Vulkanikus Borok Fesztiválja Gyöngyöspata 2. rész

Vulkanikus Borok Fesztiválja Gyöngyöspata vagy Vári Pincék Napja? Minden (is) volt!

Balla Ágnes és Nyulasi Gábriel István írása

Annyi élményt nyújt Gyöngyöspata, hogy közösen írt cikkünket két részre bontottuk. Fogadjátok szeretettel a második részt… Az előző rész itt érehető el: katt ide!

zsíroskenyér

Gyöngyöspata boros, szép és nevezetes

Gyöngyöspata Magyarország egyik legkisebb városa a Mátrai borvidék délnyugati részén található. Festői a pincesora, (Ahol a fesztivál is zajlott) mely hét sorban húzódik egymás felett. Gyöngyöspatai bort élmény inni, ezt a tevékenységet helyben művelni még nagyobb öröm. Erősebbek a mátrai energiák és érződik, hogy a terroir- és természethű borok vannak többségben. A Kisboldogasszony-templom a település egyik legfőbb nevezetessége, illetve a benne található Jessze-fa oltár, ami Európában egyedülálló műkincs, Jézus családfáját mutatja be. 

A Mátrai Vulklán

A Mátrai Vulklán borai

Soós Családi Pincészet – id. Soós János és ifjabb Soós János munkáját dicsérik a Vulklán borok, melyekhez pálinkák is csatlakoznak. “…a lávában született isteni klán mítoszairól sem tudjuk, mikor hangzottak el először.” – Legendát találtak ki egy borcsaládhoz… Fiatalos, poénos dizájn, kicsit Aquamanes az egyik figura, a Mátrai Macsó, akihez csatlakozik a Mátrai Madonna, a Mátrai Ficsúr és Mátrai Bohém. Ők a Mátrai Bosszúállók? Esetleg a Mátrai Öngyilkos Osztag? Marvel vagy DC vagy talán a Feláldozhatók? Belekortyolva a szortimentben a borok tisztességes iparosmunkák. Nem rosszak, nem hibásak, de a külcsín erősebb, a természetességben lehet még hova fejlődni. Palackozva és bag in boxban is forgalmazzák boraikat. 

A cseresznyefa alatt

Az eseményen készült fotóalbumunk itt érhető el!

Furmint és narancs

Rácsodálkoztam, amikor megláttam a Lingó Pince furmintból készült narancsborát. Nem volt innentől egy pillanatnyi kérdés sem, mit fogunk kóstolni. Furmint és narancsbor egyszerre? Értő kezek alatt mestermű született. A kései szüretelésű furmint két és fél hónapig ázott héjon Légli amforákban. Szűretlen, természetes tiszta bor, mangó és sárgarózsa illatjegyekkel. Gyönyörű, templomos lefutású, aranyszínű, testes bor. Nagyon remélem, hogy még sok palack kerül forgalomba belőle. Abszolút rajongója lettem.

Lingó pince és Bata-Loyal

Kísérletünk és a Kísérlet M

BorMozin is szerepelt már a Bata-Loyal Birtok a boraival, nemhiába a fesztivál beharangozását is a Kísérlet M boruk fotójával segítettük. Ezután nem is hagyhatta otthon ezt a bort, Bata Miklós a pincészet borász/tulajdonosa. A rendezvényen is nagyszerű volt a bor, egy hamisítatlan ásvány orgona. A másik nagy kedvencünk a 2018-as Kékfrankos volt, mely igazi, feszes meggyes ízkavalkádot mutatott be, a legjobb formában van most ez a bor.

Bata-Loyal Kékfrankos 2018

Természetes tramini 

A Botond pincét mindenki ajánlotta, ahol Ákos borászkodik. Ez egy abszolút garázsborászat, kevés hivatalos megjelenéssel. Már 2019-ben is kortyoltunk boraiból, valóban ultraortodox, természetes borkészítőről van szó. Ezúttal egy hordóról kínálta borait és speciális ízesített pálinkáit. Az egyik pálinka keleti fűszerekkel és chilipaprikával volt feltunningolva és állítólag a covid mellékhatásait is sikeresen gyógyította. A tramini friss 2020-as volt, opálos fényű, szüretlen. Sűrű anyag, rózsa, licsi, citrusok elegánsan kócos vegyüléke. 

Botond pince

Gyöngyöspata, ami úrrá teszi…

A cserszegi fűszeres-tramini házasítása az Úrráteszi dűlőkből származó szőlők nedűjéből származó cuvée. Két illatos fajta remekül megfér egymás mellett mind illat, mind ízvilágban. Élénk savérzet jellemzi, hosszú lecsengésű, gyümölcsös ízvilággal. A Kékhegy pince kreatív borai közül még nem ismertem a fehérborokat. Nagyon hamar elfogynak a piacon, érdemes itt is résen lenni. A helyszínen meg lehetett vásárolni a Kékhegy Ökokerámia termékeit, melyek Piroska-Orbán Szilvia alkotásai: “Egyedi, saját tervezésű kerámiáimat kézi megformálással készítem és munkám során nagy hangsúlyt fektetek a környezettudatosságra.”

Piroska-Orbán Szilvia és a Kékhegy borok

A H a négyzeten az igazi...

„Egy esernyő és egy varrógép véletlen találkozása egy boncasztalon” (Lautréamont) Ez volt a szürrealizmus egyik definíciója. Mérnöki vénával rendelkező borász, mint az útkereső borok készítője? Ez bizony nem szürreális, sőt egészen precíz szakmaiság alakul ki ebből az együttállásból.  Horváth Dániel, kutató-fejlesztő villamosmérnök a H négyzet Pincénél folyamatosan keresi az új megoldásokat a hagyományos borkészítés keretein belül. Jó példa erre a két különböző kékfrankosa egy évjáratból a 2017-esből. Az egyik 10 napig volt a héján, a másik 60 napig. Érdekes kísérlet, a karakteres különbségek mellett azonos a minőség. A 10 napos buja és intenzív orrban és sokkal virgoncabb szájban a bor. Ezzel szemben 60 napos a nyugodt erő: érettebb és letisztultabb élmény. Jó lenne még évekig visszakóstolni őket és figyelemmel kísérni a fejlődésüket. 

Horváth Dániel, kutató-fejlesztő villamosmérnök a H négyzet Pincénél

Biodinamikus Rozé az 500 éves Püspöki Palota falai közül

A pincetúra és a fesztivál végén maradt még egy marék kuponunk, kóstolni viszont már nem tudtunk. Van az a pillanat, amikor már nehéz felfedezni a következő bor erényeit. A kuponokat beváltottuk egy sümegi (igazi biodinamikus borászat) Egly Borászat Moon Angel Rosé palackra és csak a fesztivál másnapján kóstoltuk, otthon. Utólag nagyon örültünk, hogy nem két pohár, hanem egy egész palack boldog tulajdonosai lettünk. Kreatív címke, elegáns megjelenés, lazacszín jellemzi. Illata komplexebb, mint ami a rozékra általában jellemző. Az eper, grapefruit és puncs illatjegyek kitűnően megjelennek az ízekben.

Egly Moon Angel rosé

Az Egly  Pincében a borkóstoló igazi időutazás. Az iskolakezdés izgalmai után érdemes levezetni egészen Sümegig, ahol az ősz még bőven nyújt programokat és a pincében lehet bort kóstolni. Aki pedig nem jut el Sümegre, az a Veritas Borkereskedésben vásárolhat a pince borai közül.

Esznek-isznak, fényképeznek…

Már most várjuk a hatodik fesztivált!

Az idei fesztivál is tökéletes volt a maga nemében. Fantasztikus pince környezetben, természetes borokat kortyolva csak jól érezheti magát az ember. Jók voltak a harapnivalók is, a teljesség igénye nélkül: hamburger, kakashere pörkölt, lángos, vaddisznó, rétes, quiche, sajtok, zsíroskenyér, lekvár, gyümölcs… Családias volt a légkör, mi úgy érzékeltük, mintha a 2019-es létszámhoz képest kevesebben lettek volna, ám a szervezők szerint többen voltak. Áradt a muzsikaszó, áradt a pörköltfőző verseny illata, áradtak a jó energiák az egész hegyen.

Örömfesztivál az ilyen esemény, szívet-lelket melengető összefogás, közösséget kovácsoló erő mindenképpen. Gyöngyöspatán és környékén amúgy is egy irányba mozdultak el a borászatok, a természethű, terroir borok felé. Jövőre már a hatodik jön, lehetne méretet növelni? Két napossá bővíteni esetleg, több pincészettel… A vizesblokkokat mindenesetre már most lehetne szaporítani, vécék, mosdók számának emelésével. A pohármosás lehetősége sem lenne egy utolsó dolog. Ha több látogatót szeretnének, akkor csiszolni a kommunikációt, erősebb kampányt folytatni. Persze, az is kérdés, hogy mennyire veszne el az eddigi otthonos atmoszféra és adná át a helyét valami másnak… 

Családi fesztivál: anya, apa, gyermekek…

Mátrai Borászok egyesüljetek?

Szervezetek jönnek-mennek a Mátrában, annyi biztosan látszik, hogy két nagyobb frakció alakult ki. Az egyik tábor a természetes borok készítői, jellemzően kisebb, kézműves borászatok alkotják. A másik vonulat inkább a könnyű és illatos Mátra képviselői, a nagyobb tömegeket elérő termelőké. Jó lenne hidat építeni a két irányzat között, bár nagyok a eltérések, mégis egy a Mátra! Nem tudjuk, hogy a szétfeszítő különbségek mellett sikerül majd közös zászlót bontani… Vannak erre utaló mozgások is, a megújuló termékleírások egy jó kezdete a folyamatnak… Szurkolunk a Mátrának, a bambis logót ideje lecserélni! 

Gyöngyöspata – Az asszonyok főznek…

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )