A 2022. Év Bortermelője – Figula Mihály, Balatonfüred-Csopaki borvidék

A 2022. Év Bortermelője díj nyertese: Figula Mihály, a Balatonfüred-Csopaki borvidékről.

Koch Csaba a Magyar Bor Akadémia elnöke

Az „Év Bortermelője Magyarországon 2022” a borászok Kossuth díja

2022. december 8-án 12 órakor, a FELIX Kitchen & Bar-ban, sajtótájékoztató keretében kihirdették a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője Magyarországon 2022” cím, a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés nyertesét. 

“Koch Csaba a Magyar Bor akadémia elnöke többször is kihangsúlyozta, hogy ez a díj a magyar borászok Kossuth díja!”

Figula bor

Az ihatóbb Magyarországért

Mi már borítékoltuk az Év Bortermelője eredményét.

Legrégebben az ötös fogatban Figula Mihály (Balatonfüred-Csopaki borvidék) van (6. alkalommal), ő már 2017 óta esélyes. Azóta, akikkel Mihály együtt indult a díjért 2017-ben, már mind megkapták a címet vagy kimaradtak a további jelölésekből. Győzelme az első második generációs duplázást jelentené, az atya után most a fiú nyerne. Hiszen a díj történetében ő lenne az, aki atyja után, a tragikus hirtelenséggel (2008-ban) elhunyt id. Figula Mihály (Év Bortermelője 2000.) megszerezné a megtisztelő címet. Talán nem kell 9 évet várnia a győzelemre, mint Borbély Tamásnak, aki mellé 2020-ban leraktuk a voksunkat. Esélylatolgató cikkünk itt: katt ide!

A 2022. Év Bortermelője – Figula Mihály, Balatonfüred-Csopaki borvidék

Figula Mihály első nyilatkozata a díj birtokosaként

Nagyon szépen köszönjük! Elsősorban a csapatomnak szeretnék gratulálni. Bár ez egy egyéni díj, de mi tizenhárman dolgozunk együtt, hogy megfelelő minőségű borok kerüljenek a pincébe. A kollégák éppen most is teszik a dolgukat, éppen a metszés folyamata zajlik és egyébként palackozásra készülünk. Mindenki dolgozik, én meg itt pezsgőzöm. Nagyon nehéz a munkaerő helyzet, egyre kevesebb olyan ember van, aki hajlandó kora reggeltől késő estig keményen dolgozni. Már-már azt is megkockáztatom, hogy az effektív munka kellemetlennek vagy cikinek számít sokak szemében. Az én kollégáim nagyon tudatosan készülnek arra, hogy minél jobb borokat készítsenek és szinte mindenki a Kertészeti Egyetemen végzett. Kifejezetten büszke vagyok rájuk, nélkülük ez a borászat nem müködhetne ilyen magas színvonalon. 

Az ötösfogat

A csapatkapitányt nem Cristiano Ronaldonak hívják 

Nyilván van nálunk egy csapatkapitány, akit nem Cristiano Ronaldonak hívnak, hanem Ő az én Édesanyám! Ő így már kétszeresen Év Bortermelője, mert ahol most ez a család tart, azt neki köszönhetjük! Ő az igazi “Mamma”, aki félszavakkal vagy egy tekintettel is el tud bennünket igazítani. Nyilván a legtöbbet neki köszönhetünk és a Családnak, a testvéreknek, unokáknak… A gyerekek a legnagyobb motivációi a munkának és ők eltűrik azt, hogy nem vagyunk klasszikus szülők. Bennünket egy szüret idején nemigen lehet otthon megtalálni vagy ha otthon vagyunk akkor használhatatlan állapotban. Fizikailag ott van az ember, de lelkileg a pincében. Nem nagyon tudunk ebből kikapcsolni. Mindig irigyeltem azokat, akik úgy tudnak nagyot alkotni, hogy nem látszik rajtuk a koncentráció.

„Mi megyünk tovább ezen az úton, nyilván ez a borvidéknek egy óriási lehetőség újfent. Talán egy kicsit jobban Balatonfüred-Csopakra kerül a fókusz, sok az új fiatal, feltörekvő borász is.”

Köszönjük a lehetőséget, köszönöm a feleségemnek, hogy elvisel. Illetve a végén engedjétek meg, hogy gratuláljak a fodrászomnak is!  

Gratulációk fogadása

Aki gyerekkorában medve akart lenni – de szerencsére borász lett

A 2022. Év Bortermelője díj nyertese: Figula Mihály, a Balatonfüred-Csopaki borvidékről. Aki személyesen ismeri Misit tudja, ha borokról van szó, nagyon komolyan beszél, egyébként pedig egy rendkívüli humorérzékkel megáldott fiatalember. Ha megkérdeznénk tőle, milyen pályára készült, csak annyit mondana: „Gyerekként medve akartam lenni, végül borász lettem.” Vajon kire legbüszkébb a családjában? Egyértelműen mindenkire, de a békesség kedvéért inkább a lányokra. Hogy melyik a kedvenc évjárata? Természetesen 1993, mert minden akkor kezdődött.

“A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó, kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható.”

A Figula sztori a kezdetektől…

A dédapa, Tolnay István a 19. század legtekintélyesebb borosgazdái közé tartozott. A tőle származó szőlő és bor iránti szeretetből táplálkozva a Figula Pincészet kemény munkával, lemondásokkal és hatalmas szorgalommal mára a legismertebb magyar borászatok közé került. A pincészetet az édesapa, Figula Mihály alapította, építette fel, akit szintén az Év Bortermelőjévé választottak 2000-ben, éppen abban az évben, amikor fia, Misi megszerezte szőlész-borász diplomáját. Miután édesapja hirtelen elhunyt, az akkor huszonéves fiatal hirtelen családfővé vált: egyik napról a másikra kézbe kellett vennie a birtok irányítását. Hatalmas felelősséggel a vállán, rengeteg munkával sikerült a családnak megtartani és tovább fejleszteni a virágzó borászatot.

A Figula szőlőskertek a pincészet hat kilométeres körzetében találhatók, összesen harminc hektáron, ahol a klasszikus értelemben vett terroir gazdálkodás folyik. Misi igyekszik mindent a legmagasabb szinten művelni, fontosnak tartja a dűlők terméseinek szeparált kezelését, természetesen szigorú hozamkorlátozás mellett.

A díjért versengők közül, a jelölés során az öt legtöbb szavazatot kapott borász (ABC sorrendben):

Figula Mihály (Balatonfüred-Csopaki borvidék) A GYŐZTES

Günzer Tamás (Villányi borvidék)

Lamport József (Egri borvidék)

Liptai Zsolt (Pannonhalmi borvidék)

Vesztergombi Csaba (Szekszárdi borvidék)

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )