Bujdosó Pincészet – A palackba zárt balatoni nyár

Szeretjük a Bujdosó Pincészetet, idén ugyan nem jutottunk el a vitorlásra, de vannak élményeink és azokat nem félünk megosztani.

 

Palack, Balaton, Nyár

Miért hirdeti magát a pincészet: „A  palackba zárt balatoni nyár” – szlogennel? Nagyon kézenfekvő a megoldás, hiszen a tudós Galilei óta tudjuk, hogy a bor tulajdonképpen nem más, mint vízbe zárt napfény. A szőlő meg ugyebár a Balaton mellett a víztükrön megcsillanó napfény segítségét is igénybe veszi a beéréshez. Ezek után egyértelmű, hogy pincészet kvázi lepalackozza nekünk magát a balatoni nyarat. Na, ilyen egyszerű ez kérem! Itt van a felejthetetlen élményünk tavalyi nyárból: klikk!

Zöld, Bujdosó fivérekkel vitorlázva (2016)
Zöld, Bujdosó fivérekkel vitorlázva (2016)

 

A család fontos…

A családból négyen végeztek a Kertészeti Egyetemen szőlész-borászként: Feri papa, aki a szőlőkért felel, Klári mama, aki a legjobb tanár a szőlőben dolgozóknak, Feri, és a felesége, Bea, akik a borokat készítik. Feri 2013 júliusától a Balatonboglári Hegyközség elnöki tisztét is betölti. A kisebb testvér, Zsiga is aktív tagja a vállalkozásnak. A borértékesítést, a kereskedelmet ő irányítja. A pincészetben a harmadik generáció, a négy lány- és az öt fiúunoka is besegít. (bujdoso.com)

DSC_0128

A birtok

A fehérszőlők megszerezték a kétharmados többséget a pincészet tulajdonában lévő területeken. Az ültetvények legfontosabb fajtái fehérben a következőek: zöld veltelini, királyleányka, szürkebarát, olaszrizling, chardonnay-t, irsai, sauvignon blanc. Kékszőlőben a bordeaux-i fajták vezetnek: merlot, a cabernet sauvignon, cabernet franc, illetve van még kékfrankos és pinot noir is.

 

A portfólió

Egységesebb arculattal kevés pincészet dicsekedhet, hiszen a boros címkén az életük és ez a vitorlázás a bor mellett. Ezért is érzi az ember, hogy mindenütt jó Bujdosó bort kortyolni, de legjobb a létrejöttét segítő közegben, vagyis a Balaton közepén egy vitorláson.

Elsőként még az év elején tartott kóstolón, (A Doblo Borbárban) melyet Tóth Adrienn szervezett a Wineglass Communication segítségével a Bujdosó Zöld Gyöngyözőbort kóstoltuk meg és jó volt érezni, hogy 2017 elején, még teljesen jó a 2015-ös évjárat. Friss, zamatos, szőlőgyümölcsíz, ami benne van a 2016-osban is, mert már ahhoz is volt szerencsénk. A gyöngyözőből még a Kék is poharunkba került, ő most joghurtos epres ízjegyekkel örvendeztetett meg bennünket.

Ugorjunk egy picit és az érleltebb irányban a Bujdosó Nemere 2013-assal folytatjuk, itt a fele az anagnak chardonnay a többi pedig királyleányka, sauvignon blanc és szürkebarát. Egy rész a bornak újfahordóban is erjedt és 3 hónapot is ért benne. Szépen integrálódott hordófűszerek, fehérvirágok, körte, jó savak, megfelelően sűrű textúra és a végén egy kis kesernyés lecsengés, pici cukorka is kerekíti.

Újabb bor 2013-ból, méghozzá a Matacs Szürkebarát 2013-as, a nevéhez híven a Matacs-dűlőből szüretelve, hordóban érlelve. Szépen összeérett anyag, krémes szerkezet, citrusok, ásvány, némi fehérborsos fűszeresség.

Bujdosó Ferenc
Bujdosó Ferenc

A borsosság marad és 2013-as év is, viszont vörösbor és a bor már rózsabors. Ez a Bujdosó Katamarán 2013-as, mely egy vörösbor méghozzá a két cabernet, a sauvignon és a franc alkotja fele-fele arányban. 2 évet pihent 225 literes hordóban. Közepes a test semmi túlzás, bár a hordó elég masszív, grafitos kesernye jelenik meg a meggyességgel párhuzamosan. Mindez nem megy a még a bor rovására, úgyhogy a tétel jóivású marad.

Tovább a 2013-as évben, Bujdosó Sirocco 2013-as, itt már bordeaux-i cuveébe csapunk bele 50%-ban franc és sauvignon és a merlot 25-25%-al alkotja a tételt. Elegáns a borunk, szépen simul, ez egy bársonyos tétel, nincs mese, ez még jobban csúszik. Csipkebogyós, érett édes paprika, némi eper… Illetve itt is 2 évet pihent a 225-ös hordóban a bor, elegáns a hordófűszer is, jól beépült.

Az utolsó 2013-as borunk egy Bujdosó Ibituba Cabernet 2013, tiszta cabernet sauvignon.  Itt is 2 év volt a hordózás, az alkohol már 14%, de ez nem lóg ki. Egyensúlyban van a bor, jó hordó, szép test, a tannin sem karcol. Erdei gyümölcsös, szilvás, keleti fűszeres borocska.

Bujdosó Farkastanya Cabernet Franc 2012 – Igazi nagy anyag, vastag bor, sűrű szerkezet. Áfonyás, feketeszedres, áradó konyakmeggyel, az alkohol a határon, de még nem hevít túlzottan. Ezt a bort igazán combosabb ételekhez tudjuk elképzelni, vagy hűvösebb időkben kortyolva…

 

Mindig várjuk a nyarat…

Olvadó aszfalt, nem jön a metró, hol a légkondi, ezek Pesten mulandó nyári bajok. Hiszen mindig várjuk a nyarat, és ha itt van, menekülünk a vízpartra. Kapkodjuk a levegőt a városban, hogy de meleg van és nem bírjuk tovább… Mindenki nem lehet ott, valaki ilyenkor is a városban marad, a legnagyobb hőségben is. Ha nem jutunk el a Balatonhoz, akkor egy palackban haza tudjuk vinni a balatoni érzést, ebben segít a Bujdosó borok szeretete…

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )

DSC_0138