetben 25 évesen 3 évvel a Bársonyos bőr bemutatása után 1967-ben. Szép képek, az ügyes irodalmár egyre ügyetlenebb a szeretői kapcsolatban. Válófélben, miközben a bársonyos bőrű légikisasszonyra szeretne építeni…

Weingartner Harsch 2021 (Somló)

A Somló természetes arca

Weingartner Olivér Ausztriában szinte a nulláról indulva az osztrák Bründlmayer Birtoknál szépen menetelt a ranglétrán és egészen a szőlészeti vezetőségig vitte. Rengeteg tapasztalatot gyűjtött a bioborok világában és ezt nem rest felhasználni a saját brandjében sem. Jelenleg a Somlón készíti a Weingartner borokat a lehető legtermészetesebb vonalon. A podcastet itt tudod meghallgatni amelyet vele készítettünk: katt ide!  

Weingartner Harsch 2021 (Somló) A bor készítése igazán fordulatos volt, de mint látjuk a későbbiekben, megérte az igyekezetet. A tétel  25%-a 2 hétig héjon volt erjesztve és a 75%-a pedig egész fürtös préselést kapott. Majd 2 hét után fejtették össze és az erjedés befejeződése előtt 300 liter egy új fahordóba került, illetve 900 liter pedig tartályba. A palackozás előtt homogenizálta a hordós és a tartályos részt. Fogyasztás előtt érdemes a palackot megforgatni picit a seprő homogenizálás miatt, de mindenki ahogy szereti. Nyáron a megboldogult VinoPiano Borbárban kóstolva a bort még igazán félkész állapotot mutatott, vadul küzdött a bor a hordóval és még nem látszott a küzdelem vége. Szerencsére a BorMozin hihetetlen formát nyújtott a tétel, elegánsan hordófűszerezett, ásványosan kecses hárslevelűt kaptunk. A test masszív, ahogy az alkohol is, de egy cseppet sem bántó. Elegáns már-már kecses a szerkezet, de mégis izmos textúra, illatban-zamatban légies hársmézesség, citrusok, szőlővirág, ásványok sós fuvallatban, és mindezek mellett jólesik kortyolni ezt a Somlait. 

A BorMozi bársonyos hangulata

A Montium Legyesbénye kincse

Ringer Ferenccel, a Tokaj Montiumtól még podcastet is készítettünk, ide klikkelve elérhető: katt ide! Egy kis információ a pincéről a Tokaji borvidék egyik legkevésbé ismert részén, a Szerencs mellett található Legyesbényén tevékenykedő Tokaj Montium már 10 éves múlt. Borászatuk 2012-ben alakult, mikor a három jó barát  arra a döntésre jutott, hogy megvásárolják első szőlőterületüket Legyesbényén. A birtok napjainkban 2,2 ha, melynek gerincét a legyesbényei barna dűlőben lévő területük alkotja és egy kisebb parcella a bekecsi Kozérban. Már régóta jó barátságot ápolnak a Bodó házaspárral – Bott Judittal és férjével Bodó Józseffel -, ismerik a szőlőhöz és a borhoz fűződő kapcsolatukat, szeretik boraikat ezért örömmel fogadják tanácsaikat a szőlőművelésben és a borászatban. Montium Birtok Furmint 2019 (Tokaj-Hegyalja) Az analitikáról: alkohol: 13%, sav: 7 g/l, cukor:6 g/l. A Montium birtok három dűlőjéből, fiatalabb ültetvényekről szüretelt furmint szőlőből készült, tartályban, spontán erjedt. Igazi tőről metszett furmint, a fajta jelleg és a terroir szép ötvözete. Almás, körtés jegyek, citrusos és sós, kovaköves villanásokkal. A markáns savat szépen simítja a 6g természetes maradék cukor.

Montium Birtok Furmint 2019 (Tokaj-Hegyalja)

Kunsági indítás a színváltásban

„Megyeri Szabolcs és Hanti Tamás: két jó barát, egy közös álom és egy közös pince. Pincénk közelében fél hektáron, Ceglédbercelen egy hektáron termelünk szőlőt. Főleg száraz, fehér és rozé borokat készítünk. Cserszegit, Chardonnay-t, Rajnai rizlinget, Irsai Olivért szüretelünk, de a vörösborok kedvelői is találnak kedvükre való Kékfrankost, Cabernet Sauvignont, Cabernet Franc-t és Merlot-t.”

Csevej Megyeri-Hanti Kékfrankos rozé 2021 (Kunság)

Boraik nevei beszédesek: Pillantás, Csevej, Kacaj, Bármikor, Bizsergés… Ezek a nevek a most hatalmát éltetik, a carpe diem-ét, az élvezd az életet. Bármikor fakadj bizsergető kacajra egy pillantás alatt csevej közben…

Csevej Megyeri-Hanti Kékfrankos rozé 2021 (Kunság) A monori Megyeri-Hanti Pince 2021-es Csevej névre keresztelt Kékfrankos rozé bora kirobbanóan epres és málnás illattal indított, amelybe némi licsi és élesztős illatjegy is vegyült, ízében pedig ott volt egy határozott konyakmeggyes karakter, szép lecsengéssel. A bor nem véletlenül nyert aranyérmet az idei Marseille-ben megrendezett, rangos Mondial du Rosé borversenyen. Most a BorMozin egy kis krémes, joghurtos íz és illatjegy is keveredik a borba, ez tökéletesen lefedte most is a bort…

Szentpéteri Borpince Néróban is rozé!

A podcastet itt tudod meghallgatni amelyet, a pincészet képviselőjével Szentpéteri Flórával készítettünk: katt ide!

“Családi pincészetünk három generáció tapasztalatát öleli fel. 65 hektár szőlőterületünk Kiskőrös és környezetében terülnek el, homokon és löszös alapkőzetű meszes talajokon. Ennek köszönhetően készítjük fiatalos lendülettel bíró, könnyed, üde és kimondottan gyümölcsös, magas minőségű borainkat. Színes fajtapaletta tükrözi arculatunkat.”

Szentpéteri Borpince Néro Siller  2021 (Kunság) A Szentpéteri Borpince tételének beharangozásakor felcsillant a szemem, amikor meghallottam, hogy egy Néró szőlőből készült siller fog a poharakba kerülni. A Néró ugyanis azon kevés csemegeszőlő fajták közé tartozik, amiből hivatalosan vörösbor készíthető. A Kunsági borvidékről származó tétel visszafogott eper illattal indított, ízében a fűszeres és gyümölcsös ízjegyek vajassággal párosultak. Fűszeres bujaság jön a Néróból, nem tudja letagadni, hogy honnan érkezett, nem hiába vannak a felmenői között direkttermő fajták. A Néró is az a fajta, melyet ha megfelelő módon készítenek el, még bírja egy év múltán is a gyűrődést.  

Szentpéteri Borpince Néro Siller  2021 (Kunság)

Veres MaiNyúl

A MAINYÚLban jó ha van MaiNyúl a pohárban! A most már állandó BorMozis helyszínünk a MaiNyúl, ezt kimondhatjuk és azt is, hogy Lesti Zoli remek házigazda. A podcastet itt tudod meghallgatni amelyet vele készítettünk: katt ide! Az este első vörösborát a MaiNyúl Veres 2021-est kortyolhattuk a sorban. A vörösbor Villányi kékfrankosból készült és hét hónapos érlelést kapott fahordóban a tétel. Viszonylag filigrán, színre inkább olyan pinot vagy kadarka külsejű, illatban, ízben érződik, hogy sűrűbb szövésű anyag. Meggyes, fűszeres, vaníliás, ribiszkés vonal, jó savakkal megtámogatva. Az áttetszőbb színvilág a tanninosság alacsony fokával összhangban van. 

MaiNyúl Veres 2021

Könnyűvér folyt a Velencei-tónál

Köllő Zsolt civilben tűzoltó, a velencei parttól nem messze terem a szőlője. A Könnyűvér a pázmándi borászok közösségi bora, száraz, könnyed vörösbor, amely házasítás, pázmándi szőlőből, pázmándi pincében készül. Az alapja kékfrankos, ennek aránya 60-80% kell legyen. A házasítási partnerek tetszőlegesen válaszhatóak. A bor pórusmentes edényben erjed és érik a primer gyümölcsaromák megőrzése érdekében. Könnyűvér, minden alkalomra, nemcsak piroslámpás házaknak! Vidám kis szlogenek és vidám kis veresbor Köllő Zsolt itala. Köllő Zsolt Könnyűvér 2020 (Etyek-Budai) Meggyes, epres-málnás könnyedség, friss savak. A tanninok tényleg csak mutatóban vannak, habkönnyű ez a Könnyűvér. A Jelenlegi kóstoláson a könnyedség abszolút megállja, de a primer jegyek mellett szépen feljöttek a bársonyos szekunder és tercier jegyek is. 

Köllő Zsolt Könnyűvér 2020 (Etyek-Budai)

Kadarkát Szekszárdról

A kadarka a Szekszárdi Borvidék “ősi fajtája”, megjelenését leginkább a 16. századra tehetjük, amikor is a törökök elől menekülő és azoknak szállást készítő rácok hozhatták be a vörösboros technológiával együtt. “Juhász Tibornak hívnak, Szekszárdon születtem és nőttem fel. Borász család tagjaként sok időt töltöttem a birtokon gyerekkoromban, így a szürettől kezdve a borok palackozásáig részt vettem a munkálatokban.” Régóta ismerjük már a pincészetet, Tibor mindig is elkötelezett híve volt a kézműves és igényes borkészítésnek. Tisztelve a hagyományokat egy hamisítatlan garázsborászatot hozott létre borászunk. Pastor Kadarka 2019  (Szekszárd) Ez a vörösbor is spontán erjedt és természetes úton végbemenő almasav bontással készült. Ez a bor nem kapott fát, eltérően a pincészet többi vörösborától.

Ezt a bort még nagyon nem is lehetett kapni. Nálunk debütált és kirobbanó formát mutatott a bor, az egyik leggyümölcsösebb kadarka (ever). Fűszeresen meggyes, cseresznyés illatjegyek csodás eleganciával párosulva. Izmos test, de leginkább a játékos savak játéka ez, hamisítatlan kadarkás jelleg. Feszes bor, harmonikus szépség és még milyen fiatal… A mostani kóstoláson is teljesen jó formában volt, leszámítva némi bubit, ami valamilyen átrendeződést mutat. 

Egy durranás és vége! 

Egy előre megfontolt gyilkosság bontakozik ki a végjátékban, az irodalmár felesége Franca Lachenay egy puskával indul a férje keresésére. Az ok, hogy megtalálta a sután elhagyott tekercs filmet a férje zsebében és a képeket előhívatva meglátta a megcsalatás vizuális bizonyítékait. A szokásos bisztróban Franca egy pillanatig sem tétovázik egyenesen a férjéhez siet és a képeket az arcába vágja majd beledurrant a hűtlen társába a puskával. A férj ráborul az asztalra, a vendégek gyilkost kiáltanak és az asszony leül egy székre, megnyugszik és egy halvány mosoly is átsuhan rajta. Banális vég csattanóval, úgy sejtjük, hogy meghal a férj, a bosszú beteljesítve és a feleség a börtönben végzi. A közös gyermeknek, a cserfes kisleánynak szomorú évei jönnek. Ez aztán a tökéletesen lineáris történetvezetés, semmi flikk-flakk. Teljes ellentéte a Magvető BorMozi filmjének, részletek itt: Katt ide!

Gratulálunk a közönség díjat nyert borhoz: Weingartner Harsch 2021 (Somló)

Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )