bartanna

Nagygombos rozékat bármikorra! Játszani is engedd!

Nagygomboséknál minden rozéra van megoldás, hiszen tart még a nyár!

Nyulasi Gábriel István írása

Rozét bármikorra!

Tedd a szívedre a kezed, ugye szereted a rozékat! Ha esetleg nem szeretnéd, gondolkozz el, ugyan mi okod lenne rá? A rozé finom gyümölcsös, a rozé frissít, magában is vagy fröccsben és ételhez is jó megoldás. Szóval tényleg egy jolly joker, ami miatt nem kell szégyenkezned. Hogy a rozé nem annyira férfias? Ez sem igaz, mert bizony vannak keményebb rozé tételek, amelyek éveket is kibírnak palackban és nemhogy romlik az állapotuk, hanem még érnek is!

gamay

gamay

 

A rozénak sok arca lehet

Tutti frutti, habos babos savanyú cukros málnás-epres orgia. Gyakran futunk bele ilyesmibe, ha találomra veszünk le rozékat a polcról. Ezek a rozék nem annyira tartósak a palackban, igyekezni kell velük, hogy még abban az esztendőben felhasználódjanak. Persze van ennek a műfajnak is közönsége, és a szódával meg sok minden elmegy ebben az esetben. Ám a rozékat nemcsak így kell elképzelni, többet érdemel a műfaj és a fogyasztó is. 

 

A választás lehetősége

Szóval létezik egy másik rozé-univerzum is? Bizony, bizony, egy természetesebb, emberközelibb arca is lehet ennek a gyakran cashflow bornak titulált italnak. Meg kell adni a lehetőséget a fogyasztónak, hogy tudjon választani rozé és rozé között. A Nagygombos Borászat megadja, otthon vannak több rozérétegben is!

edf

mosoly

 

A Nagygombos Borászat megadja

A Nagygombos Borászat a Mátrai borvidéken, Nagygombos település határában található. Mintegy 90 hektárról a fiatal női borász, Barta Anna készíti a borokat, aki bizony már 2009-ben a francia Fiatal Borászok Európai Versenyén első helyezést ért el. A borászat kiemelten kezeli a rozékat, egy-egy évjáratban több különböző tétellel is megjelennek a piacon. Mi most hármat kóstoltunk meg. A borvidék kiegyenlített éghajlata kedvez a szőlők lassabb és egyenletesebb érésének, és emiatt igazán gyümölcsös alapanyagot lehet innen szüretelni, miközben a rozékban oly fontos élénk savak is megmaradnak. Az egy tagban fekvő szőlőterületet környezetbarát módon művelik, és a borok készítésénél is a minél kevesebb beavatkozásra, a természetességre törekszenek, és arra, hogy megadják a kellő időt a bornak. Mi is adjuk! (meg) (sajtóanyag alapján)

 

A változatosság gyönyörködtet – Gamay-ba öltözött rozé

Magyarországon mondj még egy pincészetet amelyik Gamay szőlőt termel nagyobb mennyiségben? Gondban vagy? Egyáltalán mi az, hogy Gamay? Ismerős a Beaujolais Nouveau kifejezés? A franciák újbora, melyet mindig az év harmadik novemberi csütörtökén kortyolnak hivatalosan. A Beaujolais-ban leginkább ültetett gamay szőlőfajta – amit hogy megkülönböztessenek a vörös levű gamay festőszőlőtől (teinturier) és elkülönítsék a kaliforniai Napa Gamay és a Gamay Beaujolais fajtáktól – a Gamay Noir á Jus Blanc hivatalos elnevezést kapta. Ez a fajta adja az ültetvények közel 98%-át. (wikipedia) A Nagygombos Borászat prémium rozéja Gamay Noir-ból készül…

Nagygombos Borászat Gamay Noir Prémium Rosé 2019

Szinte várja az ember az utóbbi évek tapasztalata után, hogy jöjjön némi banános izgalom ízben zamatban. Mindez nagyon diszkréten történik, nem telepszik rá és roppant friss szinte amikor még ress a déligyümölcsünk. Szép réteges az illat és íz, vörösbogyós csokor, ribizli, málna, eper mind mind sorjáznak és sűrű ez a rozé van tartása. Lime-os, grépfruitos savak megfelelő mennyiségben, pici savanyúcukorka is beleteker a karakteres savgerincbe. Rozé kacsamellhez is simán hozzáadnánk, de mindenhogy jó ez a rozé. Ez a másik dimenziója a rozéknak, ez bizony nem egynyári élmény! Mi éppen egy kis Sławomir Mrożekhez fogyasztottuk a Zsiráf és más történetekhez, mert bizony borozva olvasni is jó… Próbáljátok ki!

játék

játék

 

Játszani is engedd!

Van bőven rozé Nagygomboséknál, így tudnak játszani vele és ezáltal Te is kedves fogyasztó! Játszani hívunk, mert a bor játék is tud lenni ha mértékkel fogyasztjuk. Ha már függünk tőle, az már nem játék, de ez egy más lapra tartozik. Fogyaszd felelősséggel és játékosan, erre hív a következő rozé. 

Nagygombos Játékos Rozé 2019

Merlot és Cabernet Franc a két fajta és emiatt bizony jönnek a fűszerek. Van játék, ribizlis, friss szamócás, kicsit mentás, leheletnyi ánizsos, citrusos. Lendületes, friss, halvány rózsaszínű jóivású rozé. A játék pedig ott van a címkén évszakokra bontva: tavasszal-fröccs, nyáron-strand, ősszel-pizza, télen-forralt bor. Ha van fantáziád, már pedig miért ne lenne, akkor az évszakokhoz mást is lehet párosítani. tavasszal-szerelem, nyáron-grillparti, ősszel-koncert, télen-kockasajt vagy amit akartok a játék lehetősége végtelen. Rajtad áll, (vagy bukik) hogy mit kezdesz a rozéval és mit az életeddel…

 

Egy nagy Mosolyt kérünk!

Szeretnéd magad mosolygósra inni? Mit olvastál az előbb a mértékről? Na, ugye. Kéretik mindig mosolyogni, (jó, néha sírni is kell, de azért azt ritkábban) mert van egy palack rozé a Nagygomboséknál, amely állandóan mosolyog, mert ez a neve! 

Nagygombos Mosoly Rozé 2019

Mosolyog ez a kékfrankos, friss meggyes, cseresznyés, málnásan építkező vonalakkal, szamócával, ezt is jó inni. A palackon itt is jótanácsok, ezúttal: piknik, lángos, kirándulás, társasjáték… Ebben is van játék, Emberek! 

Rozézz bátran, bárhol, bármikor… Nyáron és nyár után is van játék, engedd…

 

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )