6. WebWineWriting díjátadó – Nem adták át!

Vagyis egy át nem adott díj és 4 átadott WebWineWriting hatodszorra

A Hungarian Gettogether egy utópia, de mégis létezik

Létezik, él és virul, sőt mi is voltunk rajta személyesen. Sajnos idén, ki kellett hagynunk, de bízunk benne, hogy jövőre már sikerül újra csatlakoznunk. Augusztus 17-én volt a magyar szervezésű nemzetközi borverseny díjátadója. Minden WebWineWriting versenyt támogatunk, például, itt volt a 4. alkalomra való felhívásunk: katt ide!

A hungarianwines.eu online kiadvány tulajdonosa és segítői hatodik alkalommal rendezték meg a Hungarian Gettogethert, egy olyan rendezvényt, amely sokak szerint csak utópia lehet. Nincs belépő, a kiállítók sem fizetnek, a kóstolásért sem kell pénzt adni, a helyszín parádés, a társaság remek. 

Stefanos Voidomatis, Németh Ágnes, Geri Ádám

Hogy működhet ez? Egy maréknyi szponzor és sok lelkes ember segítségével. Az augusztus 17-i rendezvényt idén a dél-balatoni Kristinus Borbirtok fogadta be, és itt adták át a borszakíró verseny díjait is.

Nemzetközivé válik a világ, nagyon is

Idén 56 nevezés érkezett, ez kevesebb, mint tavaly (de több, mint az első két évben), viszont idén kifejezetten sok országból küldtek írást, ezek a következők: USA, Hollandia, Dánia, Norvégia, Görögország, Spanyolország, Chile, Olaszország, Egyesült Királyság, Románia, Törökország, Lengyelország, Portugália, Franciaország és Ukrajna. 

A 3 angol nyelvű győztes neve és írásai itt olvashatók:

A győzteseket olyan neves zsűritagok választották ki, mint Jonas Röjerman svéd Master of Wine, Tamlyn Currin, a JancisRobinson.com szakírója vagy John Szabo magyar származású kanadai Master Sommelier és író. A három győztesre az olvasók szavazhattak is, a legtöbb szavazatot gyűjtő athéni Stefanos Voidomatis négynapos magyar borutazást nyert repülőjeggyel és teljes ellátással – így ő jelen volt a díjátadón is.
A díjátadót Horváth-Töreki Gergely színművész vezette.

A magyar győztesek: a szűzkéz, a gasztrós és a régész

– Geri Ádám ismert borszakíró, a WebWineWriting versenyen többször volt már döntős és a Sánta Zoltán Emlékdíjat is megkapta. Idén saját blogján szereplő írása nyűgözte le a zsűritagokat, megtudtuk, hogy Liszt Ferenc óriási erőbedobással és profin marketingelte a szekszárdi borokat. A kategória támogatója három szekszárdi borászat volt: Dúzsi, Eszterbauer és Vesztergombi. Második helyezett: Sólyom Bence.

Bóka Balázs Andor mérnök, zenél és rendezvényeket szervez, élete első írásával pályázott az egyik legnehezebb kategóriában. A zsűri egyöntetűen őt találta legjobbnak, és mindhárman (Bukovics Martin, Győrffy Zoltán és Szabó Edit) arra biztatják, hogy írjon még. A kategória támogatója a Kristinus Borbirtok volt, amely az ország legnagyobb biodinamikus gazdasága. Második helyezett: Szünder Dezső.


Pákozdi Nóra a NoSalty újságírójaként elsősorban gasztronómiával foglalkozik, de a bor is egyre jobban érdekli, a verseny borkoktélos kategóriáját pedig egy sangriás cikkel nyerte meg. Hamarosan a legautentikusabb sangriákat is megkóstolhatja, ugyanis szoros versenyben ő kapta a legtöbb közönségszavazatot, ezzel megnyerte a négynapos spanyol utazást a Barcelona melletti Penedés borvidékre. A kategória támogatója a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa volt, amely idén nyáron éppen borkoktélokkal igyekszik közel hozni a fiatalabb generációkat a borhoz. Második helyezett: Csiba Krisztina

https://www.nosalty.hu/ajanlo/sangria-recept-nyari-ital-koktel-alkohol-spanyol-frissito-borkoktel

– A borkoktélos kategóriában videóval is lehetett indulni, érkezett is néhány, ezek közül pedig kiemelkedett a Villányi bormarketing-csapat kisfilmje, amelyben a Villányi RedY borkoktél készítését – és persze boldog fogyasztását – mutatják be. A lelkes négytagú csapat a szervezők különdíját érdemelte ki – egy jeroboam, azaz 3 literes spanyol Juvé & Camps pezsgőt.

Minden győztes digitális emblémát is kapott, amelyet szerepeltethet a blogján, honlapján.

Pákozdi Nóra és Németh Ágnes

Miért nem adtak át Sánta Zoltán Emlékdíjat?

A 2019-ben hirtelen elhunyt borszakíró a szervezők kedves jó barátja volt, tiszteletre, szeretetre méltó ember. A négytagú zsűri (Bálint László, Kriston Orsolya, Németh Ágnes, Szabó Edit) érthető módon nagyon komolyan veszi a díj odaítélését, ezért idén úgy döntöttek, nem adják át az elismerést. Ez afféle életműdíj, egy kezdőnek egyértelműen nem adható, ahogy a gasztrósnak sem, és annak sem, aki már megkapta. Ahogy Szabó Edit fogalmazott – „idén nem találtunk olyan írást a mezőnyben, amely méltó lett volna Sánta Zoltán szellemiségéhez”. Ugyanakkor Edit arra biztatta a jelenlévőket, hogy „kapjátok össze magatokat és írjatok!”

Fenntartható buli

Milyen volt a Gettogeher? Felejthetetlen, ahogy az Horváth Alíz fotográfus (The free lens) képein is jól látszik. A tényleg-komolyan-abszolút helyi alapanyagból készült ételeket a Lokal 47 Michelin ajánlású étterem készítette, a körömpörköltjüktől volt hangos napokig a Facebook. És természetesen nem voltak eldobható tányérok, sem ásványvizes palackok – szűrt víz volt. A rendezvény főtámogatója, a Volkswagen az ID. család négy vadonatúj, teljesen elektronikus modellt bocsátott a szervezők rendelkezésére, ezzel járták körbe a Balatont és mentek Szekszárdra, majd ezzel mentek a Kristinushoz is.

A REKONTIR a korábbi évekhez hasonlóan ismét támogató volt – a REKONTIR Lounge az egyik legnépszerűbb pontja volt a rendezvénynek.

A hazai kiállítók mellett német, olasz és spanyol borokat is kóstolhattak a vendégek. A teljes kiállítósor itt látható:

A szervezőkről

A Hungarianwines.eu egy 2016 óta működő, angol nyelvű, magyar borokat népszerűsítő online kiadvány. Tulajdonos-főszerkesztője, Németh Ágnes szervezi a WebWineWriting borszakíró-versenyt és a hozzá kötődő Gettogether rendezvényt immár hatodszorra, és ezúton is nagyon hálás az önzetlenül dolgozó zsűritagoknak, a rendezvényt befogató Kristinusnak, a fáradhatatlanul kóstoltató borászkiállítóknak, a lelkes fiatal segítőknek és természetesen a vendégeknek, akik időt szántak a rendezvényre az életükből.

További információ: nemeth.agnes@hungarianwines.eu

Sajtóanyag alapján (x)

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )