Ki legyen az Év Bortermelője 2022-ben?

Jövő héten csütörtökön derül ki, hogy ki lesz az Év Bortermelője 2022-ben

Most is öt jelölt közül kerül ki az Év Bortermelője

Az év végéhez közeledve a borász szakma és a magyar bor iránt érdeklődő közönség egyaránt nagy izgalommal várja, hogy kiderüljön, ki nyeri el Magyarország legrangosabb borászati elismerését, az „Év Bortermelője” címet 2022-ben. Lezárult a díj jelölési szakasza, ahol közel 850 megszólított borász, borszakíró, szakértő, oktató, étteremvezető, sommelier és séf véleményének összesítése után a Magyar Bor Akadémia kihirdette azt az öt legtöbb szavazatot kapott termelőt, akik esélyesek a végső győzelemre. 

A győztes kilétére december 8-án, sajtótájékoztató keretében derül fény, amikor is összesítésre kerülnek a Magyar Bor Akadémia tagjainak szavazatai.

Az idei jelöltek abc sorrendben a következők:

  • Figula Mihály (Balatonfüred-Csopaki borvidék)
  • Günzer Tamás (Villányi borvidék)
  • Lamport József (Egri borvidék)
  • Liptai Zsolt (Pannonhalmi borvidék)
  • Vesztergombi Csaba (Szekszárdi borvidék)

Nézzük meg az esélyeket: Év Bortermelője 2022

Legrégebben az ötös fogatban Figula Mihály (Balatonfüred-Csopaki borvidék) van (6. alkalommal), ő már 2017 óta esélyes. Azóta, akikkel Mihály együtt indult a díjért 2017-ben, már mind megkapták a címet vagy kimaradtak a további jelölésekből. Győzelme az első második generációs duplázást jelentené, az atya után most a fiú nyerne. Hiszen a díj történetében ő lenne az, aki atyja után, a tragikus hirtelenséggel (2008-ban) elhunyt id. Figula Mihály (Év Bortermelője 2000.) megszerezné a megtisztelő címet. Talán nem kell 9 évet várnia a győzelemre, mint Borbély Tamásnak, aki mellé 2020-ban leraktuk a voksunkat. (katt ide!)

Günzer Tamás (Villányi borvidék) és Liptai Zsolt (Pannonhalmi borvidék) egyaránt 2019-ben „kerültek be a körbe”, vagyis mindketten 4. alkalommal állnak a végső szavazás elé. Lamport József (Egri borvidék) és Vesztergombi Csaba (Szekszárdi borvidék) a két „új fiú” a képletben, ők idén először kerültek be a jelöltek közé. Ily módon Figula Mihály győzelmi esélyei a legnagyobbak, de ért már minket meglepetés a Magyar Bor Akadémia döntései után.

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )