A Harsányi Pincészet nagy dobása – Megnyílt a Dűlőbisztró!

Panorámaterasz és dűlőbisztró várja a Harsányi Pincészet vendégeit

pohárral

Dűlőink ölelése, a Bodrog csobogása = Dűlőbisztró

Sárospatak és környéke Tokaj északi partja, mely valljuk be azért nem annyira van fókuszban, mint a borvidék többi része. A Harsányi Pincészet legújabb fejlesztésének, a minden igényt kielégítő, 21. századi technológiával rendelkező feldolgozóüzemnek köszönhetően a Harsányi Pincészetnél nem csak a borok minősége garantált, hanem a borok élvezete is. A feldolgozóüzem tetején létesített panorámaterasz és Dűlőbisztró ugyanis tökéletes lehetőséget kínál a pincészet vendégei számára a borok és a tokaji gasztronómia kincseinek megismerésére. Egy újabb lépés, hogy Tokaj északi partja felkerüljön a térképre! Cikkeztünk már erről: katt ide!

dűlőben

Csak Rákosiék törték meg a folytonosságot

Tokaj-Hegyalja ezernyi izgalmas történetet tartogat. Szinte minden pincészetnek, dűlőnek megvan a maga eredettörténete. A sárospataki Harsányi Pincészet sem kivétel ez alól. A Harsányi család által vitt birtok különlegessége, hogy a – Rákosi-korszak kivételével – több mint 160 éve a család tulajdonában van. 

Az első területeket 1850 környékén vásárolta meg a jelenlegi tulajdonos szépapja, Rick Jakab, aki nemcsak a szőlőművelésben volt úttörő a környéken, hanem a város első patikáját is ő alapította. A családi birtok egészen az ötvenes évekig fejlődött, majd a háború után elkobzásra került. A hetvenes évek óta viseli újra gondját a család, a birtok négy dűlőjében, 13 hektáron gazdálkodnak immár.

panoráma

Organikus szemlélettel

A történelmi, egyedi mikroklímával rendelkező dűlők, a Királyhegy és a Megyer mellett a Kútpatka és a Ciróka szőlejében hagyományos tokaji szőlőfajtákkal találkozni, furminttal, sárgamuskotállyal és hárslevelűvel, amelyekből gondos odafigyeléssel születnek a környék legjobb borai. A kézművesség, az organikus szemlélet nem csak a vegyszermentes feldolgozásban mutatkozik meg, hanem a szőlővel való gondos munkában is, hiszen a jó alapanyag a kulcsa a bornak, az egyedi terroir szépen megmutatkozik benne, ha kellő odafigyeléssel és megfelelő gondoskodással készítik el.

A feldolgozás során ügyelnek arra, hogy megőrizzék a friss, gyümölcsös jegyeket, hogy a borban megjelenhessen a Tokaj-Hegyaljára oly jellemző terroir sokszínűsége, a dűlők egyedisége, mindez letisztult, modern stílusban.

borok

A Harsányi Pince kínálata

A Harsányi Pincészet választékában friss, fiatalos, modern dűlőszelekciókkal találkozni, a lehető legmodernebb technológiai megoldásokkal született reduktív tételekkel, amelyek természetesen tiszteletben tartják Tokaj-Hegyalja hagyományait és múltját. A szortiment részét képezik – többek között – az aszúk, a szamorodnik, a késői szüretelésű borok, illetve a dűlőszelektált tételek. A gazdag természeti kincseket nem csak bor formájában dolgozzák fel, előszeretettel kísérleteznek különlegességekkel, készítettek már többféle pálinkát, született már mustmézük és borlekvárjuk és a birtokon található gyümölcsöket, terméseket is szeretik valamilyen formában feldolgozni, eltenni, felhasználni.

Habcsók

A fejlődéstörténet végén a Dűlőbisztró!

A pincészet folyamatosan fejlődik, 2021-ben elkészült az új feldolgozó üzem, amely nem csak a még magasabb minőségű borok készítéséhez elengedhetetlen fejlesztés, hanem azért is fontos lépés a Harsányi Pincészet életében, mert a feldolgozó tetején lehetőségük nyílt megvalósítani régi álmukat, a Dűlőbisztrót. A bisztrónak köszönhetően most már nem csak a sárospataki Cuvée Rendezvényházban lesz lehetőség a birtok tételeinek kóstolására, hanem új, izgalmas környezetben, páratlan panorámával körülvéve tudják majd bemutatni boraikat, megismertetni vendégeiket, vevőiket a helyi gasztronómia páratlan kincseivel.

A Harsányi Pincészet tulajdonosai, Gábor és Ildikó.

Szezonális kedvencekkel…

A Dűlőbisztró étlapján megtalálni a térségre jellemző szezonális kedvenceket, a borokhoz, különféle tematikájú kóstolókhoz tökéletes passzoló tálakon megjelennek Tokaj-Hegyalja ízei, színei. A tokaji hegyek ölelésében, a szőlőlugasok árnyékában meghúzódó bisztróban finom falatok mellett lehet élvezni a Harsányi pincészet többszörösen díjnyertes borkülönlegességeit. 

Csodás táj, csodás borok, mi kell még? Meg kell látogatni a pincészet Dűlőbisztróját!

sajtóanyag alapján (x)

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )