Furmint Február – Téged vár!

Jó, hogy eszébejutott Kézdy Dánielnek a Furmint Február közel másfél évtizede. A mindmáig az egyik legsikeresebb boros rendezvényre a Furmint Február Nagykóstolóra idén február 2-án kerül sor!

A kétezres években mindenki Furmint Február!

Hihetetlen, hogy ennyi idő eltelt és még mindig Furmint Február! Próbálták másolni, ellopni, megvenni, de a Nagykóstoló megmaradt és végre teljes pompájában virágozhat ismét a borrajongók legnagyobb örömére. A jegyedet itt tudod megvásárolni az idei Nagykóstolóra: katt ide! A tavalyi Nagykóstolón (amely a covid miatt májusra csúszott) debütált az új helyszín és megtudtuk, hogy tényleg februárban az igazi, Kézdy Dániellel, a rendezvény atyjával készült beszélgetésünk itt: katt ide!

Az ihatóbb Magyarországért

Hagyományokhoz híven a Hagyományok Házában a Furmint Február

Közel másfél évtizede merült fel először a furmint szőlőfajta népszerűsítő programsorozat, a Furmint Február gondolata. Ennek keretében februárban szerte az országban – sőt túl a határainkon is – éttermek, borkereskedők, borbárok állítják majd a középpontba a furmintot. A rendezvénysorozat csúcspontja idén is a NagyKóstoló, melyet idén is a hónap első csütörtökén, február 2-án rendeznek meg a budai Hagyományok Házában. A első rendezvényről anno készítettünk is egy kis videót, szinte egy időutazással ér fel a megtekintése: katt ide!

A Nagykóstoló, ahol 200 furmint vár!

Tizennégy évvel ezelőtt, mikor Kézdy Dániel életre hívta a mozgalmat, még valóban méltatlanul kevés szó esett a furmintról. Mára azonban elmondható, hogy mind a borászok, mind a borkedvelő közösség összeköti a tél utolsó hónapját ezzel a rengeteg lehetőséget tartogató szőlőfajtával. Idén azonban végre újra visszatér a sokak által várt esemény, ahol az érdeklődők nem csak 200 furmint közül találhatják meg idei kedvenceiket, de több mint 100 borásszal találkozhatnak, beszélgethetnek az ország számos borvidékéről.

Napjainkban egyre kevesebb olyan nagy kóstoló van, különösen a fővárosban, ahol jellemzően a borász vagy a tulajdonos mutatja be a borokat, a Furmint Február Nagy Kóstoló viszont ilyen – ezért érdemes eljönni és első kézből ismerkedni kiváló emberekkel, izgalmas történetekkel és a nagyszerű borokkal.” – mondta el Kézdy Dániel főszervező.

A 13. Furmint Február Nagy Kóstolóra a borászatok túlnyomó része nem meglepő módon ezúttal is a Tokaji borvidékről érkezik a Hagyományok Házába. A Somlói borvidéket és a Balaton-felvidéket is minden évben szép számmal képviselik. Érkeznek mátrai, sőt határon túli furmintok is, de idén debütálnak a soproni borvidék jeles képviselői is boraikkal. A Kárpát-medence több pontjáról érkeznek a szakmatársak, mert így nem csak a fajtát lehet részletesebben felmérni, a hozzá fűződő dilemmákat megbeszélni, hanem új szakmai kapcsolatok is kialakulnak.

Nemzetközivé vált a Furmint Február!

A szervezők külön is büszkék arra, hogy a kezdeményezés és a találkozás híre már szerte Európában hasonló rendezvények életre hívására ösztönzik a furmint kedvelőit. Olyan nagy városokban is hirdeti a Furmint mozgalom a magyar borok nagyságát, mint London, Párizs, Temesvár, Berlin, vagy Edinburgh.

sajtóanyag alapján (x)

Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )