I láva Gyöngyöspata I.rész

I láva Gyöngyöspata – Hetedik Gyöngyöspatai Vulkanikus Borok Fesztiválja

Sárközi Richard írása

I. rész, a II. részt itt találhatod: katt ide!

Mi a borfesztivál?

Borfesztivál az, hogy megkülönböztethetetlen fabódékból nem megfelelő hőmérsékletű, túlárazott borokat adnak értelmezhetetlen poharakba, a kaja közepesen ehetetlen, és anyakönyvvezető (értsd: sommelier) legyen a talpán, aki talál összeillő bor-étel párt. 

Gyöngyöspata az igazi borfesztivál!

Vagy borfesztivál az, ami Gyöngyöspatán zajlott, folyt, történt a Vulkanikus Borok Fesztiválján augusztus 25-26-án. Az tuti, hogy Magyarország leghosszabb nevű és “leghotabb” boros rendezvényéről van szó, 36 fok van szombat délután 4-kor. Nincs fabódé, de van pince pincehűvős borokkal, amelyeket normális vékonyságú pohárból lehet inni, a kajáról később, kezdjük az elején. Vagy még az eleje előtt. (2021-es Vulkanikus Fesztivál élményeink: katt ide és katt oda!)

Gyöngyöspata fejben és a valóságban

Gyöngyöspatára el kell jutni, hálisten és a szervezőknek közvetlen busz visz oda és hoz vissza. Felszállok, indul a fejben tervezgetés, mit kell kóstolni. A kékfrankos feszten kimaradt pár hely, ez nem maradhat így. A buszutat végig a kalauzzal töltöm, kézben Mészáros Gabriella Borkalauza, pincészetGPS, belövöm, hova kell mindenképpen betérni. A terv lényege a tervezés, fejben jól mutat, a valóság mást követel. 

A fesztnek két bejárata van, és mi más jellemezné jobban, minthogy az egyik megközelítési irány első állomásán Losonci Bálint félmeztelenül várja a poharat lóbálokat a saját háza kertjében. Otthon van, és ettől mi is otthon érezzük magunkat.

Ez az otthonosság lengi be az egész fesztivált, amit ezek után nehéz is fesztiválként emlegetni, hívjuk gyaloglókóstolósornak

Gyöngyöspata: Spoilerezve

Dél körül érkezünk, átvesszük a napsütötte forró poharakat, majd szétszéledünk. A terv már most dugóba dől, benézek ide-oda, meglátom, hogy van Laska, és a régi magyar fajtákat mindig számba veszem, úgyhogy első megállóm a Kovács-Tóth Pince Laskája, ami saját bevallásuk szerint véletlen lett natúr bor. Izgi, testes, kedves, mint még sokszor, azt gondolom, ide vissza kell majd jönni. Spoiler: nem sikerül.

A Szignárovits-Makáékat (vagy Szignárovitsékat-Makáékat?) előre kinéztem, olyan lelkesedéssel nyilatkozott Losonci Bálint az egyik új kékfrankosukról (katt: ide!), hogy szemszáj nem maradt szárazon. Szignárovits Márk maga önti formába és most pohárba a borokat. Kezdünk egy 2020-as furminttal, ami csupa kő, már-már szikla, szikár, karakteres, némi kaja jót tenne neki vagy nekem, nem annyira a zsíroslángos-szag, ami körbelengi a pince előterét, sül a sajtos tejföl pár méterre a bejárattól, és a pohárba is beleül.

Sebaj, visszamegyek a pincébe szagolgatni. És akkor következik számomra a nap egyik bora, a 2021-es furmint. Aminek mindene nagy. Még annál is nagyobb. Akkora teste van, hogy kiszorítja a pohárból az illatát.

Akkora teste van, hogy az olajszag is csak kikerülni tudja. Nem is illat ez, súlyos, nektáros gyümölcsökkel kikövezett mondanivaló. Gőzölög a pohárból a vulkán, csorog a torkon a láva, játékos tűz, nem éget, csak oda-odakap, gyümölcsláva, egyszerre irdatlan és hedonista. Szignárovits-Maka Furmint 2021

Folyton meglep, mégis innád, amíg van belőle (Ekkor még jegyzeteltem: 7 fölötti sav, 8 gramm cukor és 14 feletti alkohol). Mi jöhet még?

folytatása következik…

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )