Bubi BorMoziznánk bármikor!

Egy idő után rájön az ember, hogy a buborékos műfaj az, amit bármikor elővehet a frigóból. A nem csendes borokat párosítottuk az izzó nyárban a mozgóképpel.

 

Mindegy csak habozzon?

Azért nem, sőt nagyon nem. Nagyon könnyű rossz gyöngyöző, habzó bort készíteni, a pezsgő műfaja talán még nehezebb. Valahogy a nem csendes borok forradalma később indult be, mint csendeseké. Magyarán a buborékos borok piacára valahogy később jött el a minőségi javulás. A Bubi BorMozira a műfaj széles spektrumát felvonultattuk, szép válogatás lett. Izgatottan készültünk a Vinopiano Borbár különtermében, hogy minden összeálljon az előadás napjára.

 

Ákos kihozza a maximumot
Ákos kihozza a maximumot

Az eseményen készült további képek itt érhetőek el!

A rendszerváltás tapinthatósága a mozivásznon

A magyar filmet divat ekézni mondván, hogy posztkádári gagyi és a külföldi filmeknek (főleg amerikai) a közelébe sem jön. Ugyanakkor jönnek az Oscar-díjak, (Oscar-díjtól még nem biztos, hogy jó lesz egy film) illetve vannak igazán élvezhető míves darabok, tömegfilm és művészfilm kategóriában egyaránt.

A Csapd le, csacsi! – egy 1990-ben készült, 1992-ben bemutatott színes, magyar filmszatíra, amit Tímár Péter rendezett. Pont 25 éve mutatták be és bizonyos mondatai, jelenetei már beleivódtak a köztudatba, szállóigékként keringenek. Sokkal mélyebb rétegeit értheti meg a filmnek az, aki már fejlett tudattal rendelkezett 1990-ben. Egyszerűen, aki már a hetvenes években világra jött. Hiszen mit mond egy most érettségizőnek az a fogalom, hogy munkásőrség? Hallotta a Calypso rádió vagy az akkori Híradó szignálját? Pezsgett akkoriban a politika, képlékeny időszaknak tűnt, menjünk, ne habozzunk! Jöjjenek a borok!

 

A borsor

Tényleg igyekeztünk a 8 tételben mindent felvonultatni, amit csak ez a szűk keret lehetővé tesz. Némi definíciósor következzen, mert mit is iszunk a buborékok formájában? Habzó bor: ebbe a típusba kívülről jön a CO2 (mesterségesen hozzáadják), méghozzá úgy legalább 3 bar nyomásnak kell uralkodnia a palackban.  Gyöngyöző bor: A testvére a habzónak, tehát ugyanúgy mesterségesen hozzáadott széndioxiddal buborékozik, csak itt a nyomás alacsonyabb is lehet, úgy 1 és 2,5 bar között. Tankpezsgő: (Méthode Charmat) Rendelkezünk egy alapborral, amit cukor és élesztőkultúra hozzáadásával egy tartályban újraerjesztünk és a buborékokat nem hagyjuk megszökni. Hagyományos pezsgő: Méthode traditionnelle, ha ezt látod a palackon, akkor a hagyományos pezsgőkészítés gyöngyszeme van a kezedben. A lényeg az, hogy ugyanúgy készítik a pezsgőt, ahogy azt Champagne-ban anno megálmodták. A főmotívum, hogy minden a palackban zajlik, abban erjed újra a bor és trükkösen degorzsálják, vagyis eltávolítják az élesztő és derítőszer maradékot, úgy, hogy az ital nem hagyja el a palackot.

(1.)Első tételünk rögtön egy habzó bor a Sanzon Tokajtól 2016-os friss, ropogós, mi másból mint furmintból. Már tavaly is nagyon ízlett a pincészet habzója és idén is hasonlóan megnyerő a stílus. Masszív a bor, szép savak citrusok, ásványok, alma, fehér virágok, ropog, csattog, csetteg, durrog és nagyon jól csúszik. Rácz Erika, a tulajdonos tervezi is a kapacitás bővítését e borukból. 2 hektáros mindössze a birtok, de nagyon szépen mennek előre.

Sanzon Tokaj
Sanzon Tokaj

(2.)Somlóra kirándultunk a következő tétellel, méghozzá rafinált módon. Vagyis egy Raffinée 2015-ös gyöngyöző bort kortyoltunk, a Dénes Hegybirtoktól. Dénes Tibort a pincészet borász/tulajdonosát nem lehet azzal vádolni, hogy unalmas borokat készítene. Ez a gyöngyöző is teljesen atipikus bor, 2 rizling, olasz és rajnai 50-50%-os arányban házasított alapborából készült. Színléből spontán erjesztve, maradék cukorral emiatt, kilenc hónapig pihentetve a tartályban. Nem vigyázol és letaglóz a cukros vulkáni kőzet, körte, kesernye… Az alkohol sem kevés benne, a teste is nagy, ásványosan édes, de a savak is mocorognak benne a bubikkal együtt. Veszélyes bor, de tetszetős. Az este egyik közönség kedvence lett végül.

(3.)Vissza a Balaton északi partjára, nem vacakolunk száz százalékra kapcsolunk, mert a következő bor egy 100% Homola Habzó Rozé. Száz % kékfrankosból, üdít, frissít, kellemesen bubizik, mi kell még egy nyári estéhez? Elég hamar el szokták kapkodni ezt a bort, úgyhogy igyekezzünk, ha még bele szeretnénk kortyolni. A paloznaki éves Jazzpikniken biztos, hogy nagyon trendi volt a 100%-os habzó rozé, jól behűtött citrusos, meggyesség és szalad a buborék…

 (4.)Előfordul, bár nem túl gyakran a honi piacon, hogy a gyöngyöző borban nem a mesterségesen hozzáadott széndioxidot találjuk, hanem az erjedés közbeni természetesen keletkező bubikat őrzik meg. Erre kiváló példa a Hujber Pincészet Frizzante 2016-osa, többszörös díjnyertes, és már tavaly is nagyon kiugrott a mezőnyből. Míg a 2015-ös harsogó, áfonyás, savanyúcukorkás iramot diktált, addig a 2016-os jóval szelídebb és elegánsabb. Finoman guruló málnaszemek, jó savszerkezet, mindez cabernet sauvignon-ból.

Az eseményen készült további képek itt érhetőek el!

Mindenki boldog!
Mindenki boldog!

(5.)Így tökéletes a nyár… Hirdeti magát italunk óriásplakátokon. Hazánk legnagyobb pezsgőkészítő műhelye, vagy inkább gyáróriása a Törley Pincészet. Nem maradhatott ki a legújabb tankpezsgője a sorunkból, tényleg a felhőtlen szórakozást ígéri. Méthode Charmat, vagyis tankpezsgő 100% pinot noir-ból. 20g/l maradék cukorral, melyet nem is érzünk annyinak, mert olyan jó a sav/cukor egyensúly. Kacér kis bubik, ribizlis, málnás.

(6.)Újra a Balatonról, és megint az Északi oldal, egy pezsgő Kern Pincészettől Rizling Brut Nature 2014-es a poharunkban. Főleg olaszrizling, de akad benne némi rizlingszilváni is. Többször kóstoltuk a pezsgőt, több degorzsálási időponttal. Sokat ért idővel, a kezdeti buja, zöldfűszeres nyersesség már szinte eltűnőben. A buborékszerkezet is finomodik, ízben, illatban nyári alma, vajasság, körte. Nem a könnyű műfaj kedvelőinek, ez kérem egy komoly pezsgő, csak finoman kortyolva.

Dénes Hegybirtok rafinált tétele
Dénes Hegybirtok rafinált tétele

(7.)Ez a bor nincs is, vagyis mégis van, így ez a csodaborunk. A Söptei Bubori 2011-es, egy olyan gyöngyöző bor, ami igazán kivételes a maga nemében. Hiszen megszoktuk, hogy a könnyű bubis tételek úgy 2-3 évnél nem húzzák tovább. Egyrészt nem is lehet őket kapni, másrészt meg szétesnek, elfáradnak ennyi idő után. Itt viszont hat év fiatalos érettség van a poharunkban. részletek itt: klikk!

(8.)Platinás a pezsgő, méghozzá a Kreinbacher Classic Brut, igazi nagyágyú a végére. A Kreinbacher pezsgők pár év alatt hihetetlen karriert futottak be. Népszerűségük, töretlenül felfelé ívelő, mely az eladási számokban is megmutatkozik, elég gyorsan fogynak a palackok. Nemcsak afféle marketingbuborékról van szó, a nemzetközi díjak sora is tanúskodik, történetesen ez a pezsgő kapott platina érmet (Decanter World Wine Awards (DWWA). 22 hónapig érlelve minimum, furmint és chardonnay a Somlóról. Krémes textúra, némi kekszesség, grépfrút, ásványok, szép savak… 

HUJBER Frizzante
HUJBER Frizzante

 A történet folytatódik, az est győzteseivel…

Vigyázat, spoiler, lecsapták a csacsit… A végén minden összeomlik, a ház is, a földalatti objektum is. Ám a romokon újraindul az építkezés, mely összekovácsolja a civakodó feleket és kiderül a téves diagnózis is. Volt itt móka, kacagás, hiába ez a film 25 év után is pezseg! Több bort is kisorsoltunk a végén és hihetetlen módon, de egy társaság nyerte magát buborékosra. A három barátnő mindegyike egy-egy palack borral távozott. A közönségszavazás végeredménye pedig holtversenyt hozott. Tehát két bor osztozott az est bora címen: Dénes Hegybirtok Raffinée 2015-ös és a Hujber Pincészet Frizzante 2016-osa.

A sikerre való tekintettel a sorozat ősszel folytatódik, részletek hamarosan: a film, a bor, az időpont és a helyszín megadásával jövünk. Még nyaraljatok egy jót!

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )

A BORSOR
A BORSORn