A Söptei csodabor – Bubori Blanc 2011

Ez a bor tényleg olyan, hogy ilyen nincs, de mégis van. Sőt, most elő is lehet jegyezni.

Söptei csoda
Aki egy kicsit is járatos a borok világában az tudja, hogy a gyöngyözők hasonlatosak az eltarthatóságban a rozékhoz (az átlagos, reduktív témákra gondolunk) mondjuk, tehát max. 1-2 év aztán mehet a levesbe. Szóval ez a gyöngyöző HAT ÉVES!!!

Minden az Anyegin múlik
Minden az „anyegin” (vagyis anyagán, ahogy a kabaré tréfa is mondja) múlik, tehát a Söptei Pinot blanc, (amiből úgy még 200 palackkal található a pincészetnél) már fiatal korában egy masszív bor lehetett. Ezt onnan is tudom, hogy a mostani évjáratokat is kóstolva ezt lehet érezni. Sokan egyszerű vékonyka bort raknak a buborékok mellé, mondván a szénsav úgyis megtartja az egészet. Söptei Zsoltot nem ilyen fából faragták, ő egy gyöngyöző bornak is megadja a módját.

IMG_20170506_111253

Csavarzárban Pinot Blanc
Ez a bor is ékes példája annak, hogy ne féljük a csavarzártól, mert az jót hozhat nekünk, még így hat év után is. A pinot blanc nem túl gyakori vendég minálunk, pedig a filoxéravész előtt például Tokajban is sok volt belőle. Most a Balatonnál, vagy Sopronban találunk néhány termelőt, akik ismerik és hisznek benne. Sok dologra képes a fajta, lehet neutrális, vagy jó élénk savú, de akár édes borra is utazhat a kortyoló. Mogyorós, diós aromákat is felvehet érlelve, de reduktívan, könnyű frissként is megállja a helyét.

De ki ezek a Söpteiék?
„Csopak fölött, Arács felé menve csábít betérésre a Söptei Pincészet kiírása. A hely maga nem látszik az útról, a több féle kiírás és a parkoló ne szegje kedvünket, érdemes felgyalogolni a 2 perces murvás úton. Ha ezt megtettük, rögtön ki is ülhetünk a lugasos terasz padjaira, szemben a Balatonnal, ami itt olyan látvány, hogy rendelni is elfelejtünk”. (welovebalaton.hu)

A Söptei pincészet ötödik generációs nemzedéke Zsolt és Róbert a Balatonfüred-Csopaki borvidék széltől védett lankáin, a Pécselyi-medencében gondozza öthektáros ültetvényét. A testvérek az édesapjuk és az előző 3 generáció példáját folytatva tették le voksukat a szőlészet a borkészítés mellett, majd szüleik indítványozására indultak el a gasztronómia világába. Vallják, hogy e hármas kötelék elengedhetetlenül fontos a borkultúra kialakításában. Borai négyötödét helyben, nagyon kemény, becsületes, kompromisszumot nem tűrő munkával, a messze földön híres étterem-borház együttesében értékesítik, s ezzel meg is teremtik a maguk stabil törzsvendég-körét.” (elitbor.hu)

IMG_20170506_111653

Vissza a gyöngyöző csodára
Ez a bor csupa meglepetés és könnyed derűs elegancia. Joggal kérdezhetik, hogy mi ez a hablaty, mégis milyen ez a bor? Akkor kezdjük kívülről, már a színén is látszik, hogy érett az anyag, egy mélyebb tónusú szalmasárgával, amely tükrösen tiszta és finom pezsgéssel indít a pohárban. Gyönyörű érett golden almás, zöldalmás, őszibarackos, nem kicsit toast-os, kekszes aromák, mentás, citrusos, lime befőttes vonalakkal, ez mind jön illatban és zamatban is egyaránt. Egyszerre könnyed és egyszerre érett a bor, selymes, bársonyos buborékszerkezet. Krémes diós, mogyorós textúra, de nem nehézkes, olyan harmonikus, gömbölyű történet, bárcsak ne érnénk a végére. Mi kell még? Ez a gyöngyöző egyre csak ingerel, hogy még egy kortyot, csak még egy kortyot… Általában csak üres palackokat találunk mindenhol közvetlenül bontás után.

Szóval még 200 palack körül van a pincénél, ami előjegyezhető, bocsánat, már csak 199… Az elérhetősége itt: klikk!

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )

 

Kategória Bor