Válassz boros palackot – 0,75-ös vagy 1,5-es?

Mindig kíváncsiak vagyunk az átlagfogyasztó véleményére, most is megkérdeztük. Ezúttal a kiszerelés volt a fő kérdés, ki mekkorát szeret…

 

Rövid történelem

A bort tárolni kellett mindig valahogyan, az ókori borászatok, például a görögöknél az agyagból készített amforákat részesítették előnyben. A fahordókkal állítólag a rómaiak foglalkoztak először, akik Pannóniában is sokat tettek a borkultúra fejlődéséért. Üveget is már az ókorban készítettek, de a borospalackok tömeges megjelenésére az 1500-as évekig kellett várni. Az ipari forradalom eljövetelével, amikor már könnyedén beindult az üveg palackok tömeggyártása, már nem is volt kérdéses a tárolás.

 

Az Ószövetség és a palackméretek

Az 1800-as években, amikor nevet kaptak a palackméretek az ószövetségi királyokat részesítették előnyben. A 3 literes űrmértéktől lép be a bibliai vonulat, az Imperial, (0,75 l) a ma leggyakrabban használt palackméret, nevének jelentése lehet császári, birodalmi, régi kocsi teteje, de régi orosz aranypénzt is hívtak így. A Magnum, (1,5 l) jelentése hatalmas, de volt ilyen tömött bajszos, vicces, nyomozós, amerikai filmsorozat, illetve egy jégkrémgyártót is megihletett egy márka elnevezésre. Leginkább a 0,75 literes palackkal találkozunk a hétköznapokon, de egyre inkább kezd elterjedni az átlagfogyasztók körében is a 1,5 literes verzió.

Készítettünk egy nem reprezentatív felmérést, szeretjük játékosan faggatni az olvasóinkat. A kérdésünkre mely a 0,75 literes és a 1,5 literes közötti választásra vonatkozott, érkezett mindenféle válasz, a viccestől a komolyig, a tudományosan megalapozottól a gyakorlatias szemléletűig is.

Muskotály
Muskotály

Az eseményen készült további képek itt érhetőek el!

A PALACKOK NEVEI ŰRTARTALOMMAL

– Split – 0,187 liter

– Kis palack (Filette) – 0,375 liter

– Normál palack (Imperial) – 0,75 liter

– Magnum – 1,5 liter

– Jeroboam – 3,0 liter

– Mathusalem – 6,0 liter

– Salmanazar – 9,0 liter

– Balthazar – 12,0 liter

– Nabukodonozor – 15,0 liter

 

A nagyméret előnyei, a magnum mellettiek

Egységnyi bornál jobb a több bor, tehát fokozzuk az élvezeteket és legyen bőven italkészletünk. Ezen is segít a magnum palackok jelenléte. Nagyobb palack, akkor bizony jóval nagyobb baráti társaságot el tudok látni boritallal. Kiemelték olvasóink a jobb ár/érték arányt is, tehát gazdaságosabb a nagyobb mennyiséget tartalmazó palackforma. Egy magnum palack a több bor és kevesebb egységnyi levegő miatt ráérősebben érik, tehát jobb érlelési potenciállal is rendelkezik. A 32%-a a válaszadóknak egyértelműen a magnum mellett tette le a voksát.

 

Akiknek mindkettő méret szerethető

Ők szeretik a 0,75-ös és a magnumos örömöket is, nekik nem a méret a lényeg. Belekezdenek egy sima palackba, de ha belelendülnek, 2-3 fővel is meghódítanak egy másfeles palackot. Atyáink is demizsonba hordták a bort, ami azért legalább 2-3 literes volt. Ők 14%-os tábort alkotnak, nem bizonytalanok, hanem jártak mind a két oldalon és tudják, hogy nem kell félni a 1,5-es kiszereléstől.

tölt
tölt

A ragaszkodóak, csak 0,75-ös palack kell nekik

Ők bizony sokan vannak, a válaszadók fele van ebben a táborban, de az érveik inkább a tapasztalatok hiányán alapulnak. Inkább kisebb fogyasztók, kevesebbet isznak, ezért félnek a maradéktól. Innen üzenjük nekik, hogy a csavarzár szépen zár. Dugónál ott a vákuum szerkentyű, de még mindig el is lehet főzni a maradékot. Megszokták, hogy 0,75-ös van az asztalon, a 1,5 literes számukra szokatlan élmény. Félnek tőle, hogy egyáltalán, hogy lehet megfogni a palackot. Természetesen kétkezes (ügyesebbek egy kézzel is csinálhatják) a palack és még hölgyek is tudnak tölteni bort belőle, ezt a gyakorlatban is kipróbáltuk. Meggyőződésük, hogy ami több és nagyobb az egyben rosszabb is, ezt a hiedelmet is megcáfoljuk. Valóban sok pincészet egyszerűbb borokat is tesz ezekbe a magnumokba, de ugyanakkor csúcsborok vagy csúcspezsgők is kerülhetnek bele.

Az eseményen készült további képek itt érhetőek el!

Tanulságok, hogyan tovább…

A jelentős tömeg ellenére (50%-a ragaszkodik a 0,75-ös palackhoz) úgy gondoljuk, hogy felvilágosító munkával lehet javítani az arányokon. Kóstolókkal, vagy akár összehasonlító tanulmányokkal növelhető a 1,5-es palackot is elfogadóak tábora. Hiszen így is majdnem ugyanakkora az elfogadók tábora, összesítve az inkább 1,5 literes palackok rajongóit a mindkettőt szeretők táborával 46%-os tömeget alkotnak. (4 %-os az egyéb kiszerelést előnyben részesítők vagy bort nem fogyasztók aránya) Még nem is beszéltünk az ennél még nagyobb, de már nem is üvegben, hanem például bag in boxban tárolt több literes kiszerelésű borokról. Amelyek egy nagy grillparty idején tökéletesen alkalmazhatóak, kis csappal vannak ellátva és hermetikusan zárnak használat után is. Praktikus és környezetbarát, és akár több hétig is friss marad a bor benne… Például a szekszárdi Takler Pincészet is forgalmazza ilyen tárolókban a borait.

 

Ismerd meg önmagad, ismerd meg a fogyasztót

Szeretjük a közvetlen kapcsolatot a fogyasztókkal és így kivonultunk ingyenesen kóstoltatni két Magnum palackos tételt. Ráadásul az egyik palack műanyagból volt… Szentséges fajélesztők! Micsoda merényletre készültünk, de aztán mégse. Vagyis kiderült, hogy bizony egy polimerizált műanyagból, vagyis polietilénből készült flaskából is mértük az italt az úri közönségnek.

IMG_20170730_120104_20170730144806255

A borok a BorHálóból érkeztek

 

Dubicz Pincészet 2016-os félédes Muskotály Cuveé 1,5 literes PE magnum palack

Ő volt a műanyag palackos, 1,5 literes. Az emberek nagy része az édesség szó hallatán kicsit hátrébb szökken. Mi is némi távolságtartással tekertük le a műanyagkupakot, és láss csodát a palackban bor volt. Nem is akármilyen, hanem teljesen jól iható belépő szintű félédes bor. Érett almakompót, muskotályos szőlő íz és illatvilág, megfelelő savak és abszolút egyensúlyban lévő cukormennyiség. Kellemesen csalódtunk ebben a bontásban és a kóstolók is határozottan pozitívan értékelték.

 

Kristinus Pincészet 2015-ös száraz Sauvignon Blanc 1,5 literes üveg magnum palack

Sokat nem vártunk tőle sem, hiszen nem tavalyi a bor. Ám itt is jobb lett az eredmény, a bor határozottan stabil, nincs a fáradtságnak jele. A Kristinus Pincészetben valahogy értenek hozzá, hogy a borok tovább tartsanak ki, és ne essen össze egy alapvetően reduktív bor túl hamar. Kirobbanó íz és illatorgiát azért ne várjon tőle senki. Nem dübörög benne a bodza meg vágott fű, inkább úgy a háttérben, halványan kísérik le az eseményeket. Ellenben még ott vannak a savak, könnyed citrusosság, és szinte kiált a bor egy jó fröccsözésre.

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )

Lányok is egy kézzel!
Lányok is egy kézzel!