14249073_10207127330090107_152818920_n

Kiállításon mutatkozott be a Demetervin Extra Brut Pezsgő

A Budapest Borfesztiválhoz kapcsolódva, annak előestéjén egy kiállításon lehetett pezsgőzni! Sokan voltak kíváncsiak a Demetervin Extra Brut Pezsgőjének bemutatójára és Isa Schneider kiállítására, amelynek megnyitója 2016. szeptember 7-én volt az Erdély Művészetéért Alapítvány E-Galériájában.

 

Borfestmények születése – Isa Schneider

Az E-Galéria vezetője Kulcsár Edit kért tőlem néhány képet a szürettel, és a borral kapcsolatban -emlékszik vissza Isa Schneider. Mondtam: jó, aztán elfelejtettem. Félév múlva felhívott, hogy mi van az anyaggal? Akkor jöttem rá, hogy komolyan beszél. Na, most már: vannak tematikus kiállítások, ahol felkérnek harminc művészt, hogy fessen meg egy témát, aztán lesz harminc kép ugyanarról, különböző felfogásban. De itt egy embernek, -nekem- volt az a feladatom, hogy egy témáról megfessek egy kiállításra valót. Két év alatt megfestettem, 34 kép lóg majd a falon, és ez nem hosszú idő egy ilyen probléma megoldására. Születtek időközben bordalaim is, amelyeket egy zeneszerző megzenésített, ez is el fog hangzani a kiállításon.” – irodalmibableves.hu

Az eseményen készült további képek itt érhetőek el!

Képek

Képek

 Képek, beszédek, emberek

Igazi tömeg gyűlt össze a megnyitó kezdetére, aki később érkezett (17 órakor kezdődött), az már az utcán tartotta a frontot. Háromnegyed hatkor is szállingóztak a rendezvényre, nekik képek látványával kellett beérniük, mivel addigra már a lelkes és szomjas publikum felhörpintette az utolsó csepp pezsgőt is. Zilai Zoltán, a Budapest Borfesztivál igazgatója kifejezte örömét, hogy a szépen kitárulkozó képek részesei lehetnek az idei 25. Budapest Borfesztivál programsorozatnak. Tolvaly Ferenc író, bemutatta a művésznőt és részletesen kitért a képeken megjelenő színek jelentésére is. Isa Schneider megzenésített borverseit adta elő Karády István egy szál gitárral igen szuggesztív módon.

 

Jöjjön a pezsgő! Demetervin Extra Brut Pezsgő 2014

A műalkotásnak közönség kell, ez a hitvallása Isa Schneider művésznőnek is. A pezsgő kiváló kísérője az ilyen ünnepi alkalmaknak – mondta Demeter Endre borász. Már 10 éve foglalkozik pezsgővel, és Garamvári Vencellel közösen készítették el a közönség számára az első évjáratot. Családi pincészetünk Tokaj-Hegyalján, Mádon gazdálkodik. Kizárólag saját szőlőinkből származó alapanyagot dolgozunk fel. Területeink az Úrágya, a Király, és a Kakas dűlőkben találhatók. Az általunk művel hét hektárból három teljesen hagyományos kézi, azaz bakművelésű. -demetervin.hu

Elegáns finoman parfümös illattal nyit. Nem az a tolakodó, hanem nagyon halványan barátkozik, varázsolja el az embert. Illatban megjelennek a citrusok, fehér húsú gyümölcsök, mézvirág, ásványok. Zamatban, ízvilágban lendületes savakkal és aromavilággal tölti ki az ajkat, közepesen szelíd buborékvilággal, feszes textúrával. Száraz a pezsgő, de pici cukor segít, hogy közönségbarátabb legyen. Kifejezetten harmonikus tétel, ünnepi darab, vészesen fogyott a kiállításon is.(egy pohár nem elég belőle) Sietni kell a beszerzésével!

 

Megnyitó közben

Megnyitó közben

Összetétel, készítés, évjáratok

70%-ban furmint és 30%-ban hárslevelű, akárcsak a Demetervin dűlőinek szőlőaránya. 14 hónapig volt finom seprőn, nyáron lett degorzsálva. 2014-es az évjárat az első bemutatkozó tétel, 2015-ben nem olyan volt az évjárat, hogy pezsgőt készítsenek, de 2016-ban nagy reményekkel indulnak. Garamváriéknál készülnek a pezsgők, 5000 palack a teljes mennyiség, amelyet kb. 1500 palackonként hívnak le. Most zajlik a piac tesztelése, hogy miképpen fogadják majd a Demetervin pezsgőit. Igyekeznek a csúcsra lőni minden borukkal és a pezsgő egy kiváltképp presztízs termék. A pezsgőket meg lehet majd találni a Divinoban és Radovin borkereskedésnél, Mádon a Tokaji Borbarátok Boltjában és természetesen a pincénél és éttermekben. A pezsgő a hobbijuk, a termékeikhez jól illeszkedik ez az új irány. A furmintról úgy gondolják, hogy a pezsgőkészítésre is kiválóan alkalmas. A Demetervinnél minden egy kiló alatti tőketerheléssel készül, ezért a pezsgő alapbor egy igen masszív tétel önmagában, ami szintén párját ritkítja a világon. Stílusban a nyerspezsgők a kedvencei, de hallgatott Garamvári Vencel pezsgőmesterre és így került a tételbe a 6g/l cukor. Ez a pezsgő a nagyközönséget hívatott meghódítani, nem maguknak készítik természetesen. Ez egy nagyon érdekes játék, érdemes megkóstolni!

(Ha tetszett a post és kíváncsi vagy a folytatásra, csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért vidám közösségéhez a facebookon: ITT )

Emberek mindenütt!

Emberek mindenütt!