A Kékfrankos Hangjai – Meghallottuk!

Kékfrankos Hangjai Borászati és Gasztronómiai Élménynap elnevezéssel rendezték meg első ízben a Soproni Borvidék bemutatkozását ily módon…

Megnyitó

Be rég hallottunk Rólad, Soproni Borvidék!

Rég hallottunk, (leírtuk ezt a beharangozónkban is) hiszen a covidos időszak sem kedvezett a borvidék marketingeseknek és Pestre sem hozták el a Soproni Borvidéket bemutatkozni. Egy izmos kóstoló a belvárosban válogatott borokkal, milyen jó is az… (2009-ben volt: katt ide!) Most nem borvidék utazott bárhová, hanem Sopronba gyűjtötték a tudósítókat egy igazi Élménynapra! Eláruljuk, a rendezvény kiválóan sikerült, Sopron megmutathatta a legszebb arcát borban és a gasztronómiában egyaránt. 

Az ihatóbb Magyarországért

Hallgatják a megnyitót(megadóan)

A Város velünk van! Fejlesztéseket jelentett be a Polgármester!

Minden (szinte) a konferencia központban zajlott, húsz borászat, sok-sok gasztronómiai kiállító muttatta be a borvidék komplexitását. A soproni Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban Dr. Farkas Ciprián Sopron Megyei Jogú Város polgármestere kifejtette, hogy a város megadja a lehetőséget a borvidéknek a fejlődésre. Kialakítják azokat a feltételeket, hogy a borászok tudjanak cselekedni, magyarán biztosítják a “ziccereket”. Támogatják nem kevés pénzzel a hegyközséget azért, hogy a Soproni Borvidék Közösségi Vinotékáját ki tudják alakítani a városban. (volt már ilyen, úgy 12 éve, amikor dübörgött a soproni bormarketing, de talán érdeklődés hiányában megszűnt) Nemsokára elkészül ez a létesítmény, ahol a betérő egy keresztmetszetet tud kapni a borvidék kínálatából. 

“Beszéljenek a borról a komolyan, csendesen, leginkább egy pohár bor mellett… És érezzék jól magukat Sopronban” – zárta köszöntő beszédét Sopron vezetője 

A Deák Étterem hölgyei felkészülnek

A Soproni Borvidék az ébredés fázisában van

Dr. Schneider István Gábor a Soproni Borvidék Hegyközségi alelnöke beszédében köszöntötte a vendégeket a Kékfrankos Fővárosában. Már a kelták is boroztak itt, hogy aztán a középkorban jelentős borkereskedelem alakuljon ki a térségben. A vidék szentháromsága: Alpokalja, Fertőtáj, Kisalföld. Három kultúra is itt találkozik: magyar, német, horvát. A Soproni Borvidék az ébredés fázisában van, dicső a múlt, de a jövőt is meg kell építeni. Meg kell ismertetni a világgal, hogy milyen lehetőségek rejlenek Sopron és környékén boros, gasztro és kulturális vonalon. Az elnök (akár a polgármester) kiemelte a beszédében a Közösségi Vinotéka létrehozását. Számos kiadvány is elkészül, többek között egy olyan, mely a gyerekekkel ismerteti meg a szőlő és bortermelés szépségeit. Illetve egy új honlap is készül, amely többnyelvű lesz.

“Sopron egy komoly borvidék, melynek turisztikai vonzereje is van. Látogassanak el minél gyakrabban Sopron és környékére!” – zárta köszöntő beszédét a Soproni Borvidék alelnöke

Orosz Csaba a Stubenvoll Pince színeiben a legifjabb generációval

Stubenvoll Pince, egy vadonatúj borászat teljes fegyverzetben

Mint Zeusz fejéből (akárcsak Pallas Athéné) szinte úgy született meg a Stubenvoll Pince. Pár év alatt készre hangolták a borászatot. Teljes fegyverzetben, mert a palackok stílusos külsővel rendelkeznek, jó őket kézbevenni, rájuk nézni és a borok is tehetségesek. Sőt olyan divathullámmal is foglalkoznak a kötelezőkön kívül, mint a Pet-Nat vonulat. Orosz Csaba, a pince borász/tulajdonosa elmondta, hogy Édesanyjuk révén Stubenvollok és 1710-ig vezetik vissza a történetet. A pincét Öccsével karöltve 2020-ban alapították újra. A Kékfrankosból (2019) készítettek egy igazán bővérű nagy vörösbort, a Gauer dűlő szűzterméséből. Izmos meggyesség, melyet a 14 hónapos hordózás támaszt meg. Feszes a bor, ugyanakkor jóivású is, egyszerűen a Stubenvolléknál nehéz mellényúlni. A Fehér Pét-Nat (2021) tételnél a külön rizlingszilváni és a külön zenit terület hasonló fekvésben helyezkedik el és egyszerre szüretelik le a termésr és egyben is erjesztik őket. Igazán kiváló nedű lett, akár a Rozé Pét-Nat (2021) 100%-osan kékfrankos társa, amely olyan akár egy fiatalos rozé pezsgő: friss, ropogós, gyümölcsösen virgonc savakkal…

“Paprikás krumpli, vargánya, cékla, lapos kenyér” 

Ebédre Paprikás Krumpli Erhardt Éttermesen!

Az étlapon csak ennyi szerepelt: “Paprikás krumpli, vargánya, cékla, lapos kenyér”  Isteni ízek az Erhardt Étteremből: Vargányás Paprikás Krumpli Céklasalátával… Hogyan készült? Végy egy sima házias paprikás krumplit főzd meg jól, aztán turmixold le. Majd egy lecsós, burgonyás alappal, illetve friss vargányás kockákkal felfőzték, ez volt magának a paprikás krumplinak az alapja. Készítsünk hozzá egy norvég lapos kenyeret, ami magokból és rozslisztből áll. Kellemes céklasalátával egészítsd ki a végén. A tálalásban a ropogós laposkenyér a fogás alsó részében helyezkedett el, rárétegelve a vargányás paprikás, lecsós krumpli. A tetején a fogásnak cékla szekció foglalt helyet, friss, kockázott céklasaláta, illetve mikrozöld céklalevelekkel. Magában is kiváló volt, de a soproni kékfrankost meg egyenesen kívánta a fogás!

Kocsis Patrik a fedélzeten

Életöröm erősítése szörppel

Ínycsiklandó helyi élményekkel gazdagította az eseményt az Alpokalja-Fertő táj Vidékfejlesztési Egyesület standja, ahol hozzáadott cukor nélküli aszalt gyümölcsökből készült szilva-,meggy-, körte- és alma szörpöt kóstolhattunk, emellett pedig gyógyhatású szörpöket: frissítő bazsalikom-, emésztést segítő pitypang-, köhögéscsillapító bodza-, életöröm erősítő rózsaszirom szörpöt. A különböző kékfrankosok mellé remekül illett a kézműves érlelt trappista sajt, a medvehagymás-csalános-szurokfüves pogácsa.

Kurali Anikó természetmegőrzési szakreferens

Beszélgettünk Kocsis Patrikkal  

Sopron régi poncihter negyedéből érkezett az Erhardt Étterem, mely 18 éve működő vendéglátóipari egység és két éve kibővült egy kézműves pékséggel is. Személyesen beszélgettünk az ifjú konyhafőnökkel, Kocsis Patrikkal, aki az étkek mellett egyedi módon építi be a pékség termékeit az étlapba. Az egyik legizgalmasabb pékáru számomra a kövön őrölt biolisztből készült félbarna kenyér volt, valamint az egyszerűségében kiváló tönköly kenyér, illetve kifejezetten a kékfrankos kóstolóra hangszerelt sütőtökös baguette volt. A vacsora: tépett vad, sütőtök, narancs, ezt követte a desszert: gesztenye, brownie és mandula. Patrik rendszeresen jár chef versenyekre, hiszen egy jó chef holtig tanul. A következő megmérettetése novemberben vár rá Luxemburgban, ahol a 2022-es Chef Világbajnokságon a magyar csapat színeit erősíti majd. Ezúton is sok sikert kívánunk neki!

Bojtor Gyula, Bojtorina Vegán Étterem

A legvegánabb sarokban nyílik a Bojtorina

A rendezvény „legzöldebb” és kiállítója a  Bojtorina Vegán Étterem. Itt főszerepben a hús-, tej- és tojásmentes összetevőkből készült ételek és italok, mint az Arany „tej” (kurkumás) Csillagfürt kávé, mely sárgás színben pompázott a kurkuma miatt és felgőzölt mandulatejjel vált igazán krémessé és különlegessé. Belekóstolhattunk a fekete sóval készült „tojáskrémbe” illetve különböző olivás kencékbe, melyek közül a kapribogyóval tálalt aszaltparadicsomos verzió nyűgözött le leginkább. 

Vegánnak való vidék, roham a Bojtorina Vegán Étterem standjánál

A grillezett zöldségekben bővelkedő ebédet ínycsiklandó köntösben varázsolta elénk az éttermet vezető házaspár – Nagy Marina és Bojtor Gyula – Balzsamos grillezett cékla formájában sütőtökpürével, grillezett tempehhel. A felejthetetlen kovászos baguetten tálalt két hétig érlelt házi kesu sajt kóstolását is mindenkinek ajánljuk, aki Sopronba látogat! 

Nagy Marina, Bojtorina Vegán Étterem

Így szeretem az életet! Pfneiszl borral

Imádjuk a Pfneiszl lányokat! A birtokukról: Az Ausztriában felnőtt magyar származású borász édesapának 1993-ban sikerült kárpótlási jegyekkel újra soproni területet vásárolnia. A 38 éves Birgit és a 34 éves Katrin 2006-ban vette át a szülőktől a pincészetet. 13 hektáron – egy 5 és egy 8 hektáros összefüggő területen – gazdálkodnak. Birgit elhivatottságának és meggyőződésének köszönhetően 2006-ban átálltak a biogazdálkodásra. Összesen 9 szőlőfajtát termelnek. Az egész család és egy állandó munkatárs dolgozik a birtokon. 

Évente 365 napot dolgoznak a szőlőben. Ha nincs munka, valaki akkor is kinéz a családból, vajon minden rendben van-e. (Pfneiszl.hu)  

Egy vibrálóan gyümölcsös kékfrankos 2021-ből, amelyet kortyoltunk az élménynapon. A kékfrankos könnyed és vidám arca, de azért ott van egy kis sonka, gomba, bőr, bors és dohány a meggyes-áfonyás vonalak mögött. Igen, így szeretem az életet! 

Pfneiszl lányok és a kékfrankosuk

Levendula, gomba, merlot

Kedvelt konyhai alapanyagok már jó ideje a virágok, szépek, színesek és ehetőek. A Tornácos Étterem is belehúzott a virágzásba egy Levendula-fehércsokoládé velouté formájában. Kiváló pohárkrém volt a levendula friss és egyben nyugtató illatával, zamatával, amely szerencsére nem ment át a szappanos tolakodásba. A vacsora sem volt piskóta: Sousvide szarvasnyak, glasszírozott kékfrankos, „Koszácsa” ratatouille, sütőtökös burgonyrétes

Sousvide szarvasnyak, glasszírozott kékfrankos, „Koszácsa” ratatouille, sütőtökös burgonyrétes

Főfogás: Házi tészta, Dryager hátszín, kucsmagomba velouté. Szaggassunk ki egy adag házi szélesmetéltet, készítsünk hozzá gombapaprikást erdei gombákból, illetve süssünk marha hátszínt kékfrankosban párolva omlósra. Ha ezzel készen vagyunk, akkor megközelítjük a Tornácos étterem csapatát, ám a fineszekben biztos, hogy a kanyarban sem vagyunk. Az erdei gombák ízrobbanásánál jutottam el arra a pontra, hogy egy merlot borért menjek. A tesztelések után a Taschner pincészet 2018-as Merlot borát találtam a leginkább ehhez az ételhez illeszkedőnek. 

Bónis Péter és a ZOAN

Ne szórakozz Zoannal! 

Mint a fergeteges vígjátékban a főszereplőt, majdnem Zoannak hívják, pontosabban Zohannak. (Ne szórakozz Zohannal – amerikai filmvígjáték 2008.) A szóbanforgó bort a Bónis-Reitter Pincészet készíti, ez a karakteres Zoan (2019), mely 100% kékfrankos. Szilva, meggy, fekete cseresznye, réteges szerkezet, komplexitás mind-mind harmóniában. Ő is egy nagy bor, nagy test, illetve jelentős alkohol és tannin is, de egyik sem lóg ki és szépen besimul a szerkezetbe. Zászlós bor a javából, amellyel nem lehet csak úgy szórakozni, ez a bor tiszteletet parancsol, az érett és nagy soproni kékfrankos kitűnő példája! Hogy miért Zoan a bor neve? Látogass el a pincészet honlapjára és megtudod! 

A borkészítés alappillére a szőlőművelés. A több mint 10 hektáron, Sopron legkülönbözőbb dűlőiben fekvő területeinket magunk műveljük. A természetes művelés mellett különös figyelmet fordítunk a terméskorlátozásra, valamint a kézi szüret során a fürtválogatásra. (bonis-reitter.com)

“Pincénkbe csak egészséges fürtök kerülhetnek be, hiszen kizárólag abból készülhet minőségi bor.” Bónis Péter

Babsterc és Aszaltszilvás Kacsazúza

Kacsazúza és vörösbor

A hajdani városi jégverem létezéséről sokáig csak a szájhagyomány tudósított. A városi számadáskönyvek szerint 1749-óta adott el a város jeget. Az egykori városi jégverem fölé később mészárszéket és tűzoltószertárt építettek. Az egyszerű ház 1837-ben porrá égett. Majd újjáépült és a Fertő tó jegét tárolták benne. Aztán a technikai fejlődés okafogyottá tette (műjéggyártás) a jégverem működését és helyén nyílt meg később a Jégverem Fogadó…

„1999-óta Jégverem Fogadó – a haspártiak vendéglője® néven működik az üzlet, ahonnan Ön garantáltan teli hassal távozik.”

Iváncsics töltés

Babsterc és Aszaltszilvás Kacsazúza

Babsterc és Aszaltszilvás Kacsazúza, a Jégverem Fogadó ebédjében… A babsterc nem egy bonyolult étel, de igen ízletes és a hagyományos poncichter menü része. Babérlevéllel puhára főzni az egy éjen át beáztatott babot, majd főzőlével, liszttel, zsírral alakítjuk ki a végleges formát. Mennyei omlósságú kacsazúza finoman fűszerezve és a szaftját aszalt szilvával dúsítva. Megerősítjük a Fogadó telihasas garanciáját! No, ez a fogás is soproni borok után kiáltott kortyoltam is hozzá jó Iváncsics bort, (merlot 2019) ez a pincészet még mindig viszi a prímet benne a soproni top háromban…

Jandl Arnold és a Missio

Élmények garmadája volt még…enni, inni, ámulni…

Annyi mindenről lehetne még írni, mint például a kiváló idegenvezetésről: Taschner Tamás, aki valóban “Sopron idegenvezetője”.(ismertük magával ragadó stílusát a Sopron Kékfrankos 24-es túrákról) Olyan kis titkokat, drámai történeteket, finomságokat osztott meg a csoporttal séta közben meg-meg állva, amelyek hol meghatották, hol megnevettették az embert. .. Kortyoltuk a friss Taschner Irsait is Kurttal, a Fényes Pince Klaudiája is kedvesen mérte az újborokat. A Steigler Pince fantasztikus munkáját már több éve figyelemmel kísérjük (BorMozin is szerepeltek) és mára ők is éllovasai a borvidéknek! A Szívhez közel voltak a Luka borok is és nem hagyhatjuk ki a Jandl Missioját (2019), még mindig a legnagyobb kékfrankosok között van. Persze elmerenghetnénk még a kiöntők hiányán vagy a borok hűtésének módjáról, de nem tesszük. Kipihentük magunkat a Fagus Hotel Conference & Spa**** Sopronban és kiválóan éreztük magunkat. Sopron nekünk olyan, mintha hazatérnénk, érdemes többször is ellátogatni, mert itt kérem mindent lehet: enni, inni, ámulni…

Fényes Klaudia – Fényes Pince

A mottó: Sopronban lassuljunk be gyorsan!

Zárjuk sorainkat és reméljük, hogy visszatérünk hamarosan!

Sopron egy slow-turisztikai terület…Ezen a lassú pihenés filozófiáját, lassíts egy kicsit, hogy megláthasd a valódi értékeket értjük. Fogadd be nyitott szemmel és szívvel a környezetet és a helyi élményeket. (részlet Simon Andrea köszöntőjéből)

Részvevő pincészetek listája:

Bónis-Reitter Borászat 

Bruckner Borászat 

Etyeki Kúria Borgazdaság 

Fényes Pince 

Gangl Borászat 

Hauer Pince 

Hermann Pince 

Horváth Bor

Iváncsics Pince  

Jandl Pince  

Lővér Pince 

Luka Pincészet   

Pfneiszl Birtok 

Steigler Pince 

Stubenwoll Pince 

Taschner Bor- és Pezsgőház    

Töltl Pincészet  

Vincellér Borbirtok 

Winelife Borászat  

Zachár Bor

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, (kékfrankos is), sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )