Álom BorMoziztunk

Álom BorMozit még nem tartottunk, de éreztük, hogy van még bennünk energia decemberben is.

Sosem volt még Álom BorMozi

Decemberben egyszer megégettük magunkat a BorMozik történetében és évekig tartottuk magunkat ahhoz a szokáshoz, hogy az utolsó hónapot kihagyjuk. Ám most a 2022-es esztendőben úgy éreztük, hogy be kell vezetnünk az Álom BorMozit. Azért álom, mert ez volt a december régi magyar neve. Ezért is kerestünk egy álomszerű filmet, jó egzotikusat, egy japán fantasztikus kalandfilmet. Mielőtt a kávé kihűl, japánul: Kohi ga Samenai Uchi Ni (116 perc, 2018)

Nyulasi Gábriel István írása

Petrányi Gyöngyöző Harmatcsepp 2021 (Balatonfüred-Csopak)

Petrányi folytassa, Csopakabánán pezsdültünk fel…

Indulás, újra első megálló a Csopakabana! Szeretjük a pincészetet, nemcsak Tüske Gyöngyi (exkolléganőnk vele készült adásuk itt található: katt ide!) miatt. A Csopaki borvidék sok-sok balatoni ékkövet tartalmaz. Nemhiába született itt meg a Csopaki kódex, amely elsők között vezetett be szigorú helyi borszabályokat. Már voltak Petrányi borok BorMozin, nem kellett nulláról kezdenünk az ismerkedést. Petrányiék, István és felesége Piroska egy igazi ékszerdobozt teremtettek a csopaki Balaton-parton. Borászat, borterasz, étterem, igazán komplex portfolió és még a borok is jók! Petrányi Gyöngyöző Harmatcsepp 2021 (Balatonfüred-Csopak) Olaszrizling és Sárgamuskotály kovácsolta frigy, jó bubikkal. Nem csodálkozunk, hogy ez az egyik legnépszerűbb tétele a pincészetnek. Jó savak, kellemes bubi szerkezet, nem túl durva, középre tart, harmonikus, szolid gyümölcsök, lehelet muskotály, citrus, alma, körte, fehérvirágok, pici csopaki ásványosság, de amúgy üdít frissít, ez a bor. Írtuk anno és most sem változott a bor a bubik tartják rendesen! 

Meggyes ízorgia bubisan!

Szerettük volna ha Számfira Mihály eljön hozzánk a stúdióba egy kis beszélgetésre. Sajnos ez a projekt az elfoglaltságok miatt nem jött létre, viszont a bor, a friss meggyes elixír megérkezett hozzánk. Nagy Ervin is ezt issza Demeter Csaba egri borász is segíti a projektet.

Samfirelli Cherry Secco 2022 Habzó meggybor

„Van nekem egy jó barátom, a Számfira Mihály… laza, stílusos, könnyed, vagány. Na pont ilyen az ital is amit kitalált. Kreatív, elegáns épp a magyar tenger partjára való. Ha megérjük Hungaricum lesz belőle. Én drukkolok neki. Ahogy a Fellini filmben mondja a trafikosnő: Vegye, vigye!” (samfirelli.hu)

Budapesttől 300 km-re, Békés megyében található 50 hektáros birtokon háromféle meggyfajtát termelnek: Újfehértói fürtös, Kántorjánosi és Érdi bőtermő. A meggy egy csodaszer, vitamin, alvás segítő és még sok-sok pozitív hatása van. Samfirelli Cherry Secco 2022 Habzó meggybor A bor most tényleg fantasztikus formát mutatott, még úgy is, hogy az egyik palack kicsit túlhűtött állapotba került a MaiNyúl hűtőjében és szinte jégkásaként érkezett a poharakba. Fantasztikus meggyes vibrálás, gyönyörű egyensúly, kirobbanó gyümölcsök meggyesen szép savakkal, végre megfelelő mennyiségű bubival. Üdít, frissít és elvarázsol ez a meggyes ital. 

Szigorú feltételek mellett szabad az időutazás

1. Az időutazás során csak olyanokkal találkozhatsz, akik már jártak a kávézóban.

2. Bármit is csinálsz „odaát”, az nem változtathatja meg a jelent.

3. Csak annyi ideig maradhatsz a múltban, ameddig a felszolgált kávéd ki nem hűl.

Igen, ez egy “varázskávéház” szellemekkel és időutazással, ám hiába mész vissza, csak a lelked ápolod vele, mert semmin sem változtatsz vele. A japán néplélek amúgy is elég zárt, a ki nem mondott érzések fellegvára…

Lingó Hibernal 2020 (Bodrogköz)

A Hibernal a Lingótól még mindig a toppon!

A Lingó Pince külhonban tevékenykedő pincészet. Trianon miatt a határon túlra került, mondhatjuk, hogy Tokaj szlovák oldalát (Bodrogköz) erősítik. A Bodrogköz a Bodrog és Tisza folyók közt elterülő természetföldrajzi kistáj, a Felső-Tisza-vidék középtáj része. A magyar–szlovák határ kettészeli, de földrajzilag délnyugaton Tokajtól északkeleten Nagykaposig nyúlik el. Hitvallásuk röviden:  “Szeretjük a bort, a kézműves borokat. Amelyeket szeretettel és legjobb tudásunk szerint készítünk. Minden évben más, mert benne van a természet, az időjárás.” Lingó Hibernal 2020 (Bodrogköz) Mi is ez a Hibernal? „A Hibernal a Vitis vinifera hibrid fehérborszőlő fajtája, amelyet 1944-ben Heinrich Birk fejlesztett ki a Geisenheim Szőlőnemesítési Intézetben.” Nagyon intenzív barackos illat, extra hosszúságban, megfűszerezve a mineralitással. Ízben is mindent elsöprő őszibarackosság, olyan íz és illat amelyet más borban ilyen módon nem tapasztalhat a borfogyasztó. Nagyon örültünk, hogy rábukkantunk erre a pár palackra! Izmos bor, kerek történet, jó savakkal, akár ázsiai ételekhez is. Ez igazán különleges volt Lingó Pince!

Mosoly mosoly hátán

Egy kócos furmint visszatér

Jelenleg 3 hektáron gazdálkodom Tállya, Mád, Rátka határában és szüleimmel együtt műveljük a szőlőket. A lehető legkörnyezettudatosabban művelem az ültetvényeket a boraimat pedig spontán erjesztem kevés ként használok. Terveim szerint a jövőben az ökológiai szőlőtermesztésre szeretnék átállni. .” (devabor.com)

Déva bor Furmint 2020 (Tokaj)  Ez a bor még mindig nyughatatlan, még most sem látjuk, hogy hová tart. Most már kevésbé fedetten, lassabban nyílik mint az átlagfurmint. Vannak hullámok, vannak lyukak a kortyban, szóval még kócoska. A zöldalma, citrusok, méhviasz és némi ásványosság mind illatban és zamatban is jelen. A zöldalma aromatikája az a korai fajta, már éppen fogyasztható nagyon friss és ropogós. Közepes hosszúságú lecsengés, a teste is hasonló, a savak vibrálóan fiatalosak. Dórával készült podcastünket is meghallgathatod: katt ide!

A Kamocsay Prémium Borok megbízhatóak

“A nagyvilág számos látványos visszajelzése igazolta, hogy “Kamó” valamit nagyon jól csinál: 1997-ben Angliában ő az „Év Borásza“, 1998-ban a londoni Wine Challenge-n Cserszegije elnyerte az „Év fehér Bora“ díjat, 2004-ben a Hilltop lett az „Év pincészete“, 1999-ben Magyarországon az „Év Bortermelője“ díjjal honorálták munkásságát.”

 Chardonnay Kamocsay Prémium 2020 (Neszmély)

 Chardonnay Kamocsay Prémium 2020 (Neszmély) Telt, gazdag, vastag és fantasztikusan illatos. Kerekded idomokról, az érett alapanyagról és mély tartalomról árulkodik ez a bor is. Krémes vajas, pici kukorica, gyönyörű egyensúly! Fehér húsú gyümölcsök, hársvirágos, csonthéjasok, ásványosság és egzotikus trópusi mix. Szépen érett nagy fehér bor, izig-vérig chardonnay. Szeretjük!

Gálék rozéja kiállja az idő próbáját

Gálné Dignisz Éva, a Gál Szőlőbirtok és Pincészet borásza kapta meg az Év Bortermelője címet a Magyar Bor Akadémiától 2013-ban, első nőként a díj történetében. Imádjuk a családot a borokat a birtokot, szerintem bortúrázni náluk voltunk a legtöbbet. Gál Pincészet Kékfrankos rozé 2021 (Kunság) Körzővel és vonalzóval megalkotott rozé. Egyszerűen iskolapéldája az elegáns kékfrankos rozénak. Friss és ropogós rozé, nincs benne semmi túlzás, nagyon kecsesen kiegyensúlyozott. Az eleganciája miatt nem válik távolságtartóvá, “rideggé” nagyon is élő és jóivású tétel. Hamisítatlan meggyesség, közepesen érett ribizlivel kiegészülve még most is! Szóval egyben van, jó formát mutatott! 

Gál Pincészet Kékfrankos rozé 2021 (Kunság)

Aranyérmes Eperborral az Álom BorMozin

Az utolsó megálló édes “rozé” gyümölcsbor, egy kis epres varázslat… Sápi Csaba a Sápi Tímea Kézműves Gyümölcsborok alapítója a prémium eperborával a franciaországi Mondial de rose Világbajnokságon aranyérmes lett! Magyarország első kézműves gyümölcsbor manufaktúrája, ami rengeteg munka és családi összefogás eredményeként jött létre. A vele készült beszélgetést itt hallgathatod meg: katt ide!

Sápi Eperbor Rozé 2021 (Csömör) Ebben a borban megállt az idő, a nyári eper foglyul esett benne! A színe is kedves, jóleső eperlé árnyalat. Orrban az édes epervelő áradása. Érett eper, olyan, hogy már kicsattan az érettségtől. Az eper robbanása szájban, teli gyümölccsel, cukrozott eper, de nem gejl, nem esik túlzásba. Különleges csemege, nemcsak eperszezonban, a rozé aranyat kapott Eperbor. A vele készült beszélgetést itt hallgathatod meg: katt ide!

SKR Gobri Gyöngyöstarján kincse

“2008-tól „készítek” bort. Azért tettem idézőjelbe, hogy készítem, mert inkább a bor maga készül-alakul ki, én csak felügyelem és próbálom jó irányba terelgetni. Minden bor külön személyiség külön lény. Mikor lemegyek a pincébe akkor tiszta gondolat és tiszta lélek szükséges, mert megérzi a bor, ha nem olyan ember van ott vele. A borász és a bor között fontos a harmónia.”

SKR Cabernet franc Gobri Pince 2019 (Mátra)

Ludányi Gábor a GOBRI pince borásza, tulajdonosa. (Ő a Gobri vitéz, ez benne van a podcastünkben is) Vele is készítettünk interjút a rádióban, melyet itt hallgathatsz meg: katt ide! Ludányi Gábort a Vingarudium boros rendezvényen ismertük meg és a fehér SKR (zöldveltelini) ragadott meg a borai közül, aztán a rádióban a vörös SKR (cabernet franc) igézett meg minket. 

SKR Cabernet franc Gobri Pince 2019 (Mátra) Dús és sötét már a színe is sötét bíboros, sűrű bor és az illata a vastag, zsíros földet idézi, húsos, érett gyümölcsökkel, feketeribizli, feketecseresznye, feketeáfonya tele élettel, fűszeresen, feszesen. Gömbölyű, érett tanninok az illatban tapasztaltak jönnek zamatban is, hosszú finis és egy kiváló jólihatósággal megspékelve. Gyönyörű bor lett a Gobri pince csúcsvöröse, a cabernet franc egy hihetetlen buja, de mégis jól moderált iskolapéldája a Mátrából. 

Minden álom véget ér egyszer…

Nem lőjük le a poént, vagyis a Mielőtt kihűl a kávé – című japán film befejezését. Időutazás ide-oda csavarok, néha kissé az európai léleknek körülményes kapcsolatok, de jön a karácsony és hőseink sok-sok megoldásra lelnek… Talán nekünk is jól jönne néha egy-egy ilyen utazás, ahol régen elvesztett embereket, kapcsolatokat újra megtalálhatnánk és ezúttal nem bántanánk őket… Bízunk mi is a 2023-ban, hogy jó lesz! Sok boldogságot Mindenkinek! 

Gratulálunk a közönségszavazás győztes borának: Samfirelli Cherry Secco 2022 Habzó meggybor

Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )

Kezdjük a végén, a borsor fordítva…